29 Απρ 2024
READING

Η επανάσταση της ψηφιακής ετικέτας

3 MIN READ

Η επανάσταση της ψηφιακής ετικέτας

Η επανάσταση της ψηφιακής ετικέτας

Κωδικοί QR στα ρούχα μας;

Αν βάζαμε σε σειρά όλες τις ετικέτες που παράγονται για τα ρούχα μέσα σε ένα χρόνο, θα έφταναν μέχρι το φεγγάρι και πίσω 12 φορές. Αυτό ισχυρίζεται η Αμερικανική Ένωση Ένδυσης και Υπόδησης (AAFA) η οποία σκέφτεται να κάνει μια τολμηρή κίνηση: να εξαφανίσει τις ετικέτες από τα ρούχα μας. 

Η AAFA παρουσίασε ένα πειστικό επιχείρημα στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της Αμερικής, υποστηρίζοντας την κατάργηση των φυσικών ετικετών υπέρ ψηφιακών εναλλακτικών λύσεων, όπως κωδικοί QR, διευθύνσεις URL ή τσιπ ενσωματωμένα στα ρούχα. Η κίνηση αυτή υποστηρίζεται από ένα ισχυρό περιβαλλοντικό σκεπτικό: τον τεράστιο όγκο αποβλήτων που οφείλονται στις ετικέτες. Η μετάβαση σε ψηφιακές μεθόδους θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις οικολογικές επιπτώσεις της βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμα: Η μόδα επιβαρύνει τον πλανήτη

Βελτιωμένη πληροφόρηση για τον ενημερωμένο καταναλωτή

Οι σύγχρονοι καταναλωτές απαιτούν περισσότερες πληροφορίες για τις αγορές τους από ποτέ άλλοτε. Όμως οι ετικέτες στα ρούχα έχουν περιορισμένο χώρο, καταφεύγοντας συχνά σε μικρά, αινιγματικά εικονίδια για να μεταφέρουν πληροφορίες. Οι ψηφιακές ετικέτες θα μπορούσαν να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα, παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών εύκολα προσβάσιμες μέσω μιας σάρωσης με smartphone.

Ψηφιακές ετικέτες για την καταπολέμηση των απομιμήσεων

Οι ψηφιακές ετικέτες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μοναδικά αναγνωριστικά για κάθε ρούχο, βοηθώντας επιπλέον να σταματήσει η πώληση απομιμήσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα, οι οποίες μερικές φορές έχουν πρόβλημα να αποδείξουν ότι τα ρούχα τους είναι γνήσια. Οι ψηφιακές ετικέτες θα μπορούσαν έτσι να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα των προϊόντων και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Προτεραιότητα στην άνεση του καταναλωτή

Οι ετικέτες στα ρούχα είναι συχνά ενοχλητικές. Πολλοί άνθρωποι απλώς τις κόβουν και μετά χάνουν τις πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτές. Οι ψηφιακές ετικέτες θα μπορούσαν να το διορθώσουν αυτό απαλλάσσοντας από τη φαγούρα και κάνοντας τα ρούχα πιο άνετα στη χρήση χωρίς να χάνονται σημαντικές λεπτομέρειες.

Οι ψηφιακές ετικέτες αφηγούνται την ιστορία της μάρκας

Πέρα από τη χρησιμότητα, οι ψηφιακές ετικέτες μπορούν να βοηθήσουν τις μάρκες να διηγηθούν την ιστορία τους. Με τις ψηφιακές ετικέτες, οι μάρκες μπορούν να μας πουν τα πάντα για το από πού προέρχονται τα ρούχα τους και αν κατασκευάζονται με τρόπο που να είναι καλός για τον πλανήτη. Αυτό το βάθος της αφήγησης μπορεί να ενισχύσει την αφοσίωση στη μάρκα.

Διαβάστε ακόμα: Amazon, Prada και Microsoft στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Ένα ψηφιακό μέλλον στην ένδυση

Η ιδέα της μετάβασης σε ψηφιακές ετικέτες γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, με περισσότερους από 130 οργανισμούς να συμφωνούν με την AAFA. Αλλά για να γίνει αυτή η αλλαγή, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συμφωνήσουν και να θεσπίσουν νέους κανόνες. Η AAFA είναι σίγουρη πως το μέλλον της ετικέτας είναι ψηφιακό – απλά δεν γνωρίζει πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό – όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να το θεσμοθετήσουν με νέους νόμους.

Και, όταν αυτό γίνει, τα ρούχα θα είναι καλύτερα για τον πλανήτη, πιο άνετα για εμάς ενώ επιπλέον θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα, και όλα αυτά χάρη στις ψηφιακές ετικέτες.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo & Video: AAFA|Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.