03 Μάι 2024
READING

Η μάχη της AI και του Blockchain ενάντια στις απομιμήσεις

3 MIN READ

Η μάχη της AI και του Blockchain ενάντια στις απομιμήσεις

Η μάχη της AI και του Blockchain ενάντια στις απομιμήσεις

Οι φρουροί της πολυτέλειας

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η αγορά ειδών πολυτελείας κατακλύζεται από απομιμήσεις προβληματίζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις εταιρείες. Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη και το Blockchain αναδεικνύονται ως οι “φρουροί” της αυθεντικότητας. Αυτές οι πρωτοποριακές τεχνολογίες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της αγοράς πολυτελείας και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Για την ιστορία, το συνολικό ποσό των παραποιημένων προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο ανέρχεται σε περίπου 1,7 έως 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, οπότε η επιχείρηση ελέγχου ταυτότητας είναι επίσης επικερδής.

Διαβάστε ακόμα: Amazon, Prada και Microsoft στη μάχη κατά των απομιμήσεων

Entrupy: Λεπτομερής έλεγχος ταυτότητας

Στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογικής επανάστασης βρίσκεται η Entrupy, μία εταιρεία ελέγχου γνησιότητας με τεχνητή νοημοσύνη, που ξεκίνησε το 2012. Πρόσφατα συνεργάστηκε με το TikTok Shop στις ΗΠΑ ως πάροχος ελέγχου γνησιότητας μεταχειρισμένων πολυτελών τσαντών.

Η Entrupy χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και λεπτομερούς απεικόνισης για να ελέγξει αν ένα αντικείμενο είναι γνήσιο. Το αντικείμενο σαρώνεται χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή και εφαρμογή της εταιρείας, συλλέγοντας πολύ λεπτομερείς εικόνες. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης συγκρίνουν αυτόματα αυτές τις εικόνες με μια τεράστια βάση δεδομένων γεμάτη με πληροφορίες τόσο για αυθεντικά όσο και για πλαστά προϊόντα για να καθορίσουν τη γνησιότητα του αντικειμένου.

Η ταχύτητα και η ακρίβεια βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της Entrupy. Τα περισσότερα αντικείμενα περνούν από τη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας πολύ γρήγορα -σε τρία έως πέντε λεπτά- καθιστώντας τη διαδικασία επικύρωσης γρήγορη αλλά και αξιόπιστη.

Μια συνεχής τροφοδοσία πληροφοριών, που διαχειρίζεται μια ομάδα επιστημόνων δεδομένων, μηχανικών και εμπειρογνωμόνων έρευνας, βελτιώνει και επικαιροποιεί συνεχώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση μιας αποτελεσματικής λειτουργίας που προσφέρει ένα πολύ καλό ποσοστό ακρίβειας 99,1% στον εντοπισμό αυθεντικών αντικειμένων.

Origyn: Ο άγρυπνος φύλακας των ρολογιών

Το Origyn, ένα ελβετικό ίδρυμα αφιερωμένο στη διασφάλιση της αυθεντικότητας, επικεντρώνεται κυρίως σε ρολόγια πολυτελείας. Η μεθοδολογία της εταιρείας συνδυάζει την ανθρώπινη τεχνογνωσία και την προηγμένη τεχνολογία.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη παράλληλα με κάμερες υψηλής ανάλυσης, δημιουργούν λεπτομερείς εικόνες 360 μοιρών των ρολογιών, αποτυπώνοντας ακόμη και τα πιο μικρά χαρακτηριστικά. Αυτά τα ρολόγια λαμβάνουν στη συνέχεια μοναδικά ψηφιακά πιστοποιητικά, ουσιαστικά βιομετρικά δακτυλικά αποτυπώματα, που αποθηκεύονται με ασφάλεια στο αναλλοίωτο πεδίο της τεχνολογίας blockchain.

Aura Consortium: Επαλήθευση Πολυτελείας

Ενώ η εφαρμογή της τεχνολογίας ελέγχου ταυτότητας στη δευτερογενή αγορά αποτελεί ίσως μια ταχεία προσέγγιση, οι ίδιες οι μάρκες πολυτελείας επιλέγουν μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, ενσωματώνοντας μέτρα κατά της παραποίησης από την αρχή.

Η Aura Consortium, μια συνεργασία μεταξύ σημαντικών φορέων της βιομηχανίας πολυτελείας, φέρνει επανάσταση στην επαλήθευση ειδών πολυτελείας. Η στρατηγική τους περιλαμβάνει την ενσωμάτωση μέτρων κατά της παραχάραξης από την αρχή της δημιουργίας αυτών των αντικειμένων.

Διαβάστε ακόμα: Ο οίκος Louis Vuitton αποκάλυψε πλαστά προϊόντα χάρη στην υψηλή τεχνολογία

Κάθε προϊόν επισημαίνεται με μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα, η οποία τροφοδοτείται από την τεχνολογία blockchain. Αυτές οι ταυτότητες μεταφέρουν την ιστορία της προέλευσης κάθε αντικειμένου, περιγράφοντας λεπτομερώς την προέλευση και τη σχολαστική κατασκευή του, αναβαθμίζοντας την εμπειρία του καταναλωτή.

Η τεχνολογική υπεράσπιση της αυθεντικότητας

Η αγορά της πολυτέλειας βιώνει μια διαδικασία αλλαγής, τροφοδοτούμενη από τεχνολογικές καινοτομίες. Η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain έχουν αναδειχθεί σε σταθερούς πυλώνες, που υποστηρίζουν αυτόν τον μετασχηματισμό, διασφαλίζοντας ότι η αυθεντικότητα, η εμπιστοσύνη και η ιστορική κληρονομιά των εμπορικών σημάτων πολυτελείας συνεχίζουν να ευδοκιμούν, εμπλουτίζοντας το τοπίο της αγοράς.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.