02 Μάι 2024
READING

Είναι βιωματική εμπειρία η πολυτέλεια;

4 MIN READ

Είναι βιωματική εμπειρία η πολυτέλεια;

Είναι βιωματική εμπειρία η πολυτέλεια;

Η εξέλιξη της πολυτέλειας: από τον υλισμό στην εμπειρία

Ο κόσμος της πολυτέλειας αλλάζει εντυπωσιακά. Κάποτε οριζόταν από τα πολυτελή αντικείμενα, αλλά τώρα η πολυτέλεια περιστρέφεται γύρω από το άυλο – από τις μοναδικές εμπειρίες. Τα σύγχρονα luxury brands έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους από τα υλικά αγαθά στη δημιουργία αξέχαστων στιγμών.

Η εμπειρία της πολυτέλειας υπερβαίνει το ίδιο το προϊόν- έχει να κάνει με τη δημιουργία δεσμών και την αφήγηση συναρπαστικών ιστοριών. Ενώ το προϊόν παραμένει το θεμέλιο, η πραγματική αξία του προκύπτει από την ικανότητά του να διώχνει τις ανησυχίες, να πυροδοτεί την περιέργεια να κάνει τους πελάτες να αισθάνονται πραγματικά ζωντανοί.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z αλλάζει τις μάρκες πολυτελείας

Εξάλλου, τι είναι πολυτέλεια; Ο πιο απλός ορισμός φαίνεται σχεδόν αυτονόητος: Η πολυτέλεια αναφέρεται στο άκρως επιθυμητό αλλά αντικειμενικά περιττό. Είναι κάτι που προσφέρει με κάποιον τρόπο ευχαρίστηση και ο καταναλωτής θέλει πολύ να αγοράσει, παρά το γεγονός ότι δεν το χρειάζεται. Η πολυτέλεια είναι το “όνειρο”. Πουλάει, όμως, ακόμα ο κλάδος της πολυτέλειας αυτό το “όνειρο”;

Δημιουργώντας την τέλεια στιγμή

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η βιωματική πολυτέλεια (experiential luxury). Πρόκειται για την ενορχήστρωση των σωστών συναισθημάτων, τη σωστή στιγμή, στο σωστό περιβάλλον, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται το τέλειο προϊόν. Θα μπορούσε να σημαίνει την απόκτηση πρόσβασης σε μια αποκλειστική εκδήλωση, το να φορέσει κανείς ένα μοναδικό κομμάτι μόδας ή ακόμη και την προσωπική επαφή με τον σχεδιαστή. Το δύσκολο κομμάτι είναι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να προσφερθούν αυτές οι εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να μην περιλαμβάνουν πάντα ψηφιακά ή φυσικά καταστήματα.

Πρωτοπορώντας στη βιωματική πολυτέλεια

Το 1984, η Hermès κυκλοφόρησε την διάσημη Birkin Bag και οι καταναλωτές πολυτελείας έτρεχαν να την αγοράσουν. Το 2023, οι θαυμαστές της μάρκας είναι απασχολημένοι με το παιχνίδι Hermès. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος.Τώρα, αυτά που βιώνουμε είναι η μάρκα, το ερέθισμα για τις παρούσες και τις μελλοντικές ιστορίες.

Η βιωματική πολυτέλεια στοχεύει στο να έχει το δικό της βαθιά ατομικό δακτυλικό αποτύπωμα. Αν μια εμπειρία μπορεί να αντιγραφεί από άλλη μάρκα,τότε μπορεί να εμπορευματοποιηθεί αρκετά εύκολα. Ας εξετάσουμε το Noma, το φημισμένο εστιατόριο στην Κοπεγχάγη. Ο σεφ και συνιδιοκτήτης René Redzepi έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι δραστηριοποιείται στον κλάδο των εστιατορίων. Πιστεύει ότι το Noma ασχολείται με τη φιλοξενία – έτσι, παρόλο που είναι ένα εστιατόριο που έχει τρία αστέρια Michelin κάθε χρόνο κάθε φορά που ένας επισκέπτης μπαίνει στην πόρτα, όλοι στην κουζίνα πρέπει να “σταματήσουν αυτό που κάνουν και να περπατήσουν προς την πόρτα” για να παρέχουν μια βιωματική εμπειρία φιλοξενίας. Δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό που θα φάει κάποιος στο εστιατόριο, αλλά κυρίως με την εμπειρία που θα θυμάται για πάντα.

Η Equinox, μια αμερικανική εταιρεία γνωστή για τα premium γυμναστήρια της, έχει κάνει μια εκπληκτική στροφή. Ξεπέρασε τις παραδοσιακές προσφορές γυμναστικής και δημιούργησε χώρους όπου άτομα με υψηλή οικονομική επιφάνεια μπορούν τόσο να γυμνάζονται όσο και να δικτυώνονται, αποτελώντας ουσιαστικά μια φυσική πλατφόρμα δικτύωσης που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το LinkedIn.

Διατηρώντας τη μαγεία της βιωματικής πολυτέλειας

Ωστόσο, στον κόσμο της βιωματικής πολυτέλειας, μια φορά δεν είναι αρκετή. Οι μάρκες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να διατηρούν την αριστεία σε κάθε σημείο επαφής κατά μήκος της διαδρομής του πελάτη. Τα brands που αντιλαμβάνονται τη δύναμη της δημιουργίας εμπειριών, καλλιεργούν σχέσεις με νόημα και προσφέρουν σταθερά εξαιρετικές στιγμές είναι προετοιμασμένα να πετύχουν σε αυτή τη νέα εποχή της βιωματικής πολυτέλειας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα luxury brands επενδύουν σε βιωματικά flagship stores;

Η δύναμη του storytelling

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα – κάτι που έχει βαθιά σημασία σε αυτή τη μεταμόρφωση. Είναι η ιστορία πίσω από τη μάρκα, οι αξίες, η αποστολή και το όραμά της. Ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστική είναι η τιμή ή πόσο εξαιρετικό μπορεί να είναι ένα προϊόν, το κοινό λαχταρά να κατανοήσει, να εκτιμήσει και να εμπιστευτεί μια εταιρεία, να βιώσει μια εξαιρετική εμπειρία.

Σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο πολυτέλειας, η εμπιστοσύνη και μια συναρπαστική ιστορία της μάρκας αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία μόνιμων δεσμών και τη δημιουργία πραγματικά συναρπαστικών εμπειριών.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.