30 Απρ 2024
READING

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι ο άνθρωπος που οδηγεί τον όμιλο Metro στην επόμενη μέρα

4 MIN READ

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι ο άνθρωπος που οδηγεί τον όμιλο Metro στην επόμενη μέρα

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι ο άνθρωπος που οδηγεί τον όμιλο Metro στην επόμενη μέρα

Παρά το γεγονός ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις παρουσιάζουν συχνά ένα αρκετά εσωστρεφές μοντέλο λειτουργίας με συγκεκριμένες παθογένειες, η περίπτωση του Αριστοτέλη Παντελιάδη και του ομίλου Metro κατάφεραν να διαφοροποιηθούν σημαντικά από αυτό το μοντέλο, αποτινάσσοντας σημαντικό βάρος των παθογενειών αυτών.

Πολλά οφείλει ο όμιλος στην παρουσία του Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που εισέφερε νέο αέρα στα πεπραγμένα μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής αλλά και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, στην οποία υπάγονται τα ευρέως γνωστά εμπορικά σήματα My market και Metro. Η πραγματικότητα για τον Α.Παντελιάδη είναι ότι κατάφερε να φέρει στην επιχείρησή του έναν αρκετά εξωστρεφή και τεχνοκρατικό τρόπο λειτουργίας, σε σημείο που ήταν από τους πρώτους σε μία παραδοσιακή αγορά όπως αυτή του οργανωμένου λιανεμπορίου που διάλεξε να συνεργαστεί με ένα στέλεχος διεθνούς εμπειρίας, όπως ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής του ομίλου Metro, Κώστας Αντιμησάρης. 

Αλλά και στην ευρύτερη παρουσία του ο Α.Παντελιάδης είναι ιδιαίτερα κινητικός και ιδιαιτέρως εξωστρεφής, διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους, με τα στελέχη του, με τους ανθρώπους της αγοράς με συχνή παρουσία σε όλα όσα συμβαίνουν και απασχολούν τον κλάδο του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. 

Με συμμετοχή στα πεπραγμένα του ομίλου από τα μαθητικά του χρόνια

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα σε μία οικογένεια με καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) το 1989. Ο ίδιος γνώρισε από αρκετά μικρή ηλικία τον κόσμο του ομίλου Metro που ίδρυσε ο πατέρας του, Παντελής Παντελιάδης. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια ενεπλάκη σε πολλούς τομείς λειτουργίας του ομίλου, γνωρίζοντας την επιχείρηση μέσα από διαφορετικά πόστα και αρμοδιότητες. Το 2001, όντας 33 ετών ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μία σημαντική ευθύνη, την οποία στο πέρασμα του χρόνου όχι μόνο κατάφερε να φέρει εις πέρας αλλά έδειξε και σημαντική αποτελεσματικότητα. Συνδέθηκε άρρηκτα με μία εποχή ανάπτυξης και ουσιαστικής μεταβολής του μεγέθους αλλά και του τρόπους λειτουργίας του ομίλου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν εκείνος που οδήγησε την αλυσίδα My market στην επιλογή να εξαγοράσει τον Βερόπουλο, δημιουργώντας μία ενιαία επιχειρηματική οντότητα. Η κίνηση αυτή οδήγησε τα My market στην επόμενή τους μέρα, όταν η αλυσίδα αύξησε τα καταστήματά της σε 230 και με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσε σημαντικά το εκτόπισμά τους σε πανελλαδική βάση.  

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1976 με την επωνυμία Metro Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσεως και το διακριτικό τίτλο METRO. H σύστασή της αποτέλεσε το αποτέλεσμα του συνεταιρισμού οκτώ παντοπωλών, με την ιδιοκτησία της να διατηρείται έως και σήμερα σε ελληνικά χέρια. To 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών στα επίπεδα των 1,48 δισεκατομμυρίων ευρώ με ανάπτυξη τζίρου στο 9% από τα 1,36 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών του 2021. Σημαντική είναι η συμμετοχή που έχει στο τζίρο της επιχείρησης ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου καθότι ο τομέας της χονδρικής εισφέρει αρκετά στη διαδρομή της μέσω των καταστημάτων Metro Cash & Carry. 

Βαρύτητα στο franchise – Η πρόβλεψη του ‘23

Για το 2023 υφίσταται πρόβλεψη από τη διοίκηση του ομίλου για ανάπτυξη στα επίπεδα του 5% με τον κύκλο εργασιών από τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ του 2022 να αγγίζει τα 1,58 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε βάθος τετραετίας θα υπερβούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου logistics center στην Αττική, συνενώνοντας ουσιαστικά τα δύο μικρότερα κέντρα διανομής που διατηρεί σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο. Μάλιστα η Metro προχώρησε ήδη στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής δυνατότητας από τα 20.000 τ.μ. στα 40.000 τ.μ. στο κέντρο διανομής της Γέφυρας Θεσσαλονίκης. Μέσω της συγκεκριμένης κατάστασης ο όμιλος καλύπτει τις ανάγκες του στην περιοχή από τη Λάρισα και προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Όχημα για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια είναι η διεύρυνση του δικτύου σούπερ μάρκετ γειτονιάς My market Local που λειτουργούν μέσω franchise. Το πρώτο λειτούργησε το 2022 στην Κυψέλη. Επιδίωξη με βάση το επιχειρηματικό πλάνο, είναι να φτάσει τα 80 έως 85 σημεία franchise με την ταμπέλα My market Local έως και το 2025.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.