29 Απρ 2024
READING

Η πόρτα της Ελλάδας για τον κόσμο της Airbnb

3 MIN READ

Η πόρτα της Ελλάδας για τον κόσμο της Airbnb

Η πόρτα της Ελλάδας για τον κόσμο της Airbnb

Ανοίγοντας μία πόρτα συμπληρωματικού εισοδήματος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο, η Airbnb αποτέλεσε την πρωτοπόρο επιχείρηση στον τομέα του Fintech, η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα στην τουριστική αγορά, φέρνοντας ενίοτε και τους ξενοδόχους απέναντί της, δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα σημαντικό έλλειμμα από πλευράς διαθεσιμότητας χώρων κατοικίας προς μακροχρόνια μίσθωση.

Την ίδια ώρα όμως τα πλεονεκτήματα που προσέφερε σε αρκετούς ιδιοκτήτες παρά την κριτική που έχει υποστεί και τους πολέμιους που κατά καιρούς έχουν ταχθεί απέναντί της, έχει ανοίξει μία νέα πόρτα τόσο στον τομέα της βραχυχρόνιας διανομής όσο και σε επίπεδο δημιουργίας ενός συμπληρωματικού πόλου που αποφέρει έσοδα σε σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα που σε αρκετές των περιπτώσεων ήταν αναξιοποίητα και ανακαινίστηκαν για να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν καθώς και για ακίνητα που πλέον αποδίδουν περισσότερο, λειτουργώντας υπό το καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης σε αντίθεση με το να ενοικιάζονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Στη χώρα μας το 70% των ιδιοκτητών που αξιοποιούν την περιουσία τους με το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν μόνο έναν καταχωρημένο χώρο στην πλατφόρμα της Airbnb. Είναι επί της ουσίας μεμονωμένοι ιδιώτες, οι οποίοι βλέπουν στον διαμοιρασμό κατοικίας την ευκαιρία να διατηρήσουν ένα οικογενειακό σπίτι ή ένα εξοχικό, αποκομίζοντας έσοδα, όπως δηλώνει το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα της πλατφόρμας, συμβάλλοντας μάλιστα στο να υποστηρίξουν οικονομικά το σπίτι τους, είτε αυτό βρίσκεται σε υποθήκη, είτε επιβαρύνθηκε με έξοδα ανακαίνισης, είτε για να καλύψουν τα έξοδα ενοικίασης ενός μεγαλύτερου σπιτιού για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Για το 16% των Ελλήνων το εισόδημα από την Airbnb αποτελεί ζωτικό παράγοντα το οποίο υποστηρίζει το εισόδημά τους, καθώς το χρησιμοποίησαν για να αποφύγουν ή τον αποκλεισμό ή την έξωση. Υπολογίζεται, ότι οι οικοδεσπότες κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον εισόδημα για το 2022. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία ενισχύουν τόσο τους οικείους τους όσο και την τοπική οικονομία.

Για τη χώρα μας το 52% των Ελλήνων οικοδεσποτών αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα που φέρνει στον προϋπολογισμό τους η Airbnb, τους δίνει την δυνατότητα να τα φέρουν εις πέρας με τις συνέπειες του πληθωρισμού και να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα καθημερινά τους έξοδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εσωτερικής έρευνας που διεξάγεται με περισσότερους από 1.800 οικοδεσπότες στην Airbnb στη χώρα μας για το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2022-Αυγούστου 2023, με το περιθώριο σφάλματος να είναι στα επίπεδα του +/-2%.

Ως προς τα έσοδα που προκύπτουν για το ελληνικό δημόσιο για το 2023 για καταλύματα της Airbnb ή άλλων πλατφορμών στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2022 άγγιξε το ποσό των 540 εκατομμυρίων ευρώ και προκύπτουν από τη φορολόγηση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΑΑΔΕ με αυτές.

Με τζίρο 8,4 δισεκατομμυρίων ανά τον κόσμο

Σε παγκόσμια βάση το 2022 ήταν άλλη μια χρονιά ρεκόρ για την Airbnb. Τα έσοδα των 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκαν 40% σε ετήσια βάση. Το καθαρό κέρδος ήταν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η ελεύθερη ταμειακή ροή ήταν 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 49 τοις εκατό από έτος σε έτος. Η ζήτηση επισκεπτών παρέμεινε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Όλες οι περιοχές σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη το 2022 καθώς οι επισκέπτες ολοένα και περισσότερο διέσχιζαν τα σύνορα και επέστρεφαν στις πόλεις μέσω της Airbnb.

Η αύξηση της προσφοράς ήταν επίσης ισχυρή το 2022. Η γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων ολοκλήρωσε το 2022 με 6,6 εκατομμύρια παγκόσμιες ενεργές καταχωρίσεις, που είναι πάνω από 900.000 περισσότερες καταχωρίσεις από ό,τι είχε στην αρχή της συγκεκριμένης χρονιάς, εξαιρουμένης της Κίνας. Αυτή η ανάπτυξη προήλθε από το παγκόσμιο δίκτυό της, όπου η ζήτηση οδηγεί την προσφορά, καθώς και από καινοτομίες προϊόντων που συνεχίζουν να προσελκύουν νέους οικοδεσπότες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.