01 Μάι 2024
READING

ACS: Ο ηγέτης των ταχυμεταφορών με μερίδιο 35% και νέες επενδύσεις 50 εκατομμυρίων

4 MIN READ

ACS: Ο ηγέτης των ταχυμεταφορών με μερίδιο 35% και νέες επενδύσεις 50 εκατομμυρίων

ACS: Ο ηγέτης των ταχυμεταφορών με μερίδιο 35% και νέες επενδύσεις 50 εκατομμυρίων

Σε νέες επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ θα προχωρήσει μέσα στην επόμενη πενταετία η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS. Με βάση των επιχειρηματικό σχεδιασμό που έχει καταρτίσει προβλέπονται επιπρόσθετες επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να φτάσει τα 1.000 έξυπνα lockers και επίσης η ACS σχεδιάζεινα επενδύσει στο last mile. Θυμίζουμε ότι έως τώρα η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά των lockers με 250 θυρίδες.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει επενδύσεις που σχετίζονται με την παράδοση από το κατάστημα στην πόρτα του πελάτη, όπου υπάρχουν προβλήματα έλλειψης προσωπικού, στοχεύοντας σε διανομή από τα συστήματα του νέου κέντρου διαλογής κατευθείαν στον τελικό παραλήπτη αλλά και στην αύξηση του capacity στα καταστήματα με 20 εκατ. ευρώ επιπλέον συνολικές επενδύσεις. Επίσης επενδύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με στόχο να δημιουργήσει στόλο που θα αποτελείται από 200 αυτοκίνητα στα επόμενα 4-5 χρόνια. 

Η ACS άνοιξε χθες την πόρτα στο νέο κέντρο διαλογής, το οποίο έχει δυναμικότητα διαχείρισης 50.000 δεμάτων την ώρα. Η ACS ξεκίνησε την επιχειρηματική πορεία της το 1981, ενώ η πρώτη σκέψη για τη δημιουργία νέου κέντρου διαλογής ήρθαν στο προσκήνιο το 2006 αν και αφορούσαν για μία εγκατάσταση με σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος σε σύγκριση με το σημερινό. Οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ξεπερνούν τα 36.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η επένδυση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον κλάδο. Το κέντρο τετραπλασιάζει τη δυναμικότητα διαλογής και ταυτόχρονα μειώνει τον χρόνο παραγωγής κατά περισσότερο από 50%, ενώ επιτρέπει την βέλτιστη εξυπηρέτηση δρομολογίων για το last mile. 

Στο ίδιο κτίριο δημιουργήθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1ΜW, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρει περίπου 30% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. 

Εκπληρώνοντας στρατηγικό στόχο δεκαπενταετίας

Το νέο κέντρο διαλογής διαθέτει 90 ράμπες φόρτωσης, οι οποίες εξυπηρετούν πλέον το μεταφορικό έργο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η ACS πραγματοποιεί 38 εκατομμύρια αποστολές ετησίως και 16 εκατομμύρια αποστολές post το χρόνο. Το νέο κέντρο διαλογής καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της εταιρείας ταχυμεταφορών κατά μέσο όρο, ενώ δημιουργήθηκε για να εκπληρώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για τα επόμενα έως και 15 χρόνια, υποστηρίζοντας το πλάνο και την ανάπτυξή της. 

Η αγορά των ταχυμεταφορών

Η αγορά των ταχυμεταφορών κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης από το 2013 και μετά έχει λάβει ώθηση από το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο στην υπόλοιπη Ευρώπη πήρε μπροστά αρκετά νωρίτερα, το 2009. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα επρόκειτο για έναν κλάδο που το 2013 είχε τζίρο 200 εκατ. ευρώ, σήμερα λόγω ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Η ACS έχει τζίρο λίγο πάνω από 140 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιό της στην ελληνική είναι περίπου στα επίπεδα του 25%. Bασικοί ανταγωνιστές από τους εγχώριους παίκτες είναι η Γενική Ταχυδρομική, η Speedex και η ΕΛΤΑ Courier αλλά και από διεθνείς παίκτες, εταιρείες όπως η UPS και η DHL. Ήδη στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 72,6 εκατομμύρια ευρώ, ανάπτυξη 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Προσδοκίες για ανάπτυξη με ώθηση από το ηλεκτρονικό εμπόριο

Για τα επόμενα χρόνια η αγορά των ταχυμεταφορών – δεδομένου ότι η διείσδυση και του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει κάνει βήματα στην Ελλάδα – υφίσταται η προσδοκία ότι θα καταγράψει σημαντικά βήματα ανάπτυξης, αν και απέχει σημαντικά σε σχέση με χώρες που οδηγούν τον κλάδο αυτόν όπως η Μεγάλη Βρετανία που είναι ηγέτης στον τομέα αλλά και η Κίνα.

Στόχος της ACS για το επόμενο διάστημα είναι να κάνει δρομολόγηση μέσω courier, επηρεάζοντας προς το καλύτερο τα τελευταία βήματα του last mile και την παράδοση στο πελάτη, δίνοντας χρόνο και χώρο στα καταστήματα και διευκολύνοντάς τη λειτουργία τους.

Η ετήσια ανάπτυξη της εταιρείας αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου για την επόμενη πενταετία αναμένεται ότι θα κινείται σε επίπεδα άνω του 10%. Το δίκτυο της ACS περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 270 καταστήματα εξυπηρέτησης των πελατών της σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.