30 Απρ 2024
READING

Πόσο μακριά θα φτάσουν οι καταναλωτές για την βιωσιμότητα;

3 MIN READ

Πόσο μακριά θα φτάσουν οι καταναλωτές για την βιωσιμότητα;

Πόσο μακριά θα φτάσουν οι καταναλωτές για την βιωσιμότητα;

Έρευνα | Μια νέα εποχή συνειδητής κατανάλωσης

Για τους περισσότερους καταναλωτές, η βιωσιμότητα θεωρείται ως “καλός λόγος”, αλλά δεν ήταν πάντα ο κύριος λόγος που επέλεγαν τι να αγοράσουν. Αυτό αρχίζει να αλλάζει. Βλέπουμε τώρα μια μεγάλη αλλαγή, όπου οι πραγματικά βιώσιμες μάρκες – αυτές που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς τους ανθρώπους και τον πλανήτη – γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Μια πρόσφατη μελέτη της TetraPak -της κορυφαίας εταιρείας παγκοσμίως στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων και των λύσεων συσκευασίας- αποκαλύπτει νέες πληροφορίες σχετικά με την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την υγεία. Η μελέτη 2023 Nutrition Index δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν τρόφιμα που είναι φιλικά για το περιβάλλον, ακόμη και αν κοστίζουν λίγο περισσότερο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις στα τρόφιμα το 2024

Δέσμευση των καταναλωτών στην βιωσιμότητα

Το 54% των καταναλωτών που συμμετείχαν στη μελέτη είναι έτοιμοι να κάνουν επιλογές που βοηθούν το περιβάλλον όταν αγοράζουν πράγματα. Είναι πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές, όπως να επιλέγουν τρόφιμα φυτικής προέλευσης ή να δοκιμάζουν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης αντί για κρέας. Αυτό δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πλέον πώς αυτό που τρώνε επηρεάζει το περιβάλλον και την υγεία τους.

Οικονομικές εκτιμήσεις

Τα χρήματα παίζουν σίγουρα μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις αγορών. Περίπου το 49% των ανθρώπων δυσκολεύονται με τα οικονομικά τους. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές τους προκλήσεις, ακόμα κι έτσι, μόνο ένα μικρό ποσοστό, το 17%, σκέφτεται να σταματήσει να αγοράζει ακριβότερα προϊόντα που είναι καλύτερα για το περιβάλλον, βιολογικά ή πιο υγιεινά.

Πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες

Βλέποντας τις επιλογές των καταναλωτών να αλλάζουν, πολλές μεγάλες εταιρείες συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών (CPG) επανεξετάζουν και τροποποιούν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες για να επιτύχουν αυξημένη περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μεγάλα ονόματα όπως η Nestlé και η PepsiCo έχουν δεσμευτεί να ενσωματώσουν πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό δείχνει μια συλλογική κίνηση του κλάδου προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας.

Τεχνολογική αισιοδοξία αλλά και επισιτιστική ασφάλεια

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, περίπου το 62%, ελπίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να γίνει η βιομηχανία τροφίμων πιο βιώσιμη. Όμως, παρά την τεχνολογική αυτή αισιοδοξία, ένα σημαντικό ποσοστό καταναλωτών (περίπου 42%) ανησυχούν για το αν θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα τρόφιμα και τα ποτά που επιθυμούν στο άμεσο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Food Waste: που πάμε;

Σχεδιάζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τα τρόφιμα

Η μελέτη ενισχύει την ανάγκη για καινοτομία και προσαρμοστικές αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με την TetraPak, οι βιώσιμες λύσεις και η διερεύνηση νέων πηγών διατροφής είναι επιτακτική ανάγκη. Οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η μεγάλη αύξηση (60%) της παραγωγής τροφίμων που απαιτείται μέχρι το 2050 για την κάλυψη των απαιτήσεων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στροφή προς τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Είναι σαφές πως υπάρχει μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε σήμερα – μια αλλαγή υπέρ του περιβάλλοντος, ακόμη και αν τα χρήματα είναι περιορισμένα. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται από τις προσαρμογές της βιομηχανίας και υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο των καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κατανάλωσης και της παραγωγής τροφίμων.

 

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.