01 Μάι 2024
READING

Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα του 2030;

4 MIN READ

Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα του 2030;

Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα του 2030;

Αντίστροφη μέτρηση για το περιβάλλον

Πλησιάζοντας προς το 2030, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη πρόκληση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ έθεσε έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο: να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές κατά 43% από τα επίπεδα του 2019 μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ενιαίας και αποφασιστικής παγκόσμιας προσπάθειας.

Μια νέα έκθεση με τίτλο “State of Climate Action” της δημόσιας πλατφόρμας Systems Change Lab, εξετάζει την πρόοδο των διαφόρων οικονομικών τομέων προς την επίτευξη του στόχου για το κλίμα για το 2030.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το πάθος της Gen Z για τη βιωσιμότητα δεν οδηγεί πάντα σε “πράσινες” επιλογές;

Ηλεκτρικά οχήματα: Φάρος προόδου

Στην κούρσα κατά της κλιματικής αλλαγής, τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) αναδεικνύονται ως ένας κορυφαίος τομέας που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων δείχνει μια θετική αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στην κατεύθυνση που παίρνει η αυτοκινητοβιομηχανία. Η επιτυχία αυτού του τομέα είναι καθοριστικής σημασίας, δείχνοντας ότι μπορούν να συμβούν γρήγορες και ουσιαστικές αλλαγές με το σωστό συνδυασμό τεχνολογίας, πολιτικής και αποδοχής από τους καταναλωτές.

Μεταφορές και υποδομές: Μένουν πίσω

Παρά την πρόοδο στα ηλεκτρικά οχήματα, άλλοι τομείς υστερούν. Η κατασκευή γρήγορων δημόσιων συγκοινωνιών και ποδηλατοδρόμων δεν είναι αρκετά γρήγορη για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στις πόλεις. Οι πόλεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν συστήματα μεταφορών τόσο καλά όσο αυτά των μεγαλουπόλεων, όπως η Νέα Υόρκη. Το μεγάλο στοίχημα είναι να επεκταθούν ταχύτατα τα έργα αυτά.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Στα πρόθυρα μιας επανάστασης

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη. Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, ο τομέας αυτός πρέπει να επιταχύνει την επέκτασή του από 14% σε 24% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης. Η οικονομική βιωσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αμφισβητείται πλέον, αλλά για να αυξηθεί η χρήση τους, χρειάζονται ισχυρότερες πολιτικές και κίνητρα.

Μείωση της χρήσης άνθρακα: Χρειάζεται επιτάχυνση της διαδικασίας

Η απαλλαγή από την ενέργεια με άνθρακα είναι πολύ σημαντική για τη μείωση των εκπομπών. Ο σημερινός ρυθμός μείωσης της ενέργειας από άνθρακα είναι ανεπαρκής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Αυτή η αλλαγή αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση και μια ευκαιρία για τις ενεργειακές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.

Γεωργία και δασοκομία: Μια διπλή προσέγγιση

Στον γεωργικό τομέα, απαιτείται διπλή προσέγγιση: μετάβαση σε πιο βιώσιμες διατροφικές συνήθειες -ιδίως στις χώρες με υψηλή κατανάλωση κρέατος- και αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών: πρέπει να αυξηθούν 10 φορές γρηγορότερα αυτή τη δεκαετία σε σχέση με τους σημερινούς ρυθμούς. Συγχρόνως, οι προσπάθειες στη δασοκομία πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της αποψίλωσης των δασών και στην αύξηση της αναδάσωσης, ένα κρίσιμο στοιχείο για τη δέσμευση του άνθρακα.

Βιομηχανικές καινοτομίες

Η βιομηχανία αρχίζει να αλλάζει. Βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο αρχίζουν να υιοθετούν πιο πράσινες πρακτικές. Εμφανίζονται καινοτομίες σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτών των αλλαγών πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Παγκόσμια προσπάθεια

Η επικείμενη διάσκεψη COP28 για το κλίμα φαίνεται να είναι μια σημαντική στιγμή για τους παγκόσμιους ηγέτες να ανανεώσουν τις ισχυρές υποσχέσεις τους για τη μείωση των εκπομπών. Είναι μια ευκαιρία να προωθηθεί η δράση σε διάφορους τομείς, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι, αν και αποτελούν πρόκληση, θα επιτευχθούν μέσω αφοσιωμένων προσπαθειών, επενδύσεων και τολμηρής ηγεσίας.

Η πρόκληση της μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2030 είναι τεράστια, αλλά τα οφέλη από την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ωστόσο, η υλοποίησή του δεν είναι εγγυημένη και απαιτεί συνολική δέσμευση. Η πρόοδος με τα ηλεκτρικά οχήματα αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές. Αν κάνουμε το ίδιο και σε άλλους τομείς, μπορούμε να αρχίσουμε να ζούμε πιο βιώσιμα. Για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, να βρούμε νέες ιδέες και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.