01 Μάι 2024
READING

Νίκος Καραμούζης, ο πρώην τραπεζίτης που επενδύει στα τρόφιμα

4 MIN READ

Νίκος Καραμούζης, ο πρώην τραπεζίτης που επενδύει στα τρόφιμα

Νίκος Καραμούζης, ο πρώην τραπεζίτης που επενδύει στα τρόφιμα

Ο Νίκος Καραμούζης έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στον τραπεζικό τομέα. Μάλιστα για 30 και πλέον χρόνια της καριέρας του έχει αφήσει το αποτύπωμα του στα τραπεζικά δρώμενα της χώρας. Και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το SMERemediumCap, το fund που έχει κάνει αρκετές επενδύσεις.

Οι περισσότερες από αυτές είναι στον τομέα των τροφίμων. Πιο πρόσφατη κίνηση του fund ήταν να αποκτήσει από κοινού με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον Απόστολο Ταμβακάκη, ποσοστό πλειοψηφίας στην εταιρεία παραγωγής εμφιαλωμένου νερου Σ. Μεντεκίδης που διαθέτει τις δύο μάρκες «Διός» και «Σέλι». Η πόρτα των τροφίμων για τον Νίκο Καραμούζη άνοιξε το 2021 με την είσοδο στην αμιγώς εξαγωγική εταιρεία φρούτων, Krop, με έδρα την Άρτα, η οποία παράγει περί τα 25 εκατομμύρια κιλά φρούτα ετησίως. Η SMERemediumCap συμμετέχει με ποσοστό πλειοψηφίας στην πολλά υποσχόμενη επιχείρηση.

Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει κάνει αρκετές επαφές με μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων, δεν βρίσκει πάντοτε πρόσφορο έδαφος. Δεδομένου ότι υφίστανται αρκετές αγκυλώσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις σχετικά με το εάν θα πρέπει να πουλήσουν το ποσοστό τους ή όχι αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρύτερη οργάνωσή τους, συχνά αποτελούν αποτρεπτικές περιπτώσεις για πιθανές επενδύσεις από funds ή άλλους θεσμικούς επενδυτές με οργανωμένη συνήθως βάση λειτουργίας και στοχευμένες κινήσεις βάσει επιχειρηματικού σχεδιασμού.

Η εξαγορά πλειοψηφίας στην ΕΨΑ

Το καλοκαίρι προηγήθηκε η συμφωνία του SMERC με την οικογένεια Τσαούτου, αποκτώντας πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία αναψυκτικών της δεύτερης. To fund εισήλθε στην βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών με καταστατική πλειοψηφία, 67% και αποφάσισε να εγκαινιάσει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο πλευρές προχώρησαν στη σύσταση νέας κοινής εταιρείας, με στόχο να επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια και, καταρτίζοντας νέο business plan, να αναπτυχθεί το brand περαιτέρω στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ο λόγος για την “Αγριά Εμπορική”.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2022 είχε πραγματοποιήσει μία ακόμα επένδυση στα τρόφιμα, σε μία επιχείρηση από τον τομέα των οσπρίων, την Arosis, του επιχειρηματία Τρύφωνα Φωτιάδη. Με αυτήν την κίνηση που είχε ως κύριο σκοπό την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας για να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της πλάνο τα επόμενα χρόνια η πλευρά του Τρύφωνα Φωτιάδη, επικεφαλής της Arosis διατήρησε το ποσοστό πλειοψηφίας, ενώ η πλευρά του Νίκου Καραμούζη και του SMERemedium Cap απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας.

Από τα Σεπόλια στην Αμερική

Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1952 στα Σεπόλια. Φοίτησε σε δημόσια σχολεία, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Κατόπιν ταξίδεψε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική όπου έλαβε μάστερ στα Οικονομικά από το American University και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στα Νομισματικά στο Pennsylvania State University. Στην Αμερική δούλευε για να σπουδάσει, μετά δίδαξε ως λέκτορας και στη συνέχεια ως επίκουρος καθηγητής σε δύο αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Στην τραπεζική αγορά του αναγνωρίζεται το γεγονός ότι ήταν εκείνος που έβγαλε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών από την αφάνεια και την κατέστησε βασικό και αξιόπιστο συνομιλητή των θεσμών. Η Ένωση επί της προεδρίας του απέκτησε ευρωπαϊκό προφίλ με συνεχή παρουσία στα ευρωπαϊκά τραπεζικά όργανα.

Σήμερα ο Νίκος Καραμούζης εκτός από επικεφαλής του SMERC είναι πρόεδρος της Grant Thornton, ενώ κατέχει τη θέση του μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Private Bank Luxembourg S.A. Εκτός των άλλων είναι μέλος στη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση, και μέλος στις διοικήσεις της Quest Holdings, στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.) μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις.

Η θητεία του στον τραπεζικό τομέα έχει μετράει πολλά και σημαντικά βήματα. Μέχρι το Μάρτιο 2019 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Ergasias A.E. και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στην Eurobank Ergasias A.E. ήταν επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και μέλος στην Επιτροπή Κινδύνων και Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, του Νομικού Επιστημονικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Κατά το παρελθόν είχε περάσει από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην GENIKI Bank και του Συμβούλου Διοίκησης & Μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς.

Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής για τις δραστηριότητες του Wholesale Banking επί 14 χρόνια,  Υποδιοικητής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ, Υποδιοικητής στην ΕΤΒΑ, Διευθυντής στη Διεύθυνση Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος και Σύμβουλος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Cleveland των Ηνωμένων Πολιτειών και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.