29 Απρ 2024
READING

Αγορές χωρίς αποκλεισμούς: Η Walmart δείχνει το μέλλον του retail

3 MIN READ

Αγορές χωρίς αποκλεισμούς: Η Walmart δείχνει το μέλλον του retail

Αγορές χωρίς αποκλεισμούς: Η Walmart δείχνει το μέλλον του retail

Ένα βήμα προς τη συμμετοχικότητα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Walmart, ένας από τους μεγαλύτερους retailers στον κόσμο, άρχισε να προσφέρει ειδικό ωράριο αγορών (sensory-friendly shopping hours) για άτομα με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας σε όλα τα καταστήματά της στις ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο. Κάθε μέρα, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ., τα καταστήματα Walmart θα αλλάζουν ώστε να γίνονται πιο άνετα για αυτούς τους καταναλωτές. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει μια αυξανόμενη τάση στο λιανικό εμπόριο να κάνει τα ψώνια καλύτερα και πιο φιλόξενα για όλους.

Κατανόηση των διαταραχών αισθητηριακής επεξεργασίας

Οι διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας είναι καταστάσεις όπου ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις πληροφορίες που έρχονται από τις αισθήσεις. Αυτές οι διαταραχές συναντώνται συχνά σε άτομα με αυτισμό, ΔΕΠΥ, δυσλεξία και μετατραυματικό στρες και μπορούν να κάνουν τις κανονικές συνθήκες αγορών πολύ επώδυνες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί η συμπερίληψη να γίνει πράξη;

Για να βοηθήσουν, οι ειδικές ώρες αγορών της Walmart περιλαμβάνουν αλλαγές όπως πιο απαλό φωτισμό, απενεργοποίηση των ραδιοφώνων και προβολή στατικών εικόνων στις τηλεοράσεις των καταστημάτων. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο να κάνουν τα ψώνια πιο άνετα για τους ανθρώπους με αυτές τις διαταραχές.

Ανταπόκριση πελατών και αντίκτυπος στην κοινότητα

Οι πελάτες της Walmart ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά στην πρωτοβουλία του retailer. Πολλοί, ιδίως εκείνοι με μέλη της οικογένειας που αγωνίζονται με αισθητηριακές ευαισθησίες, εξέφρασαν ευγνωμοσύνη. Όμως, αυτή η κίνηση δεν είναι καλή μόνο για αυτούς τους πελάτες, αλλά ευαισθητοποιεί και ταυτόχρονα βοηθά επίσης περισσότερους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τα άτομα με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας.

Η απόφαση της Walmart να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των ωρών ήρθε αφού η εταιρεία άκουσε πραγματικά τι ήθελαν οι πελάτες της. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την άμεση επικοινωνία για να κατανοήσει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Αυτός ο τρόπος δράσης αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου στόχου τους να δημιουργήσουν ένα φιλόξενο περιβάλλον τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το προσωπικό.

Ευρύτερες επιπτώσεις για τον κλάδο του retail

Η παγκόσμια επιρροή της Walmart έχει ως αποτέλεσμα οι ενέργειές της να δημιουργούν προσδοκίες για άλλες μάρκες. Οι καταναλωτές δεν διαχωρίζουν τι περιμένουν από τις διάφορες μάρκες. Όταν βλέπουν μια μάρκα να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, αρχίζουν να περιμένουν το ίδιο και από άλλες.

Μια παρόμοια αλλαγή συνέβη στον κλάδο της ομορφιάς με τη Fenty Beauty το 2017. Πριν από τη Fenty, οι περισσότερες μάρκες μακιγιάζ δεν προσέφεραν μεγάλη γκάμα χρωμάτων για διαφορετικούς τόνους δέρματος. Η Fenty Beauty μπήκε στην αγορά με 40 αποχρώσεις foundation, αλλάζοντας τη βιομηχανία. Τώρα, η προσφορά μιας ευρείας γκάμας αποχρώσεων είναι ο κανόνας.

Αυτή η αλλαγή συνέβη επειδή άλλαξαν οι προσδοκίες των καταναλωτών. Οι σημερινοί καταναλωτές ξοδεύουν χρήματα σε μάρκες που τους κάνουν να νιώθουν ότι συμπεριλαμβάνονται. Βλέποντας αυτό, άλλες μάρκες μακιγιάζ επέκτειναν τη γκάμα τους για να συμπεριλάβουν περισσότερες αποχρώσεις. Δεν ήθελαν να χάσουν πελάτες ή να μείνουν πίσω στην αγορά, οπότε έγιναν και αυτές πιο περιεκτικές.

Διαβάστε ακόμα: Η δύναμη της DEI στις επιχειρήσεις

Έτσι, γίνεται και τώρα με την πρωτοβουλία της Walmart. Και άλλοι retailers αρχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμα, καθιερώνοντας τις δικές τους εκδοχές για sensory-friendly εμπειρίες αγορών.

Το μέλλον του retail χωρίς αποκλεισμούς

Το νέο ωράριο της Walmart δεν είναι απλώς μια αλλαγή στους κανόνες – δείχνει πώς θα είναι τα ψώνια στο μέλλον. Δίνοντας προσοχή στις διαφορετικές ανάγκες των πελατών, η Walmart πρωτοπορεί στο να κάνει τα καταστήματα φιλόξενα για όλους. Η κίνηση αυτή αποτελεί παράδειγμα για άλλες εταιρείες, αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχικότητα και η επιχειρηματική επιτυχία μπορούν να συμβαδίζουν.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.