01 Μάι 2024
READING

Πάρης Κασιδόκωστας: Συνεχιστής της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής παράδοσης

4 MIN READ

Πάρης Κασιδόκωστας: Συνεχιστής της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής παράδοσης

Πάρης Κασιδόκωστας: Συνεχιστής της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής παράδοσης

Διανύοντας το 42 έτος της ζωής του ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης αποτελεί το παράδειγμα ενός πολυσχιδούς και πολυδιάστατου επιχειρηματία, ο οποίος εκτός από τον τομέα της ναυτιλίας, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Latsco Shipping, της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος, έχει αναπτύξει και μία ακόμα σημαντική σειρά από επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων είναι η παραγωγή ταινιών αλλά και η μουσική βιομηχανία.

H αρχή στο κινηματογραφικό στερέωμα έγινε το 2005, όταν ίδρυσε μαζί με τον Τέρι Ντούγκας την εταιρεία παραγωγής ταινιών 1821 Media Group, η οποία εδρεύει στο Λος Άντζελες. Εταιρεία με την οποία έχουν συνεργαστεί πολλοί διεθνούς φήμης ηθοποιοί όπως Κέβιν Κόστνερ, Κάμερον Ντίαζ, Νάταλι Πόρτμαν, Σοφία Βεργάρα, Τζένιφερ Γκάρνερ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Τέιλορ Λότνερ και Νίκολας Κέιτζ. Ακολούθησε το 2011 η ενασχόλησή του με τη μουσική, όταν ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο Αρσενάκο τη δισκογραφική εταιρεία Panik Entertainment Group, η οποία εδρεύει στη Βούλα.

Γιος του πρώην δημάρχου Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα και της Μαριάννας Λάτση, ο Πάρις Κασιδόκωστας πέρασε μέρος της ζωής του στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες, όπου πραγματοποίησε σπουδές κινηματογράφου, έχοντας μία ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που μετουσιώθηκε αργότερα και σε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω της 1821 Media Group.

Oι επενδύσεις του Latsco Family Office στην καινοτομία

Σημειώνεται ότι εκτός των άλλων η οικογένεια Λάτση επενδύει στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Latsco Family Office. Το επενδυτικό ταμείο της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση, εκτός από τις επενδύσεις σε πιο παραδοσιακούς κλάδους, όπως για παράδειγμα το real estate, η ναυτιλία και οι κατασκευές, έχει επιδοθεί σε μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις στην εγχώρια σκηνή των startups και της καινοτομίας, επιλέγοντας εταιρείες που εμφανίζουν ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και περιθώριο εξέλιξης.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή της Viva Wallet, στην οποία το Latsco Family Office αποτελούσε, μέχρι και την ολοκλήρωση της σημαντικής συμφωνίας με την JP Morgan, έναν από τους παλαιότερους μετόχους μειοψηφίας, στην ελληνική fintech που δημιούργησε ο Χάρης Καρώνης. Ο τελευταίος, ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί δημόσια στην στήριξη που δέχθηκε από την οικογένεια Λάτση, στα πρώτα βήματα της Viva. Μια στήριξη που έμελλε να ανταποδοθεί μετά την συμφωνία που επετεύχθη για την πώληση του 48,5% της Viva (του ποσοστού που κατείχαν οι μέτοχοι μειοψηφίας μεταξύ των οποίων και το Latsco) στην αμερικανική JP Morgan έναντι τιμήματος 800 εκατ. ευρώ.

Η ενασχόληση με τη ναυτιλία

Αξιοπρόσεκτη είναι πάντως η ενασχόλησή του Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση με τον τομέα της ναυτιλίας, όπου η οικογένεια Λάτση έχει μακρά παράδοση. Το 2012 ο ίδιος ανέλαβε τη Latsco Shipping Ltd. Επιπλέον, ίδρυσε τις Marla Bulkers και Marla Tankers το 2017 και το 2018 για να επενδύσει σε μεταχειρισμένα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

Η Latsco Shipping Ltd αξιοποιεί στόλο 41 πλοίων που αποτελείται από 16 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων, 9 πλοία μεταφοράς αερίου, 4 Very Large Crude Carriers, 2 containers, 2 LNG carriers, 2 Supramax, 2 Aframax και 4 Very Large Gas Carri. Η Latsco Shipping ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας, Kαπετάνιος Γιάννης Λάτσης, ξεκίνησε για πρώτη φορά την δραστηριότητά του στην επιβατική και εμπορική ναυτιλία. Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Μονακό με γραφεία στο Λονδίνο και την Αθήνα.

Να σημειώσουμε πως όταν ο παππούς του, Γιάννης Λάτσης, πέθανε το 2003, η περιουσία του υπολογίστηκε ως η 101η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η οικογένεια Λάτση έχει αναπτύξει δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα, τη διύλιση πετρελαίου και το real estate. Από τον Μάρτιο του 2019 το περιοδικό Forbes υπολόγιζε την περιουσία της οικογένειας Λάτση σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τοποθετώντας την στο Νο. 838 στη λίστα του περιοδικού με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο όμιλος Λάτση ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν ο Γιάννης Λάτσης κατάφερε να αγοράσει το πρώτο του πλοίο, το ‘Έφη”, ηλικίας, τότε, 60 ετών, αφού πήρε δάνειο από τον εφοπλιστή Ευάγγελο Νομικό, στον οποίο εργαζόταν ως τότε.

Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.