30 Απρ 2024
READING

Πώς ο άνθρωπος είναι προτεραιότητα στις αναπτύξεις γραφείων της Dimand

3 MIN READ

Πώς ο άνθρωπος είναι προτεραιότητα στις αναπτύξεις γραφείων της Dimand

Πώς ο άνθρωπος είναι προτεραιότητα στις αναπτύξεις γραφείων της Dimand

Οι πιστοποιήσεις των έργων της Dimand που πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας είναι γνωστές. Λιγότερο γνωστή αλλά ύψιστη προτεραιότητα φέρεται να αποτελεί για την εταιρεία η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των χώρων εργασίας που κατασκευάζει, που, μάλιστα, λαμβάνουν και ειδική πιστοποίηση κατά το πρότυπο WELL Building Standard.

Πρόκειται για το πρώτο πρότυπο που επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στο wellbeing των ανθρώπων στα κτίρια και σύστησαν στην Ελλάδα Dimand και Prodea, η μεν ως developer, η δε ως επενδύτρια ακινήτων. Το WELL υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της υγείας στο δομημένο περιβάλλον και επηρεάζει την σχεδίαση-κατασκευή αλλά πιο σημαντικά την λειτουργία και τις συμπεριφορές στα κτίρια. Σημαντικό είναι ότι θέτει απαιτήσεις επιδόσεων σε 7 κατηγορίες σχετικές με την υγεία και την ευεξία, τον αέρα, το νερό, τη διατροφή, το φωτισμό, τη φυσική κατάσταση, την άνεση και το νου. Η επόμενη τάση είναι η δημιουργία χώρων όπου θα διασφαλίζονται οι πολλαπλές χρήσεις και η ευελιξία, ενώ θα περιλαμβάνονται phone booths και relaxation rooms.

Σε αυτά τα κριτήρια επιχειρεί να ανταποκριθεί η Dimand, έχοντας πρόσφατα παραδώσει χώρους που προάγουν την υγεία, την κινητικότητα και την ευεξία του χρήστη. Παράδειγμα είναι ο  καινοτόμος χώρος εργασίας της PwC, τα κεντρικά γραφεία της οποίας ανέπτυξε η Dimand επί της λεωφόρου Κηφισίας. Μέσω αυτού του project, η εισηγμένη εισήγε μια νέα, αυθεντική, διαδραστική εμπειρία εργασίας, που ενδυναμώνει τη συνεργασία, καθώς βασίζεται στην ποικιλομορφία των χώρων (αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι συνεργασίας, χώροι χαλάρωσης), στη δυνατότητα εναλλαγής της χρήσης τους ανάλογα με την ανάγκη των εργαζομένων και στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ομάδων. 

Όπως επισημαίνει η Dimand, oι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εργάζονται, να αλληλοεπιδρούν και να συγκεντρώνονται στις ζώνες του κτιρίου που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της εργασίας τους και στο έργο που έχουν να φέρουν εις πέρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, θύμισε πρόσφατα σε παρέμβασή του πως σκοπός της Dimand δεν είναι η κατασκευή χώρων γραφείων, αλλά η ενσωμάτωσή τους σε ένα ολόκληρο περιβάλλον εργασίας.

Γραφεία με κριτήριο το wellbeing από τον Πειραιά έως το Μαρούσι

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα περισσότερα από τα projects της Dimand αναπτύσσονται ως χώροι μεικτών χρήσεων, που περιλαμβάνουν καταστήματα εστίασης, μικρά καταστήματα, αίθρια και χώρους ανάπαυλας. Την αρχή είχε κάνει από την αποκατάσταση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά, με χώρους για επαγγελματική, τουριστική, πολιτιστική και εμπορική χρήση, καθώς και χώρους προσβάσιμους στο κοινό, ένα έργο 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Την πιστοποίηση WELL θα φέρει και ο Πύργος του Πειραιά, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024 και θα στεγάσει, μεταξύ άλλων, την έδρα της start up Dialectica, ναυτιλιακές εταιρείες και καταστήματα της JD Sports, Zara και Zara Home. Εκτός αυτού, θα πιστοποιηθεί στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα µε το διεθνές πρότυπο LEED.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η ενσωμάτωση των προτύπων υγείας κι ευεξίας θα υλοποιηθεί και στο συγκρότημα κτιρίων που θα πάρει τη θέση του παλιού εργοστασίου της Softex στον Ελαιώνα. Για αυτό το λόγο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος του ακινήτου με τα 10 κτίρια. 

Ως «δοχείο ζωής» αντιμετώπισε η Dimand και το campus της Kaizen Gaming στο Μαρούσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι περιμένουν από τα κτίρια να έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και να διασφαλίζουν ένα υψηλής ποιότητας εργασιακό περιβάλλον κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για την επιλογή μιας θέσης εργασίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.