01 Μάι 2024
READING

Tι βλέπει ο γερμανικός κολοσσός της Miele στην Ελλάδα

4 MIN READ

Tι βλέπει ο γερμανικός κολοσσός της Miele στην Ελλάδα

Tι βλέπει ο γερμανικός κολοσσός της Miele στην Ελλάδα

Μία αγορά στην οποία ποντάρει αρκετά τα τελευταία χρόνια είναι η Ελλάδα για την πολυεθνική εταιρεία γερμανικών συμφερόντων, Miele, η οποία είναι διάσημη για της ηλεκτρικές οικιακές της συσκευές. Ο στρατηγικός προσανατολισμός προς τη χώρα μας φαίνεται και αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο μέσα από μία σειρά διαδοχικών κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει στην ελληνική επικράτεια η Miele Hellas.

Στους στόχους που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα έως και το 2030 είναι η αύξηση του δικτύου καταστημάτων και των συνεργατών της καθώς και ο τριπλασιασμός του τζίρου που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του 2022 η Miele Hellas κατέγραψε τις υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Ο τζίρος της έφτασε τα 32,7 εκατ. ευρώ από 31,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021, κινούμενος ανοδικά κατά ποσοστό 4,3%. Η άνοδος αυτή αποδίδεται βέβαια κατά ένα μεγάλο μέρος στην άνοδο των τιμών, δεδομένου ότι από την άλλη πλευρά τα τεμάχια πωλήσεων ανήλθαν στα ίδια επίπεδα με το 2021. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων έφτασαν τα 6,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 344% σε σύγκριση με το 2021. Το 2022 έχει ξεκινήσει με ανάπτυξη 22%, με τον κ. Κυριαζή να αναμένει υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του έτους.

Με βάση τον σχεδιασμό και το πλάνο που έχει καταρτίσει η εταιρεία έως και το 2030 αναμένεται ότι θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, προσβλέποντας να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και στις πέντε αγορές που δραστηριοποιείται και συγκεκριμένα Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία.

Η επίσκεψη των δύο ιδιοκτητών της στην Ελλάδα

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει για τη Miele η ελληνική αγορά, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα δύο Γερμανοί συνιδιοκτήτες της Miele, δρ Μάρκους Μίλε και δρ Ράινχαρτ Ζίνκαν, οι οποίοι είναι οι απόγονοι των ιδρυτών της, βρέθηκαν στην Ελλάδα προκειμένου να εγκαινιάσουν τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο λόγος για τα καινούργια γραφεία αλλά και για το experience center που δημιουργήθηκε επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Επιδίωξη για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να δημιουργηθούν έως και 10 νέα ιδιόκτητα καταστήματα Miele τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Εξετάζεται επίσης η διεύρυνση της παρουσίας της εταιρείας στην εγχώρια αγορά ακόμα και σε συνεργασία με λιανεμπόριους αλλά και με την διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων με την ταμπέλα «Miele», τα οποία έρχονται να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα και το brand της εταιρείας, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα της μάρκας. 

Διακοπή συνεργασιών όπου δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η Miele προχωράει στη διακοπή σημαντικών συνεργασιών όταν θεωρεί ότι αυτές δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της. Κάτι ανάλογο συνέβη το καλοκαίρι του 2021, όταν σταμάτησε να συνεργάζεται με τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, τον Κωτσόβολο. Στο πλάνο της επιχείρησης είναι να δημιουργεί περί τα δύο νέα σημεία πώλησης κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή το δίκτυό της περιλαμβάνει δύο ιδιόκτητα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ακόμη 21 καταστήματα σε 14 ελληνικές πόλεις της χώρας. Να σημειωθεί ότι στις αρχές της φετινής χρονιάς η Miele εγκατέλειψε το ακίνητο που βρισκόταν επί σειρά ετών το αρχηγείο της επί της λεωφόρου Κηφισίας 257 στο Νέο Ψυχικό για να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι επί της λεωφόρου Κηφισίας, εκεί όπου δημιουργήθηκε και το νέο experience center. Το κτίριο αυτό της Μεσογείων απέκτησε με τη σειρά της η Lidl Ελλάς, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει σούπερ μάρκετ στο σημείο, δεδομένου ότι δεν έχει παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή τοποθεσία για κατάστημα σούπερ μάρκετ. 

Η Miele στον κόσμο

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1899 από τους Καρλ Μίλε και Ράιναρντ Ζίνκαν, και ήταν πάντα μια οικογενειακή επιχείρηση. Τα πρώτα προϊόντα της Miele ήταν ένας διαχωριστής κρέμας και το πλυντήριο ρούχων, με την επωνυμία Meteor. Ο Καρλ Μίλε επέβλεπε προσωπικά την παραγωγή και ο Ζίνκαν διαχειριζόταν τα οικονομικά και τις πωλήσεις. Το 1927, η Miele ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικών σκουπών. Το 1929 κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό πλυντήριο πιάτων στην Ευρώπη.

Από το 1930 κατασκευάζονταν μοτοσυκλέτες. Το 1932, η Miele ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο φυγοκέντρησης στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρήγαγε μονάδες ελέγχου για τορπίλες της γερμανικής Kriegsmarine. Σε παγκόσμια βάση ο όμιλος Miele είχε τζίρο 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μετοχική αναλογία είναι 51,1% στην οικογένεια Μίλε και 48,9% στην οικογένεια Ζίνκαν. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.