02 Μάι 2024
READING

Θα αγοράζατε second hand δώρα για τις γιορτές;

3 MIN READ

Θα αγοράζατε second hand δώρα για τις γιορτές;

Θα αγοράζατε second hand δώρα για τις γιορτές;

Secondhand και χειροποίητα δώρα κάτω από το δέντρο φέτος

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Μια έρευνα της OfferUp δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι εντάξει με το να παίρνουν μεταχειρισμένα δώρα.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα καταναλωτές (82%) είναι ανοιχτοί στο να λάβουν μεταχειρισμένα δώρα για τα Χριστούγεννα -και όχι μόνο- , δηλαδή 11% περισσότεροι από πέρυσι. Αυτό δεν είναι απλώς μια προσωρινή τάση, αλλά αντικατοπτρίζει βαθύτερες αλλαγές στη στάση των καταναλωτών και την οικονομική πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Christmas shopping: Πώς ψωνίζει το κάθε φύλο;

Λιγότερο στίγμα για τα second hand προϊόντα

Η έρευνα έδειξε ότι το 67% των ανθρώπων πιστεύουν ότι το στίγμα γύρω από τα μεταχειρισμένα δώρα έχει μειωθεί. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως στον συνεχή πληθωρισμό και στον τρόπο που επηρεάζει τα οικονομικά των καταναλωτών. Η στροφή προς τα μεταχειρισμένα δώρα δεν αφορά απλώς την αποδοχή, αλλά μια συνειδητή επιλογή που καθοδηγείται από την οικονομική ανάγκη και την επανεκτίμηση του τι κάνει ένα δώρο να έχει νόημα.

Γιατί οι άνθρωποι ψωνίζουν από δεύτερο χέρι;

Η έκθεση της OfferUp δείχνει ότι οι second hand αγορές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, με το 85% των καταναλωτών να αγόρασαν ή να πούλησαν μεταχειρισμένα αντικείμενα μέσα στο 2023 – μια αύξηση 3% από το 2022. Επιπλέον, το 27% επιχείρησε να ασχοληθεί με την αγορά μεταχειρισμένων για πρώτη φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Οι λόγοι για αυτή την αύξηση είναι αρκετοί: η προσιτή τιμή των μεταχειρισμένων ειδών, το ποικίλο φάσμα των διαθέσιμων προϊόντων και οι θετικές εμπειρίες από γνωστούς και φίλους έχουν συμβάλει θετικά σε αυτή την αυξανόμενη τάση.

Κορυφαίες επιλογές μεταχειρισμένων δώρων

Για μεταχειρισμένα δώρα, οι άνθρωποι επιλέγουν κυρίως ηλεκτρονικά είδη, αθλητικό εξοπλισμό και είδη οικιακής βελτίωσης. Παραδόξως, τα ρούχα δεν είναι τόσο δημοφιλή σε αυτή την κατηγορία. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν αυτά τα μεταχειρισμένα δώρα είναι για να εξοικονομήσουν χρήματα, να αποφύγουν τις υψηλές τιμές των καταστημάτων και να μπορέσουν να μείνουν εντός του προϋπολογισμού τους.

Αποτυπώνοντας μια παρόμοια ανησυχία για το κόστος, μια πρόσφατη έρευνα της Jungle Scout αποκάλυψε ότι το 20% των ανθρώπων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες (13% της Gen Z, 20% των Millennials, 20% της Gen X και 24% των Baby Boomers) σχεδιάζουν να δώσουν φέτος χειροποίητα και DIY δώρα.

Το resale θα βοηθήσει το retail

Η second hand αγορά εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, από τις πωλήσεις σε γκαράζ και τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών σε εκτεταμένες ψηφιακές πλατφόρμες και εξελιγμένες αγορές κινητών τηλεφώνων. Μόνο στην Αμερική η αγορά αυτή είναι έτοιμη να φτάσει το εντυπωσιακό ποσό των 276 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί, τελικά, το second-hand να σώσει τον πλανήτη;

Η προσθήκη μεταχειρισμένων προϊόντων στο χαρτοφυλάκιο των retailers δεν αποτελεί απλώς μια νέα ευκαιρία εσόδων. Θα φέρει επίσης περισσότερους ανθρώπους στα καταστήματα και τις ιστοσελίδες τους και θα ενισχύσει ακόμη και τις πωλήσεις των νέων ειδών.

Η Ikea, για παράδειγμα, έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα καταστήματά της για να αγοράσουν ή να πουλήσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα, αγοράζουν και καινούργια.

Secondhand και χειροποίητα δώρα για τις γιορτές

Η άνοδος των μεταχειρισμένων δώρων και η ευρύτερη τάση του recommerce αποτελούν μεγάλες αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες. Αυτή η τάση, που επηρεάζεται από τις οικονομικές ανησυχίες και τη μετατόπιση των αξιών, δείχνει προς ένα μέλλον όπου το δώρο δεν αφορά μόνο την τιμή ή την ολοκαίνουργια λάμψη, αλλά τη βιωσιμότητα, την πρακτικότητα και την προσωπική πινελιά. Καθώς, λοιπόν, μπαίνουμε στην περίοδο των γιορτών, είναι σαφές ότι τα μεταχειρισμένα και τα χειροποίητα δώρα γίνονται μια επιλογή που βρίσκει απήχηση σε πολλούς ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.