29 Απρ 2024
READING

Γιατί το Amazon ανανεώνει το Prime τώρα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια;

3 MIN READ

Γιατί το Amazon ανανεώνει το Prime τώρα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια;

Γιατί το Amazon ανανεώνει το Prime τώρα, μετά από σχεδόν 20 χρόνια;

Η στρατηγική πίσω από το παγκόσμιο rebrand της υπηρεσίας

Σε μια κίνηση για να αντιμετωπίσει την πολυπληθή αγορά συνδρομών λιανικής και να διαφοροποιήσει την καταναλωτική του βάση, το Amazon έχει αναλάβει μια μεγάλης κλίμακας παγκόσμια εκστρατεία marketing για να επαναπροσδιορίσει την υπηρεσία συνδρομής Prime. Παρόλο που το Prime υπάρχει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, το Amazon εργάζεται τώρα για να αφηγηθεί μια πιο ολοκληρωμένη ιστορία σχετικά με το τι έχει να προσφέρει η υπηρεσία.

Η εκστρατεία, που δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας, επικεντρώνεται στην προβολή του ευρέος φάσματος υπηρεσιών και πλεονεκτημάτων που προσφέρει μια συνδρομή Prime. Στόχος του διαδικτυακού κολοσσού του retail είναι να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό μήνυμα που να δείχνει πώς χαρακτηριστικά της υπηρεσίας -όπως η δωρεάν αποστολή, η ροή βίντεο και οι αποκλειστικές προσφορές- μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται για να βελτιώσουν συνδυαστικά την καθημερινή εμπειρία του συνδρομητή.

Διαβάστε ακόμα: Θα αλλάξει το Amazon την υγειονομική περίθαλψη;

Το ανταγωνιστικό τοπίο

Η χρονική στιγμή της προωθητικής ενέργειας συμπίπτει με την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα στη συνδρομητική αγορά. Υπηρεσίες όπως το Walmart+ κερδίζουν γρήγορα έδαφος, καθιστώντας χαρακτηριστικά όπως η δωρεάν και γρήγορη αποστολή λιγότερο μοναδικά από ό,τι ήταν κάποτε. Μέχρι το 2023, το Walmart+ έχει σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 10,4% και προβλέπεται να έχει 29 εκατομμύρια μέλη μέχρι το τέλος του έτους.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς

Το Amazon αντιμετωπίζει ένα μοναδικό δίλημμα κορεσμού της αγοράς στις ΗΠΑ, όπου πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι ήδη μέλη του Prime. Συνεπώς, η εκστρατεία χρησιμεύει τόσο ως στρατηγική διατήρησης όσο και ως εργαλείο για την προσέλκυση νέων συνδρομητών. Η πρόσφατη αύξηση της ετήσιας συνδρομής μέλους από 119 σε 139 δολάρια προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας, καθιστώντας τη διατήρηση ακόμη πιο κρίσιμη.

Στην προσπάθειά του να προσελκύσει νέα μέλη, ο e-retailer διαφοροποιεί την απήχησή του στοχεύοντας σε διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, όπως η Gen Z και τα άτομα που λαμβάνουν κρατική βοήθεια, μέσω προγραμμάτων όπως το Prime Access. Με την παροχή εκπτωτικής συνδρομής Prime στην τελευταία ομάδα, το Amazon στοχεύει να επεκτείνει την εμβέλειά του και να δημιουργήσει μια πιο περιεκτική βάση συνδρομητών.

Διαβάστε ακόμα: Πως το Walmart έχασε από το Amazon στην κούρσα του e-commerce

Το όραμα του Amazon για το Prime Marketing

Αυτό είναι μόνο η αρχή μιας πολυετούς στρατηγικής marketing. Το Amazon έχει ήδη ολοκληρώσει την παραγωγή για διαφημίσεις που θα προβληθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και οι αρμόδιοι σχεδιάζουν τις επόμενες εκδόσεις αυτών των διαφημίσεων.

Η νέα ώθηση του marketing του Amazon υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η συνδρομή Prime για το συνολικό επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Με αυτή την εκστρατεία, το Amazon στοχεύει να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προσδοκίες της αυξανόμενης και ποικιλόμορφης πελατειακής του βάσης.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.