01 Μάι 2024
READING

Ο Ανδρέας Ξηρόκωστας (CEO της SAP Hellas) εξηγεί την «Κάμβρια έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης

5 MIN READ

Ο Ανδρέας Ξηρόκωστας (CEO της SAP Hellas) εξηγεί την «Κάμβρια έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Ανδρέας Ξηρόκωστας (CEO της SAP Hellas) εξηγεί την «Κάμβρια έκρηξη» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στις τεκτονικές αλλαγές που θα επιφέρει στον κόσμο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα η «επέλαση» της Τεχνητής Νοημοσύνης στάθηκε ο Ανδρέας Ξηρόκωστας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, αποτελεί ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της αγοράς πάνω στο ζήτημα και, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε η εταιρεία του στο Μέγαρο Μουσικής, περιέγραψε την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον επιχειρηματικό τομέα αλλά στην ανθρωπότητα.

Όπως εξήγησε, η ΑΙ είναι πλέον ένα ζήτημα το οποίο διαχειρίζεται η «κεφαλή» κάθε εταιρείας, ενώ παραδέχτηκε ότι τις εξελίξεις δε μπορεί να τις προβλέψει κανείς. «Mε την ΑΙ δεν ασχολείται πλέον ο CIO μιας εταιρείας ή ο υπεύθυνος πληροφορικής της. Ασχολείται ο CEO. Έχει φύγει από το κομμάτι της τεχνολογίας και έχει μπει μέσα στη λειτουργία της εταιρείας. Δεν αναφέρομαι μόνο στα προφανή αλλά και σε όλα αυτά που κανείς δε μπορεί να φανταστεί σήμερα ότι θα συμβούν» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σημείο στην ιστορία που ανατρέπεται η γραμμικότητα. Θα την χαρακτήριζα σαν μια άλλη Κάμβρια έκρηξη . Δεν αναφερόμαστε σε μία τεχνολογική εξέλιξη αλλά σε ένα επαναπροσδιορισμό όλων των εννοιών που έχουμε μέχρι τώρα δημιουργήσει».

«Οι μηχανές πλέον καταλαβαίνουν τι εννοούμε και όχι απλώς τι λέμε»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ξηρόκωστας αποκάλυψε τα άλματα που έχει πραγματοποιήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα σε μικρό διάστημα, περιγράφοντας έναν πιο «ανθρώπινο» τρόπο σκέψης. «Μπαίνουμε σε έναν νέο κόσμο, αυτόν της τεχνητής νοημοσύνης και του Generative ΑΙ. Στο σημείο αυτό οι μηχανές δεν καταλαβαίνουν απλώς τι λέμε αλλά τι εννοούμε. Και παράγουν πρόταση η οποία δεν βασίζεται σε παρελθόντα στοιχεία ή αποθηκευμένα δεδομένα αλλά προσομοιάζουν σκέψη που μοιάζει με την ανθρώπινη», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«O Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι είπε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας αλλά το τέλος της ιστορίας που κυριαρχείται από τον άνθρωπο. Άρα βρισκόμαστε μπροστά από αλλαγές που δεν εκφράζουν την εξέλιξη ή την αλλαγή των πραγμάτων. Είναι στοιχεία χρονικής ασυνέχειας. Και μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να μένεις πίσω. Αν διοικείτε μια εταιρεία και ο ανταγωνιστής σας έχει co-pilot πόσες πιθανότητες έχετε να τον νικήσετε;».

Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός ως προς τις ανησυχίες που ακούγονται αναφορικά με τον ρόλο του ανθρώπου, κι αν αυτός κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο. Όπως εξήγησε: «Δεν αλλάζει ο πιλότος. Πιλότος είναι ο άνθρωπος. Ο συγκυβερνήτης είναι ένας προστάτης, ένας συνεργάτης, ένας σύμβουλος. Σε μια δύσκολη στιγμή είναι ένα δεύτερο μυαλό που τσεκάρει αν αυτό που έχει πει το πρώτο είναι σωστό».

«Η τεχνολογία είναι το όπλο των φτωχών»

Απαντώντας στο ερώτημα ποιοι κλάδοι είναι πιο ώριμοι να επωφεληθούν από την «έκρηξη» στον τομέα της ΤΝ, ο κ. Ξηρόκωστας ήταν ξεκάθαρος: «Το ΑΙ απευθύνεται στον καθένα. Όλοι θα ήθελαν έναν τέτοιο συνεργάτη. Η τεχνολογία αιχμής συνήθως είναι κάτι που προσπαθούν να έχουν οι πιο ισχυροί. Εγώ πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια νέα πραγματικότητα που θα μπορεί να είναι προσιτή για όλους.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ένας μικρότερος οργανισμός. Η τεχνολογία είναι το όπλο των φτωχών. Είναι μια νέα πραγματικότητα και όχι κανονικότητα που θα επαναπροσδιορίσει τα πάντα. Δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι ακριβώς θα συμβεί παρά το γεγονός ότι ξέρουμε πως θα συμβεί κάτι μεγάλο».

«Η SAP ενσωματώνει την ΑΙ στα συστήματα που ήδη έχει»

Φυσικά η SAP δε θα μπορούσε να μείνει πίσω από τις εξελίξεις, με τον κ. Ξηρόκωστα να αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία του χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη στις λύσεις που προσφέρει στους συνεργάτες της. «Η SAP ενσωματώνει το ai στα συστήματα που ήδη έχει. Οι νέες εκδόσεις τους θα έχουν ενσωματωμένα το ΑΙ και το Gen AI. Αυτό μάς εξασφαλίζει τη συνάφεια. Δεν έχουμε ένα εξωτερικό εργαλείο ΑΙ», αποκάλυψε, και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αξιοπιστία στην διαδικασία. Πχ το ΑΙ χρησιμοποιεί σωστή σύνταξη αλλά πρέπει να βγάζει και το σωστό νόημα. Και τέλος λαμβάνει κάποιος υπόψιν του και το ηθικό στοιχείο. Πρέπει να εξασφαλίζονται οι αρχές και το ηθικό υπόβαθρο.

Η SAP εφαρμόζει κάθε νέα εξέλιξη μέσα από την πλατφόρμα της και προχωρά στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις υπάρχουσες υποδομές. Προϋπόθεση είναι η μεταβαση στο cloud. Και δεν εννοούμε τη μεταφορά των υποδομών μας σε κάποιο hosting περιβάλλον αλλά τη μετάβαση σε εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες και φτιαγμένες για το cloud.

Aυτές οι εφαρμογές αλλάζουν και επεκτείνονται χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο πελάτης να κάνει upgrade. Έτσι είναι σίγουρος ότι λειτουργεί στη τελευταία διαθέσιμη έκδοση και δεν θα δημιουργηθεί τεχνολογικό κενό».

«Το πενθήμερο δεν αποτελεί ταμπού»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ξηρόκωστας έθεσε και μία άλλη παράμετρο στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Τo πενθήμερο δεν είναι ταμπού. Μπορούμε να μειώσουμε τις ημέρες και ώρες εργασίας με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης», τόνισε, και σημείωσε με νόημα: «Η πρόοδος αυτού του κόσμου πρέπει να εξασφαλίσει ότι το κατώτατο επίπεδο εργασίας θα ανεβαίνει».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.