02 Μάι 2024
READING

Είναι η βιομηχανία ποτών έτοιμη για μια αλλαγή;

4 MIN READ

Είναι η βιομηχανία ποτών έτοιμη για μια αλλαγή;

Είναι η βιομηχανία ποτών έτοιμη για μια αλλαγή;

Επανεξετάζοντας την κατανάλωση αλκοόλ

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο πίνουν οι άνθρωποι, ιδίως η νεότερη γενιά. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, μια τάση γνωστή ως συνειδητή κατανάλωση.

Η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι σημερινοί καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία και την ψυχική τους ευεξία. Έτσι, αναζητούν ποτά που περιέχουν λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Για να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση, τόσο μεγάλες όσο και μικρές εταιρείες ποτών παρουσιάζουν νέα προϊόντα, όπως μπύρες με 0% αλκοόλ και “ψαγμένα” μη αλκοολούχα ποτά.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των μη αλκοολούχων ποτών δεν οφείλεται στους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, αλλά στο κίνημα των «sober-curious», εκείνων δηλαδή που πίνουν αλκοόλ, αλλά προσπαθούν να το μειώσουν για να ωφελήσουν την υγεία τους. Oι Millennials και οι Gen Z-ers, μάλιστα, καταγράφεται ότι είναι πιο υπεύθυνοι καταναλωτές, που πίνουν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.  Έτσι, τα virgin κοκτέιλ ή mocktails γίνονται πιο δημοφιλή, καθώς πλέον εκτός από τις πιο κοινές κατηγορίες της μπύρας χωρίς αλκοόλ, κυκλοφορούν τζιν, ουίσκι, κρασιά, βερμούτ χωρίς ή με ελάχιστο αλκοόλ, για να αντικαταστήσουν τα βασικά συστατικά των κοκτέιλ. Μάλιστα, οι τιμές τους δεν απέχουν πολύ από τα αλκοολούχα, ωστόσο το κοινό ανταποκρίνεται

Διαβάστε ακόμα: Πώς η τολμηρή στρατηγική της Heineken “ταρακούνησε” τον κλάδο της μη αλκοολούχου μπύρας

Μεγάλες εταιρείες μπύρας, όπως η Heineken και η Carlsberg, παρασκευάζουν πλέον μπύρες χωρίς αλκοόλ και σχεδιάζουν να τις καθιερώσουν ως σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τη μπύρα, μάρκες όπως η Everleaf, η Seedlip και η Ghia, χρησιμοποιούν φυτά για να παρασκευάσουν ευφάνταστα μη αλκοολούχα ποτά και απεριτίφ. Αυτές οι καινοτομίες αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για εναλλακτικές λύσεις υψηλής ποιότητας, χωρίς αλκοόλ.

Τι γίνεται με τα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους εστίασης;

Παρά την άμεση ανταπόκριση των παραγωγών και τη διάθεση νέων μη αλκοολούχων ποτών, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ποικιλίας στα παντοπωλεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Αυτά τα σημεία δεν έχουν προσθέσει πολλές μη αλκοολούχες επιλογές εκτός από τα παραδοσιακά αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων. Είτε πρόκειται για απροθυμία, είτε για αργή ανταπόκριση, αυτό το κενό περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών και δεν συμβαδίζει με τις μεταβαλλόμενες τάσεις στις συνήθειες κατανάλωσης.

Η εξειδικευμένη αγορά και οι δυνατότητές της

Η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών, αν και προς το παρόν είναι μικρή, διαθέτει σημαντικές δυνατότητες. Μία πρόσφατη έρευνα της Distill Ventures -εταιρείας που παρέχει επενδύσεις και υποστήριξη σε νεοσύστατες επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών – δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν μη αλκοολούχα ποτά εξακολουθούν να πίνουν αλκοόλ μερικές φορές. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο να πίνουν λιγότερο παρά να μην πίνουν καθόλου.

Μόνο λίγοι χώροι φιλοξενίας, όπως ορισμένα μπαρ και ξενοδοχεία που δίνουν μεγάλη έμφαση πολύ στα μενού ποτών τους και εστιάζουν στην υγεία, προσφέρουν μια καλή ποικιλία επιλογών μη αλκοολούχων ποτών.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρωτοπορούν

Από την άλλη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι υπηρεσίες παράδοσης προσαρμόζονται πιο γρήγορα. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η Drizly, έχουν αυξήσει σημαντικά τη γκάμα των μη αλκοολούχων προϊόντων τους, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη τάση του κλάδου. Ακόμη και τα premium παντοπωλεία επεκτείνουν τα προϊόντα τους για να συμπεριλάβουν αυτές τις επιλογές.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z αλλάζει τη βιομηχανία αλκοόλ

Κοιτάζοντας μπροστά

Για να υποστηριχθεί πραγματικά η τάση της συνειδητής κατανάλωσης, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης πρέπει να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για μη αλκοολούχα ποτά. Οι συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ των εταιρειών ποτών και των retailers είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη επιτυχημένων στρατηγικών προώθησης στην αγορά και την εκπαίδευση των καταναλωτών. Η αντιμετώπιση εμποδίων όπως η τιμολόγηση και η διαθεσιμότητα θα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για να γίνουν οι μη αλκοολούχες επιλογές πιο προσιτές και ελκυστικές σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η στροφή προς την κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ είναι κάτι περισσότερο από μια προσωρινή τάση – δείχνει πώς αλλάζουν οι προτιμήσεις και οι αξίες των καταναλωτών. Είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες να προσαρμοστούν και να συμβαδίσουν με αυτές τις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς;

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.