30 Απρ 2024
READING

Πώς οι “έξυπνες” αποθήκες αλλάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες της μόδας

4 MIN READ

Πώς οι “έξυπνες” αποθήκες αλλάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες της μόδας

Πώς οι “έξυπνες” αποθήκες αλλάζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες της μόδας

Η άνοδος των Smart Warehouses

Οι έξυπνες αποθήκες φέρνουν ένα νέο επίπεδο αποτελεσματικότητας και ακρίβειας στα fashion logistics. Μπορούν να συλλέγουν, να συσκευάζουν και να αποστέλλουν αντικείμενα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις παραδοσιακές αποθήκες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των σημερινών καταναλωτών, οι οποίοι περιμένουν γρήγορες παραδόσεις και εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών.

Βελτίωση της αποδοτικότητας και της ακρίβειας

Η βιομηχανία της μόδας αλλάζει, χάρη στη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας. Οι “έξυπνες” αποθήκες, εξοπλισμένες με τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική και η αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων (RFID), φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα fashion brands διαχειρίζονται τις λειτουργίες της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τις περίπλοκες πτυχές των διαφόρων στυλ ένδυσης, των μεγεθών και των εποχιακών αλλαγών. Βοηθούν επίσης στη διαχείριση της κυμαινόμενης ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η άνοδος των έξυπνων αποθηκών

Το πολυτελές πολυκατάστημα Harrods πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία αποθήκευσης. Άλλες μεγάλες εταιρείες μόδας, όπως η LVMH και η Hugo Boss, ακολουθούν το παράδειγμά του, αναβαθμίζοντας τις αποθήκες τους. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό το κύμα επενδύσεων είναι η ανάγκη των fashion brands να παραμείνουν ανταγωνιστικά σε συνθήκες που εξελίσσονται διαρκώς και ταχύτατα.

Διαβάστε ακόμα: Θα μείνουν πίσω οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη;

Η βιωσιμότητα σε κεντρικό ρόλο

Οι μάρκες μόδας δεν επενδύουν σε έξυπνες αποθήκες μόνο για λόγους αποδοτικότητας και εξοικονόμησης κόστους. Το κάνουν επίσης για να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον και για να  διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των αποβλήτων και στη βελτίωση των πρακτικών βιωσιμότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει κανόνες βιωσιμότητας που ισχύουν για τους συνεργάτες logistics και τις αποθήκες. Αυτοί οι κανόνες σημαίνουν ότι οι μάρκες πρέπει να χειρίζονται υπεύθυνα τα απόβλητα από τα υφάσματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους και να αποφεύγουν την καταστροφή μη πωληθέντων αντικειμένων. Η τεχνολογία έξυπνης αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης της ζήτησης και της διαχείρισης αποθεμάτων βάσει τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζει τη συμμόρφωση, ενισχύοντας την παρακολούθηση και τον έλεγχο των δεδομένων.

Η πρόκληση της μετατόπισης θέσεων εργασίας

Ενώ οι έξυπνες αποθήκες υπόσχονται πολυάριθμα οφέλη, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους στο εργατικό δυναμικό. Η αυτοματοποίηση και η ρομποτική ενδέχεται να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται στις αποθήκες, οδηγώντας ενδεχομένως σε κατάργηση θέσεων εργασίας. Τα εργατικά συνδικάτα και οι συνήγοροι των εργαζομένων ζητούν προστατευτικά μέτρα και προγράμματα επανακατάρτισης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Πρόσβαση για μικρότερες μάρκες

Οι μικρότερες μάρκες μόδας με περιορισμένο προϋπολογισμό μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της έξυπνης αποθήκευσης, συνεργαζόμενες με τρίτους παρόχους logistics (3PL) και συνεργάτες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτοί οι συνεργάτες επενδύουν σε έξυπνες τεχνολογίες όπως η ρομποτική και η αυτοματοποίηση, καθιστώντας τις υπηρεσίες αυτές προσιτές σε ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων εμπορικών σημάτων.

Επιλογή των σωστών τεχνολογιών

Η επιλογή των κατάλληλων τεχνολογιών για επενδύσεις σε έξυπνες αποθήκες είναι καθοριστικής σημασίας. Θα πρέπει να ταιριάζει με τις μοναδικές ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να βρουν χρήσιμη την αυτοματοποίηση της συλλογής, ενώ άλλες μπορεί να επωφεληθούν περισσότερο από την πρόβλεψη της ζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη ή τους ελέγχους αποθεμάτων.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το ChatGPT να προβλέψει τις τάσεις της μόδας;

Το μέλλον της έξυπνης αποθήκευσης

Το μέλλον των έξυπνων αποθηκών αφορά τα διασυνδεδεμένα συστήματα δεδομένων. Όταν αυτές οι τεχνολογίες συνεργάζονται απρόσκοπτα, οι εταιρείες μόδας αποκτούν σαφή εικόνα των αποθεμάτων τους. Αυτή η συνδεσιμότητα επιτρέπει τη λήψη έξυπνων αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι έξυπνες αποθήκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία της μόδας διαχειρίζεται την εφοδιαστική της αλυσίδα. Ενώ προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα, εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δυναμικό και χρειάζονται προσεκτική εφαρμογή. Καθώς η μόδα εξελίσσεται, οι έξυπνες αποθήκες φαίνεται να γίνονται απαραίτητες τόσο για την ικανοποίηση των καταναλωτών, όσο και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων βιωσιμότητας.

Με πληροφορίες από Vogue Business

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.