27 Ιούλ 2024
READING

Ποιο είναι το κόστος της νηφαλιότητας;

4 MIN READ

Ποιο είναι το κόστος της νηφαλιότητας;

Ποιο είναι το κόστος της νηφαλιότητας;

Αντιμετωπίζοντας τις εξαρτήσεις: Η περίπτωση του Matthew Perry

Η εξάρτηση είναι μια κατάσταση, όπου το άτομο παύει να αυτοκαθορίζεται, χάνει τον έλεγχο των ικανοτήτων και αναγκών του και καταλήγει στο να απωλέσει τελικά την ελευθερία του. Η μάχη με τις εξαρτήσεις είναι σκληρή. Πρόσφατα, τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην ιστορία του Matthew Perry, του διάσημου ηθοποιού, γνωστού από τα “Φιλαράκια”.

Στο βιβλίο του, το 2022, ο Perry μοιράστηκε το δύσκολο ταξίδι που έκανε προς την απεξάρτηση, κατά τη διάρκεια του οποίου ξόδεψε 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε θεραπευτικά κέντρα και προγράμματα – ένα κόστος που λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη θα μπορούσαν να αντέξουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αλλάζει τη βιομηχανία αλκοόλ

Η αποκατάσταση απαιτεί απαραίτητα μια περιουσία;

Η θεραπεία απεξάρτησης στηρίζεται σε εξατομικευμένο πλάνο και απαιτεί εκτεταμένη φροντίδα, ψυχοσυναισθηματική, συμβουλευτική και ιατρική υποστήριξη, με το κόστος θεραπείας να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Οι περισσότεροι αναζητούν βοήθεια σε κοινοτικές ομάδες, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (AA) και οι Ανώνυμοι Ναρκομανείς (ΑΝ) και θεραπευτικά κέντρα που προσφέρουν τα προγράμματά τους δωρεάν. Άλλοι μπορεί να αναζητήσουν υποστήριξη σε ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης, των οποίων το κόστος μπορεί να αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Η αλήθεια είναι όμως, πως το οικονομικό ζήτημα αλλά και η ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών υγείας από δημόσιους φορείς, συχνά λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αναζήτηση βοήθειας για την εξάρτηση. Αυτά τα ζητήματα δυσκολεύουν πολλούς ανθρώπους να βρουν ελπίδα και να θεραπευτούν. Άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν συχνά να λάβουν εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά όσοι δεν έχουν αρκετά χρήματα χρειάζεται συνήθως να συμβιβαστούν με όποια βοήθεια μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Ποιες λύσεις είναι πιο προσιτές;

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να λάβει κανείς βοήθεια χωρίς το βάρος του υπέρογκου κόστους. Οι κοινοτικές ομάδες υποστήριξης όπως οι ΑΑ και οι ΑΝ είναι ανάμεσα στις επιλογές που προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη. Αυτές οι ομάδες επιτρέπουν στους ανθρώπους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον και να συμβουλευτούν εκείνους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις.

Θεραπεία και υποτροπή

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις εξαρτήσεις αντιμετωπίζουν πάντα τον κίνδυνο να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, περίπου το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για τον εθισμό στο αλκοόλ θα υποτροπιάσουν τουλάχιστον μία φορά.

Την ίδια στιγμή, πολλοί “παγιδεύονται” στον εθισμό τους και δεν λαμβάνουν ποτέ επαγγελματική βοήθεια. Το 2020, περίπου 40 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω χρειάζονταν βοήθεια για θέματα χρήσης ουσιών, αλλά μόνο περίπου 4 εκατομμύρια αναζήτησαν και έλαβαν πραγματικά θεραπεία.

Το κόστος και η πρόσβαση στην απεξάρτηση στην Αμερική

Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια για τον εθισμό δεν την λαμβάνουν, συχνά επειδή είναι πολύ ακριβή και μπορεί να μην έχουν ασφάλεια για να την πληρώσουν. Η παρακολούθηση ενός προγράμματος εξωτερικής θεραπείας για ένα μήνα μπορεί να κοστίσει από 1.400 έως 10.000 δολάρια. Η παραμονή σε μια εγκατάσταση απεξάρτησης είναι πολύ πιο δαπανηρή. Το 2019, το μέσο κόστος της θεραπείας με εγκλεισμό στις ΗΠΑ ήταν πάνω από 57.000 δολάρια, με ορισμένα προγράμματα που προσφέρουν πιο πρωτοποριακές θεραπείες να κοστίζουν κατά μέσο όρο πάνω από 100.000 δολάρια.

Η ασφάλιση υγείας καλύπτει μερικές φορές την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, αλλά όχι πάντα. Ο νόμος για την προσιτή περίθαλψη εξασφάλισε ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να καλύπτουν μέρος του κόστους ορισμένων θεραπειών, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το ασφαλιστικό σας πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η προτίμηση των καταναλωτών στα μη αλκοολούχα ποτά θα συνεχίσει να ισχυροποιείται

Βρίσκοντας τον τρόπο

Ο Matthew Perry πήγε 15 φορές σε κέντρο απεξάρτησης, ξεκινώντας από τις εγκαταστάσεις Hazelden Betty Ford στη Μινεσότα. Το 2013, μετέτρεψε το πρώην εξοχικό παραθαλάσσιο σπίτι του στο Μαλιμπού σε εγκατάσταση νηφάλιας διαβίωσης – ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν και να επικεντρωθούν στο να γίνουν καλύτερα.

Η ιστορία του μας δείχνει πόσο δύσκολο και δαπανηρό μπορεί να είναι να ξεπεράσει κανείς τις εξαρτήσεις. Ακόμη και με τους πόρους που είχε, η θεραπεία δεν ήταν εύκολη. Αυτό αναδεικνύει ένα ευρύτερο ζήτημα: την ανάγκη για πιο προσιτή βοήθεια. Όλοι όσοι παλεύουν με τον εθισμό θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη για να τον ξεπεράσουν.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.