03 Μάι 2024
READING

Σπ. Θεοδωρόπουλος: «Επιστρέφουμε σε νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση του 2010»

5 MIN READ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: «Επιστρέφουμε σε νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση του 2010»

Σπ. Θεοδωρόπουλος: «Επιστρέφουμε σε νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση του 2010»

Καμπανάκι κινδύνου για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε λογικές και νοοτροπίες που την οδήγησαν στην βαθιά οικονομική κρίση του 2010 έκρουσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Bespoke SGA Holdings AE από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα» δεν έδειξε να συμμερίζεται το κλίμα -υπερβολικής- αισιοδοξίας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις της χαλάρωσης που παρατηρεί.

Σχολιάσει το κατά πόσο η χώρα έχει αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος, ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, τονίζοντας ότι «οι παθογένειες που δεν διορθώθηκαν είναι πολλές. Περάσαμε μια κρίση μεγάλη και δυστυχώς διορθώσαμε λίγα πράγματα σε σχέση με αυτά που έπρεπε να διορθώσουμε ενώ έχουμε ξεκινήσει κακές συνήθειες του παρελθόντος».


«Η μείωση του κόστους έχει απομακρυνθεί σαν έννοια από το δημόσιο»

Ειδικότερα, στάθηκε σε δικαστικές αποφάσεις που επαναφέρουν συντάξεις σε επίπεδα προ κρίσης, επιχειρήσεις του Δημοσίου τομέα που επιστρέφουν στο θέμα της σπατάλης και της μη μείωσης του κόστους. «Η λέξη της μείωσης του κόστους έχει απομακρυνθεί σαν έννοια από το δημόσιο και αντίθετα μιλάμε πάλι για προσλήψεις. Σταματήσαμε να μιλάμε για μεταφορά εργαζομένων από τομείς που περισσεύουν σε άλλους τομείς του Δημοσίου που λείπουν. Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 2010» δήλωσε.

Καλούμενος να κατονομάσει τις θεσμικές παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να αποφύγουμε τις περιπέτειες του παρελθόντος, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε νέες ιδέες αλλά την εφαρμογή των παλαιών. Όλα όσα πρέπει να γίνουν στην χώρα τα γνωρίζουμε. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι τόλμη για να τα εφαρμόσουμε». Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ήταν εκείνο του νομικού συστήματος της χώρας σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν πάσχουμε από νόμους. Πάσχουμε από την εφαρμογή των νόμων που έχουμε ήδη ψηφίσει. Το ίδιο γίνεται στην οικονομία μας, το ίδιο και στις μεταρρυθμίσεις».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα και πιο τολμηρά βήματα»

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ήταν ξεκάθαρος στην εκτίμησή του ότι η Ελλάδα οφείλει να κάνει περισσότερα και πιο τολμηρά βήματα. Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις περισσότερες στατιστικές της Ευρώπης και επιβάλλεται να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Έχουμε μια κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, ουσιαστικά να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση και πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, αλλά…»

Απαντώντας στην ερώτηση εάν είναι οι μισθοί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του.

«Η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις τελευταίες χώρες με τον μέσο όρο του μισθού. Το επίπεδο τιμών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές και το επίπεδο των μέσων μισθών δεν είναι μεταξύ τους ταιριαστά. Κακά τα ψέματα, η αλήθεια είναι ότι οι μισθοί πρέπει να ανέβουν», παραδέχτηκε, συμπλήρωσε όμως ότι οι μισθοί δεν μπορούν να ανεβαίνουν τελείως άσχετα με την παραγωγικότητα και το επίπεδο της ζωής. «Πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, να αυξήσουμε τους μισθούς μας, να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας, πολύ πιο παραγωγικές και πιο αποδοτικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ελλείψεις σε προσωπικό»

Άλλο ένα κρίσιμο θέμα για το ελληνικό επιχειρείν και γενικότερα την παραγωγή, είναι η έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, από την πλευρά του, παραδέχτηκε ότι όντως παρατηρούνται ελλείψεις τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε ανειδίκευτο προσωπικό. «Έχουμε ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Πριν μερικά χρόνια καταργήσαμε τις μέσες τεχνικές σχολές στην Ελλάδα με αποτέλεσμα σήμερα να μην εκπαιδεύουμε στη χώρα- εκτός από κάποια ιδιωτικά ινστιτούτα – μηχανικό, ηλεκτρολόγο κίνησης ή ψυκτικό».

Οι απειλές για την βιομηχανία τροφίμων

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στάθηκε στις ασύμμετρες απειλές για την βιομηχανία τροφίμων.

Ειδικότερα, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την την μεγαλύτερη απειλή. Όπως σημείωσε, η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο που θα μας επηρεάσει πολύ και το μεγάλο πρόβλημα θα έρθει από την γεωργία η οποία θα επηρεαστεί περισσότερο από όλα. Αναφορικά με το πρώτο προϊόν που θα παρουσιάσει ελλείψεις στο επόμενο 12μηνο, εκτίμησε ότι αυτό θα είναι τα πορτοκάλια. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «ήδη αντιμετωπίζουμε τα πρώτα σημάδια μέσα από τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των αγαθών» και συμπλήρωσε ότι «η κλιματική αλλαγή, η γεωργία και τα τρόφιμα είναι μια αλυσίδα των οποίων οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να φαίνονται και κανένας δεν ξέρει που οδηγούμαστε».

Κληθείς να σχολιάσει πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα και εάν είναι θέμα πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής ηγεσίας ή θέμα εισαγωγής νέων τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση, ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει, μέσα από τη δημιουργία θερμοκηπίων, προστατευμένης γεωργικής και άλλους τρόπους. Ωστόσο, σημείωσε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. «Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται. Αμερική, Κίνα και Ινδία αδιαφορούν για το πρόβλημα και η Ευρώπη έχει μείνει μόνη της να παλεύει να πληρώνει το διοξείδιο  του άνθρακος, να μειώνει την ανταγωνιστικότητά της και να στέλνει εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτός της Ευρώπης». 

«Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος και συμπλήρωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο περιβάλλον που εκτός από την  κλιματική έχουμε σας επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικές αστάθειες και απρόβλεπτα φαινόμενα. Η άνοδος των επιτοκίων είναι επίσης ένα θέμα που προβληματίζει τις επιχειρήσεις ενώ -ειδικά την Ευρώπη- δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να υποστηρίξουν την παραγωγή, ούτε σε επίπεδο φυσικής δύναμης ούτε σε επίπεδο εξειδικευμένου προσωπικού».

Τι αποκάλυψε για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες

Τέλος, αποκαλύπτοντας τα επόμενά επιχειρηματικά του βήματα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μία ακόμα επένδυση στον πρωτογενή τομέα στη Δράμα καθώς επίσης και σημαντικές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου εξαγωγικού ομίλου. «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια δυνατά εξαγωγική εταιρεία. Με σωστές επενδύσεις θα δημιουργήσουμε διεθνώς ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.