02 Μάι 2024
READING

Θα μείνουν πίσω οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη;

4 MIN READ

Θα μείνουν πίσω οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη;

Θα μείνουν πίσω οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη;

Πώς οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες με την τεχνητή νοημοσύνη

Η ραγδαία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την κατάργηση θέσεων εργασίας και την ανεργία. Αν και στο παρελθόν οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ανεργία μακροπρόθεσμα, η ταχεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης από τις εταιρείες ίσως ενέχει σημαντικό κίνδυνο εκτόπισης θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο και να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες θα ευημερήσουν στο μέλλον με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρόκληση της βραχυπρόθεσμης εκτόπισης

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογικές μεταβάσεις, όπως η άνοδος του ηλεκτρισμού και της πληροφορικής, η ενσωμάτωση της AI στις επιχειρήσεις συμβαίνει με πρωτοφανή ρυθμό. Αυτή η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει την πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας πριν από την υλοποίηση των οφελών που επιφέρει η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας. Οι υπάλληλοι γραφείου, οι οποίοι συχνά βασίζονται σε εξειδικευμένες γνώσεις, είναι είναι πιο πιθανό να υποστούν τη βραχυπρόθεσμη μετατόπιση.

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλύτερες παρανοήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόβλεψη της Goldman Sachs, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαλείψει το ένα τέταρτο όλων των σημερινών εργασιακών καθηκόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αφήνοντας ενδεχομένως δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους άνεργους.

Μετριασμός του κινδύνου: Κρατικές παρεμβάσεις και εταιρική καινοτομία

Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εκτόπισης θέσεων εργασίας, αναδεικνύονται δύο δυνατότητες. Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει κυβερνητική παρέμβαση, είτε με την επιβράδυνση της εμπορικής υιοθέτησης της AI -σενάριο που φαίνεται απίθανο- είτε με την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας για τη στήριξη και επανεκπαίδευση των νέων ανέργων. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη, συχνά παραγνωρισμένη δυνατότητα που αποφεύγει τις ακούσιες συνέπειες της κυβερνητικής εμπλοκής. Κι αυτή αφορά στις εταιρείες.

Ορισμένες εταιρείες δεν αντικαθιστούν απλώς τους ανθρώπους με εργαλία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ενσωματώνουν την Generative AI στα συστήματά τους για να ενδυναμώσουν τους εργαζομένους και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Με τον ριζικό επανασχεδιασμό των εταιρικών διαδικασιών, οι εταιρείες αυτές μπορούν να ξεκλειδώσουν τη δημιουργία νέας αξίας και να δημιουργήσουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας για να αντισταθμίσουν τη βραχυπρόθεσμη εκτόπιση. Εάν όλες οι εταιρείες υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση, η κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα της ανεργίας που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η ανάγκη για καινοτομία

Ο επείγων χαρακτήρας της μετάβασης στην τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί από τις εταιρείες να καινοτομούν με ρυθμό που να αντιστοιχεί ή να υπερβαίνει τον ρυθμό με τον οποίο καταργούνται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες να περάσουν στην επίθεση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας τόσο γρήγορα όσο γρήγορα αντικαθιστούν τις παλιές. Οι εταιρείες που αγκαλιάζουν προληπτικά την AI και επενδύουν σε καινοτόμες στρατηγικές όχι μόνο θα επιλύσουν μακροοικονομικές προκλήσεις αλλά και θα τοποθετηθούν σε θέση να ευημερήσουν μακροπρόθεσμα.

Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας νεοφυούς επιχείρησης

Οι εταιρείες χρειάζεται να επιδεικνύουν προδιάθεση για τόλμη και να αγκαλιάζουν το ρίσκο για να αποκομίσουν όλα τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι σταδιακές επενδύσεις και οι προσεκτικές προσεγγίσεις πιθανότατα δεν θα επιτρέψουν στις εταιρείες να δημιουργήσουν ουσιαστική αξία ή να δημιουργήσουν υπερασπίσιμες μελλοντικές θέσεις. Οι εταιρικοί ηγέτες καλούνται να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα θάρρους και να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν επιθετικά στην AI – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διαταράξουν τις υπάρχουσες δομές.

Η υιοθέτηση της νοοτροπίας μίας startup επιχείρησης είναι εξίσου σημαντική, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το μέγεθος μιας εταιρείας. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις υπερέχουν στον εντοπισμό των ευκαιριών της αγοράς και στην ταχεία μεταστροφή για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Αν και οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν περισσότερους πόρους, συχνά κινούνται αργά λόγω εσωτερικών εμποδίων και αποστροφής του κινδύνου. Η υιοθέτηση της νοοτροπίας των νεοφυών επιχειρήσεων επιτρέπει στις εταιρείες να αξιοποιήσουν ταχύτερα και στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη.

Το παράδειγμα της Adobe και της Nvidia

Εταιρείες όπως η Adobe και η Nvidia αποτελούν παράδειγμα των πλεονεκτημάτων της τόλμης και της νοοτροπίας startup στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η Adobe ενσωμάτωσε τη Generative AI στο Photoshop, επιτρέποντας στους απλούς χρήστες να δημιουργούν βίντεο και να επεκτείνουν τις δημιουργικές τους δυνατότητες. Με μια τόσο τολμηρή προσέγγιση, η Adobe μετέτρεψε την AI από δυνητική απειλή σε εργαλείο για τη δημιουργία αξίας.

Διαβάστε ακόμα: Θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη τη λύση για το burnout;

Η Nvidia, κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ, επιδίωξε επιθετικά την τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη, αποκτώντας και αναπτύσσοντας προσαρμοσμένα τσιπ και λογισμικό. Η τόλμη και η δέσμευσή τους στην AI τους επέτρεψε να προσφέρουν λύσεις υψηλής αξίας πέρα από την απλή μείωση του κόστους, τοποθετώντας τους για συνεχή επιτυχία.

Οι εταιρείες που αντικαθιστούν τους ανθρώπους με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να εξετάζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω σε ένα μέλλον που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Η υιοθέτηση των τεχνολογιών αιχμής και η αξιοποίηση της δύναμής τους είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός υψηλότερου επιπέδου συλλογικών επιτευγμάτων και ανάπτυξης.

Με πληροφορίες από Harvard Business Review

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.