29 Απρ 2024
READING

Πώς η ελληνική NOVA στηρίζει το United Group

4 MIN READ

Πώς η ελληνική NOVA στηρίζει το United Group

Πώς η ελληνική NOVA στηρίζει το United Group

Την «ναυαρχίδα» του United Group αποτελεί η NOVA, όπως αποκαλύπτεται από τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία παρουσίασε.

Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος, ανακοίνωσε αύξηση εσόδων και ενίσχυση λειτουργικών κερδών (EBITDA) για το εννεάμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 610,2 εκατ. ευρώ, από 601 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μετά τις μισθώσεις (aEBITDAal) ανήλθαν σε 204,6 εκατ. ευρώ, από 183 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνέργειες που αναπτύσσονται με την μητρική εταιρεία, η οποία έχει διευρύνει την παρουσία της σε 7 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα σε Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία.

Τα συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα μεταφράζονται ως το 30% των εσόδων του United Group, απόδοση που «χαρίζει» στη NOVA το δικαίωμα να είναι η εταιρεία με τα μεγαλύτερα έσοδα, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Vivacom η οποία δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, τα έσοδα της οποίας αντιστοιχούν στο 23% του συνόλου. Η NΟVA είναι πολύ ψηλά και στα λειτουργικά κέρδη (aEBITDAal), όντας στη δεύτερη θέση για τον όμιλο United. Συγκεκριμένα αποφέρει το 27% του συνόλου των προσαρμοσμένων EBITDA, ενώ στη πρώτη θέση είναι η Vivacom, που αποφέρει το 30%.

Αυξημένη η πελατειακή βάση

Μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ σκληρού ανταγωνισμού η ελληνική Nova κατάφερε να αυξήσει την πελατειακή της βάση στην κινητή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός πελατών της NOVA (συμβόλαια και καρτοκινητή) παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση φτάνοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2.213 εκατ. από 2,172 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022. Ακόμα, ο αριθμός των σταθερών συνδέσεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 1,2 εκατ. ενώ οι πελάτες της συνδρομητικής έφτασαν τις 428 χιλιάδες. Στον αντίποδα, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη παρουσιάζει μία μικρή μείωση, καθώς φτάνει στα 22,8 ευρώ, από 23,3 ευρώ που ήταν στο 9μηνο του 2022. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εταιρεία προσέφερε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές και σημαντικές προσφορές το συγκεκριμένο διάστημα, γεγονός που σίγουρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Αναφορικά με το μέσο μηνιαίο έσοδο στην κινητή παραμένει, αυτό φτάνει στα 12,1 ευρώ, οριακά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (12,2 ευρώ).

Σημαντική αύξηση των επενδύσεων

Ακόμα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έγιναν γνωστά, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση των επενδύσεων (capex) στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αυτές έφτασαν τα 200,1 εκατ. ευρώ, από 185,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο 9μηνο του 2022, εξέλιξη η οποία μεταφράζεται σε αύξηση ύψους 8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία το United Group αύξησε τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις του, καθώς σε όλες τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται τις μείωσε από 4% έως 32%, εμφανίζοντας έτσι κατά μέσο όρο μείωση του capex 11% (στα 455,3 εκατ. ευρώ).

Θετικό το εννεάμηνο για το United Group και μείωση του δανεισμού

Στο σύνολο του, το United Group είχε ένα καλό εννεάμηνο το 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι προχώρησε στην πώληση των σταθμών βάσης σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία, εκτός από αυτές στην Ελλάδα. Για το εννεάμηνο του 2023 ο όμιλος σημείωσε αύξηση στα έσοδα κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καθώς αυτά έφτασαν στα 2,045 δισ. ευρώ. Ακόμα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,5%, στα 790,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη μετά από φόρους ύψους 452,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 150,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 9μηνο.

Η σημαντικότερη κίνηση που οδήγησε στη μεγάλη αύξηση των καθαρών αποτελεσμάτων του United Group είναι ηπώληση των σταθμών βάσης στην αραβικών συμφερόντων Tawal (STC group), με αντίτιμο το οποίο έφτασε 1,218 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μέσα στο γ’ τρίμηνο του έτους και επέτρεψε στην εταιρεία να εγγράψει κέρδη ύψους 558,7 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός, καθώς το United Group μείωσε τον καθαρό δανεισμό του, από περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, σε 3,99 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ για τη μείωση αυτήν διέθεσε 1,075 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές δανείων και ομολογιών.

Συμπερασματικά, τόσο το United Group όσο και η ελληνική NOVA σημείωσαν θετικές επιδόσεις για το εννεάμηνο του 2023, αφήνοντας προσδοκίες για ακόμα πιο καλό «κλείσιμο» του έτους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.