02 Μάι 2024
READING

Η αναβίωση της πέτρας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

3 MIN READ

Η αναβίωση της πέτρας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η αναβίωση της πέτρας στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Επαναφορά μιας αρχαίας παράδοσης

Στο κέντρο του Λονδίνου, ένα ιδιαίτερο κτίριο που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα, αποτελεί απόδειξη της αρχιτεκτονικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Το 15 Clerkenwell Close, σχεδιασμένο από τον Amin Taha, μπορεί να μοιάζει με μια “παραφωνία” που περιβάλλεται από βικτοριανές κατασκευές από τούβλα, αλλά αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη τάση στον αρχιτεκτονικό κόσμο: την αναβίωση της πέτρας ως πρωταρχικού δομικού υλικού.

Αυτό το κτίριο δεν είναι μοναδικό μόνο ως προς την εμφάνισή του – προκαλεί επίσης νέο ενδιαφέρον για τη χρήση της πέτρας, ενός υλικού που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, για σύγχρονες κατασκευές.

Διαβάστε ακόμα: Οι σκανδιναβικές πόλεις πρωτοπορούν στην αστική βιωσιμότητα

Πέτρα VS Τσιμέντο: Μια βιώσιμη αναμέτρηση

Για χρόνια, το σκυρόδεμα (γνωστό ως τσιμέντο ή μπετόν) κυριαρχούσε στην οικοδομική βιομηχανία λόγω της προσιτής τιμής και της ευελιξίας του. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του είναι σημαντικές, καθώς συμβάλλει στο 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Η πέτρα, από την άλλη πλευρά, διαθέτει πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, παράλληλα με την αντοχή και την ανθεκτικότητά της.

Αυτό έχει κάνει τους αρχιτέκτονες και τους εργολάβους να αναρωτιούνται: Θα μπορούσε η χρήση της πέτρας αντί του σκυροδέματος να είναι ένας καλύτερος, πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος κατασκευής;

Η επιστροφή της πέτρας

Η επιστροφή της πέτρας στην οικοδομή δεν έχει να κάνει μόνο με την επαναφορά των παλαιών μεθόδων, αλλά αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κινήματος προς τη βιωσιμότητα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχιτέκτονες όπως ο Amin Taha και επιχειρήσεις όπως η Stonemasonry Company πρωτοπορούν στη χρήση της πέτρας σε σύγχρονες κατασκευές. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Polycor στις ΗΠΑ υποστηρίζει τη χρήση της φυσικής πέτρας, ενώ στη Γαλλία, η μακρά κληρονομιά των πέτρινων κτιρίων αξιοποιείται για την προώθηση αυτού του υλικού τόσο για δομικούς όσο και για αισθητικούς σκοπούς.

Εξισορρόπηση του κόστους και των περιβαλλοντικών οφελών

Παρά τα περιβαλλοντικά οφέλη της πέτρας, η υιοθέτησή της αντιμετωπίζει οικονομικά εμπόδια. Η υποδομή για κατασκευές από πέτρα σε μεγάλη κλίμακα είναι υποανάπτυκτη, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα λατομεία δεν είναι εξοπλισμένα για μαζική παραγωγή δομικών στοιχείων. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι εκπαιδευμένοι στην κατασκευή με πέτρα, γεγονός που την καθιστά πιο ακριβή. Ωστόσο, μια μελέτη φοιτητών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δείχνει ότι ενώ η κατασκευή με πέτρα μπορεί να είναι πιο ακριβή αρχικά, η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντική.

Τα υπέρ και τα κατά

Ενώ, λοιπόν, η πέτρα εξυμνείται για την ανθεκτικότητά της και το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, δεν παύει να έχει και τα μειονεκτήματά της. Η πέτρα είναι ένας πεπερασμένος πόρος και η εξόρυξη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, καινοτόμα έργα έχουν δείξει ότι τα παλιά λατομεία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μετατρέποντάς τα σε κοινοτικούς χώρους, βοτανικούς κήπους ή ακόμη και εμπορικά κέντρα, αποδεικνύοντας μια πιθανή κυκλική προσέγγιση στη χρήση της πέτρας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα γραφεία χρειάζεται να αλλάξουν;

Το μέλλον της πέτρας στην αρχιτεκτονική

Κοιτάζοντας μπροστά, είναι σαφές ότι η πέτρα μπορεί να μην αντικαταστήσει πλήρως τον ρόλο του σκυροδέματος στην οικοδόμηση, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει βασικό ρόλο στην εργαλειοθήκη υλικών της βιομηχανίας. Καθώς περισσότεροι αρχιτέκτονες και κατασκευαστές πειραματίζονται με την πέτρα και την κατανοούν καλύτερα, είναι πιθανό το κόστος της να μειωθεί, καθιστώντας την πιο πρακτική επιλογή. Στην επιδίωξη της βιώσιμης κατασκευής, η πέτρα αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη, αν και δύσκολη, εναλλακτική λύση σε σχέση με παραδοσιακά υλικά όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας.

Αυτή η αναβίωση της πέτρας στην αρχιτεκτονική συμβολίζει μια ευρύτερη στροφή προς βιώσιμες πρακτικές, όπου τα διδάγματα του παρελθόντος ενσωματώνονται αρμονικά με τις καινοτομίες του μέλλοντος.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.