02 Μάι 2024
READING

Η άνοδος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται από απόσταση

3 MIN READ

Η άνοδος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται από απόσταση

Η άνοδος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται από απόσταση

Επανεξέταση της εργασιακής κουλτούρας

Σε έναν κόσμο όπου κάποτε κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά γραφεία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αξιοσημείωτος μετασχηματισμός. Ενώ πολλές εταιρείες επιστρέφουν στους φυσικούς χώρους εργασίας, ένας αυξανόμενος αριθμός υποστηρίζει αποφασιστικά τις πλήρως απομακρυσμένες ρυθμίσεις εργασίας. Είναι αυτές οι εταιρείες οι τελευταίες ενός είδους που “πεθαίνει” ή μήπως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός νέου εργασιακού προτύπου;

Η μεταμόρφωση της εργασιακής κουλτούρας είναι αισθητή, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του LinkedIn από τον Ιούλιο του 2023. Η πλατφόρμα αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη αλλαγή, με μείωση 50% σε ετήσια βάση στον αριθμό των καταχωρίσεων θέσεων εργασίας εξ αποστάσεως στις ΗΠΑ και μείωση 21,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ακόμη και καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες εκδίδουν σκληρές εντολές επιστροφής στο γραφείο αρκετοί οργανισμοί παραμένουν προσηλωμένοι στην εξ αποστάσεως εργασία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ορίσει κανείς ένα επιτυχημένο εργασιακό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιστροφή στο γραφείο;

Αγκαλιάζοντας ένα μοντέλο Remote-First

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των επιχειρήσεων τεχνολογίας, ιδίως των startups, οι οποίες είναι εγγενώς τεχνολογικά ενεργοποιημένες και έχουν επενδύσει στη δημιουργία ισχυρών απομακρυσμένων ανθρώπινων δυναμικών. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η Airbnb, η οποία, εν μέσω της πανδημίας, εισήγαγε την πρωτοβουλία “Live and Work Anywhere” – ένα πρόγραμμα που συνεχίζει να υποστηρίζει.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που αγκαλιάζουν την απομακρυσμένη εργασία. Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι καθιερωμένες εταιρείες επιλέγουν επίσης να συνεχίσουν τις ρυθμίσεις απομακρυσμένης απασχόλησης. Αυτοί οι πρωτοπόροι αμφισβητούν την αντίληψη ότι η επιστροφή στα προ της πανδημίας πρότυπα γραφείου είναι ο μόνος ή ο καλύτερος τρόπος εργασίας.

Ο μετασχηματισμός της απομακρυσμένης εργασίας

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες σε διάφορους κλάδους έχουν κάνει σημαντικές μετατοπίσεις προς την εξ αποστάσεως εργασία ως κύριο τρόπο λειτουργίας τους. Η μετάβαση αυτή συχνά συνεπάγεται μια θεμελιώδη επανεξέταση των καθιερωμένων πρακτικών στο χώρο εργασίας. Οι εταιρείες υιοθέτησαν τις ασύγχρονες εργάσιμες ημέρες, αύξησαν την εξάρτηση από την τεκμηρίωση και τα εργαλεία συνεργασίας και μείωσαν τη συχνότητα των προσωπικών συναντήσεων.

Για αυτές τις εταιρείες, η μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία είναι μια φιλοσοφική απόφαση που αποσκοπεί στο να κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους και πιο αφοσιωμένους στην εργασία τους. Η προσέγγιση αυτή προσελκύει ποικίλα ταλέντα και προωθεί την ενσωμάτωση, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή εντολή για εργασία στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά δεν θα γυρίσουμε στα γραφεία;

Η άνοδος των εταιρειών που λειτουργούν από απόσταση

Καθώς οι ρόλοι απομακρυσμένης εργασίας σπανίζουν, γίνονται πιο περιζήτητοι στην αγορά εργασίας. Στοιχεία του LinkedIn από τις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2023 αποκάλυψαν ότι το 44% όλων των αιτήσεων εργασίας στην πλατφόρμα αφορούσαν ρόλους εξ αποστάσεως. Αυτή η σπανιότητα αναδεικνύει την ελκυστικότητα των οργανισμών που λειτουργούν πρώτα εξ αποστάσεως, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων που εκτιμούν την αυτονομία και την ευελιξία. Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες δεν μεταβαίνουν απλώς στην εξ αποστάσεως εργασία- ξεκινούν εξ αποστάσεως.

Αγκαλιάζοντας μια νέα εποχή εργασίας

Η άνοδος των εταιρειών που λειτουργούν από απόσταση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την εργασία. Οι οργανισμοί αυτοί δίνουν προτεραιότητα στα αποτελέσματα, την αυτονομία των εργαζομένων και την ευελιξία έναντι των παραδοσιακών κανόνων γραφείου. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι εταιρείες αυτές μπορεί κάλλιστα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας νέας εποχής εργασίας, όπου το φυσικό γραφείο δεν είναι πλέον η προεπιλογή και η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του επιχειρησιακού μοντέλου.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.