01 Μάι 2024
READING

Ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, υψηλό κόστος επιστροφών και πολιτική “Keep it”

3 MIN READ

Ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, υψηλό κόστος επιστροφών και πολιτική “Keep it”

Ηλεκτρονικό λιανεμπόριο, υψηλό κόστος επιστροφών και πολιτική “Keep it”

Οι e-retailers καινοτομούν

Το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα: το υψηλό κόστος των επιστροφών. Περίπου το 20% των ειδών που αγοράζονται μέσω διαδικτύου επιστρέφονται, με αποτέλεσμα οι ετήσιες οικονομικές επιπτώσεις να ανέρχονται σε περίπου 642 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία αναλύσεων Global Data.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο οικονομικές απώλειες για τις εταιρείες – οδηγεί επίσης σε σημαντική σπατάλη. Εξαιτίας αυτού, οι online retailers αναζητούν πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης των επιστροφών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αντιδρούν οι πελάτες στην πολιτική επιστροφής;

Η εμφάνιση της πολιτικής “Keep It”

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, ορισμένοι retailers συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως το Amazon, το eBay και το Wayfair, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πολιτικές επιστροφής “Keep It”. Τι σημαίνει αυτό; Ζητούν από τους πελάτες να κρατήσουν τα προϊόντα που δεν θέλουν, μερικές φορές ακόμη και αν αξίζουν έως και 300 δολάρια.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία και τα έξοδα διαχείρισης των επιστροφών, τα οποία μπορεί να κοστίζουν περίπου 30 δολάρια για κάθε αντικείμενο. Όμως, η μέθοδος αυτή θεωρείται περισσότερο ως μια γρήγορη λύση και όχι ως μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι οι καταναλωτές θα την εκμεταλλευτούν.

Επιστροφές στο κατάστημα και πρόσθετες αγορές

Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς της πολιτικής ” keep it “, άλλοι retailers ψάχνουν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Μια δημοφιλής στρατηγική είναι η παροχή διευκολύνσεων για επιστροφές στο κατάστημα. Αυτό βοηθά τους πελάτες να αλλάξουν τα προϊόντα, αλλά και οδηγεί σε πρόσθετες αγορές εντός του καταστήματος.

Μάρκες όπως η Zara, η H&M και η JC Penney χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο και τη βρίσκουν αποτελεσματική, επειδή εξασφαλίζει τη γρήγορη επανατοποθέτηση των επιστρεφόμενων ειδών στα ράφια και μειώνει τα έξοδα αποστολής των επιστροφών.

Χρέωση επιστροφών

Άλλη μια προσέγγιση που κερδίζει έδαφος είναι η κατάργηση των δωρεάν επιστροφών. Περίπου το 40% των retailers έχουν υιοθετήσει ήδη αυτή την πολιτική. Η ιδέα είναι να σταματήσουν οι καταναλωτές να αγοράζουν πολλά πράγματα online μόνο και μόνο για να τα επιστρέψουν αργότερα. Η πολιτική αυτή, αν και αντιδημοφιλής από την πλευρά των καταναλωτών, θεωρείται από πολλές επιχειρήσεις απαραίτητη για τη διαχείριση των αυξανόμενων επιστροφών.

Τεχνολογικές λύσεις

Στον χώρο της μόδας, οι περισσότερες επιστροφές γίνονται επειδή τα ρούχα δεν εφαρμόζουν σωστά. Ως απάντηση, οι εταιρείες στρέφονται στην τεχνολογία για λύσεις. Η Bershka, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα online δοκιμαστήριο με τη βοήθεια της 3DLOOK, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης μέτρησης σώματος με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό επιτρέπει στους πελάτες να δοκιμάζουν εικονικά ρούχα και να λαμβάνουν ακριβείς συστάσεις μεγέθους και εφαρμογής.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτές θέλουν εύκολες επιστροφές και τις βρίσκουν στο Amazon

Η Zara κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί φωτογραφίες πελατών που έχουν ήδη αγοράσει τα προϊόντα για να δείξει πώς φαίνονται τα ρούχα στην πραγματική ζωή, ξεπερνώντας τις παραδοσιακές, στυλιζαρισμένες φωτογραφήσεις.

Μια πολύπλευρη προσέγγιση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα

Καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές αλλάζουν, αυτές οι νέες ιδέες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ψωνίζουμε στο μέλλον. Η ισορροπία μεταξύ του κόστους επιστροφής και της ικανοποίησης των προσδοκιών των καταναλωτών θα είναι το κλειδί για τους λιανοπωλητές που προσπαθούν να επιτύχουν σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.