29 Απρ 2024
READING

Christmas shopping: Πώς ψωνίζει το κάθε φύλο;

4 MIN READ

Christmas shopping: Πώς ψωνίζει το κάθε φύλο;

Christmas shopping: Πώς ψωνίζει το κάθε φύλο;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι retailers για τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια έντονη περίοδος για τον κλάδο του retail, με τους ανθρώπους να συρρέουν στα καταστήματα αναζητώντας τα τέλεια δώρα για τους αγαπημένους τους. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι καταναλωτές ίδιοι, και η κατανόηση των αποχρώσεων που υπάρχουν μεταξύ των αγοραστικών συνηθειών ανδρών και γυναικών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους retailers να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις γιορτές – και όχι μόνο.

Brand Loyalty: Οι άνδρες κολλάνε, οι γυναίκες εξερευνούν

Μια σημαντική διαφορά στις αγοραστικές συνήθειες αφορά στην αφοσίωση στις μάρκες. Σύμφωνα με την PwC, το 67% των ανδρών αγοράζουν συνήθως ξανά από τις ίδιες μάρκες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιστοί στις μάρκες από ό,τι οι γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στο 59%. Οι γυναίκες είναι πιο ανοιχτές στην εξερεύνηση νέων εμπορικών σημάτων και προϊόντων, αναζητώντας καλύτερη αξία και ποικιλία.

Διαβάστε ακόμα: Τι θα ψωνίσουν φέτος οι “holiday shoppers”

Για αυτό, οι retailers πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές marketing τους σε αυτές τις προτιμήσεις. Για τους άνδρες, οι προωθητικές ενέργειες θα πρέπει να επικεντρώνονται σε γνώριμες μάρκες, ενώ το marketing που απευθύνεται στις γυναίκες θα πρέπει να αναδεικνύει νέα και ενδιαφέροντα προϊόντα.

Επιλογές δώρων: Οι γυναίκες προτιμούν gift cards

Σε γενικές γραμμές, στις γυναίκες αρέσει να ψάχνουν. Έτσι, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το 38% των γυναικών θέλει μια δωροκάρτα για τις γιορτές, ενώ μόλις το 26% προτιμά τα φυσικά δώρα. Οι άνδρες, από την άλλη, δεν ενθουσιάζονται τόσο πολύ με τις δωροκάρτες.

Πώς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι retailers την κλίση των γυναικών στις gift cards; Θα μπορούσαν να προσφέρουν extra πόντους ανταμοιβής στις δωροκάρτες ή πιο εξατομικευμένες επιλογές, όπως η προσθήκη ενός ονόματος σε μια κάρτα που παραγγέλνεται μέσω διαδικτύου (έναντι μικρής αμοιβής ή ως προωθητική ενέργεια για μέλη).

Μοτίβα δαπανών: Ποιος ξοδεύει περισσότερα;

Τα Χριστούγεννα οι γυναίκες συνήθως ξοδεύουν 11% περισσότερο για δώρα, ψυχαγωγία και ταξίδια – ποσοστό μεγαλύτερο από την αύξηση 7% του συνολικού πληθυσμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες αγοράζουν δώρα για περισσότερους ανθρώπους. Για να επωφεληθούν από αυτό, τα καταστήματα μπορούν να προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος προσιτών δώρων κατάλληλων για διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή η προσέγγιση θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική για τις γυναίκες που έχουν πολλά δώρα να αγοράσουν.

Χρονοδιαγράμματα αγορών: Early birds vs last-minute shoppers

Μια άλλη βασική διαφορά εντοπίζεται στο χρονοδιάγραμμα των αγορών. Οι γυναίκες συνήθως αρχίζουν να αγοράζουν δώρα νωρίς – μερικές φορές και από το Σεπτέμβριο- ενώ οι άνδρες έχουν την τάση να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο. Γνωρίζοντας αυτό, τα καταστήματα μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τα αποθέματά τους, εξασφαλίζοντας ότι θα εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τόσο τις γυναίκες που ψωνίζουν νωρίς, όσο και τους άνδρες καταναλωτές της τελευταίας στιγμής.

Online shopping: Οι γυναίκες ηγούνται του δρόμου

Στην εποχή των ψηφιακών αγορών, οι γυναίκες τείνουν να ψωνίζουν περισσότερο από ιστότοπους όπως το Amazon, ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων εκπτώσεων. Οι retailers μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση για να οργανώσουν τις στρατηγικές τους για τις online πωλήσεις, δημιουργώντας ειδικές διαδικτυακές προσφορές ή εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν τις γυναίκες.

Αντιδράσεις και επιστροφές δώρων

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον μοτίβο στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στα δώρα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό (51,4%) να προσποιηθούν ότι τους αρέσει ένα δώρο, ακόμη και αν δεν τους αρέσει, γεγονός που επηρεάζει τις αγοραστικές τους ενέργειες μετά τις γιορτές (επιστροφές και αλλαγές).

Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσουν το marketing τους μετά τις γιορτές, εστιάζοντας σε πολιτικές επιστροφών και αλλαγών.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα διαφέρουν οι καταναλωτές της Gen Alpha από τους Gen Z-ers;

Η σημασία των πολιτικών επιστροφών

Τέλος, η προσέγγιση των πολιτικών επιστροφής διαφέρει σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών καταναλωτών. Πάνω από τις μισές γυναίκες που ψωνίζουν (52%) θέλουν να έχουν τη δυνατότητα δωρεάν επιστροφής. Εξαιτίας αυτού, τα καταστήματα θα πρέπει να σκεφτούν να βελτιώσουν τις πολιτικές επιστροφών τους, ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, για να τις κρατήσουν ευχαριστημένες.

Εξατομίκευση: το κλειδί για τις αγορές

Στην ανταγωνιστική αγορά των Χριστουγέννων, η λεπτή κατανόηση της πελατειακής βάσης είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στρατηγική
– είναι ανάγκη. Οι διαφορετικές αγοραστικές συνήθειες των ανδρών και των γυναικών προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Η κατανόηση και η προσαρμογή σε αυτές τις διαφορές μέσω εξατομικευμένου marketing και προσαρμοσμένων υπηρεσιών μπορεί να βελτιώσει την αγοραστική εμπειρία και να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις στις γιορτές.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.