02 Μάι 2024
READING

Aegean: Χρονιά απογείωσης το 2023 – Επαναγορά των warrants και μέρισμα το 2024

4 MIN READ

Aegean: Χρονιά απογείωσης το 2023 – Επαναγορά των warrants και μέρισμα το 2024

Aegean: Χρονιά απογείωσης το 2023 – Επαναγορά των warrants και μέρισμα το 2024

Οριστικά πίσω της αφήνει η Aegean τις… αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία, με την αεροπορική εταιρεία να σημειώνει επιδόσεις-ρεκόρ αλλά και να ετοιμάζεται να «κλείσει» οριστικά το ζήτημα των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Ευτύχη Βασιλάκη με τους αναλυτές, ο επικεφαλής της Aegean χαρακτήρισε το 2023 ως χρονιά-σταθμό, τόσο εξαιτίας των εξαιρετικών οικονομικών επιδόσεων που σημειώθηκαν, όσο και επειδή η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης του θέματος με τα δικαιώματα κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, ύστερα από τη βοήθεια ύψους 120 εκατ. ευρώ που προσέφερε στον αερομεταφορέα το 2021.

Η επαναγορά των warrants του ελληνικού Δημοσίου θα αποτελέσει επί της ουσίας την επισφράγιση της οριστικής εξόδου από τις επιπτώσεις του ξεσπάσματος της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρει στην αεροπορική εταιρεία την ευχέρεια επιβράβευσης των μετόχων της, με τη διανομή μερίσματος, ύστερα από διάστημα 4 ετών,.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, η επίλυση του συγκεκριμένου θέματος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Aegean,ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και η ρευστότητα προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Aegean, επιθυμία των ανθρώπων του αερομεταφορέα είναι η υπόθεση να ολοκληρωθεί άμεσα. Ακόμα, σημείωσε, ότι η εταιρεία του δεν έλαβε βοήθημα αποζημίωσης με τη μορφή επιστρέψιμου δανείου αλλά με τη μορφή του grant. Παρά το γεγονός αυτό όμως, κατάφερε να αυξήσει την αξία των warrants σε σχέση με την περίοδο που εκδόθηκαν, χάρη στις καλές επιδόσεις της μετοχής και των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσίασε.

Για τις 14 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση

Άμεση ήταν η αντίδραση της Aegean μόλις ενημερώθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα κτήσης των warrants, καθώς η διοίκησή όρισε για τις 14 Δεκεμβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Σκοπός της είναι να ληφθεί η απόφαση καταβολής του τιμήματος των 85,4 εκατ. ευρώ, με τον κ. Βασιλάκη να παρουσιάζεται βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι μέτοχοι του αερομεταφορέα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, έχουν ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές προς το ΔΣ, γνωστοποιώντας τις προθέσεις τους να υπερψηφίσουν την απόκτηση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών.

«Απογειώθηκαν» τα κέρδη σε ύψη-ρεκόρ

Εξάλλου, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι εξαιρετική για την αεροπορική εταιρεία, όπως καταγράφεται και στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου για το 2023. Ειδικότερα, σαφής είναι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, σε επίπεδο τζίρου και κερδών, αφού η στρατηγική που ακολούθησε η Aegean επενδύοντας σε νέους προορισμούς, αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού και στην αναβάθμιση του στόλου και των προσφερόμενων υπηρεσιών «απέδωσε καρπούς».

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το εννεάμηνο του 2023 έφτασε τα 1,33 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ο όμιλος προσέφερε 15,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις και μετέφερε 12,2 εκατ. επιβάτες, συνολικά 30% περισσότερους σε σχέση με την περσινή περίοδο, εκ των οποίων 7,3 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι για το 3ο τρίμηνο η εταιρία κατέγραψε ιστορικό υψηλό στην μετά φόρων κερδοφορία, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 217,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 79% σε σχέση με την αντίστοιχη κερδοφορία του αντίστοιχου διαστήματος του 2022. Ακόμα, τα κέρδη μετά από φόρους του 9μήνου «άγγιξαν» τα 170,7 εκατ., ευρώ, σημειώνοντας «εκτίναξη» κατά 83% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κέρδη του 9μηνου του 2022, τα οποία και είχαν διαμορφωθεί σε 93,2 εκατ.

Αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις αυτά διαμορφώθηκαν στα 755,5 εκατ. στις 30.09.2023 ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 525,3 εκατ.ευρώ.

Τέλος, η εταιρεία, μπορεί να ήρθε αντιμέτωπη με τον υψηλό ανταγωνισμό, την άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, κατάφερε όμως να ανταπεξέλθει με την βοήθεια της υψηλής πληρότητας (στο 84%, αυξημένη κατά 5 μονάδες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022), τον εμπλουτισμό του στόλου με αεροσκάφη νέας τεχνολογίας αλλά και τις έγκαιρες προαγορές καυσίμου για μέρος των αναγκών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.