02 Μάι 2024
READING

Motor Oil: Tι σηματοδοτεί η επικείμενη συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 100% της ΑΝΕΜΟS

3 MIN READ

Motor Oil: Tι σηματοδοτεί η επικείμενη συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 100% της ΑΝΕΜΟS

Motor Oil: Tι σηματοδοτεί η επικείμενη συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 100% της ΑΝΕΜΟS

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο deal μεταξύ της Motor Oil και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με την πρώτη να προχωράει στην απόκτηση του εναπομείναντος ποσοστού, ύψους 25%, της εταιρείας ANEMOS RES, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Motor Oil Renewable Energy (MORE).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει ήδη αποφασίσει να αποδεχθεί την πρόταση, ύψους 123,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλογικά είναι το ίδιο για την αξία επιχείρησης (Enterprise Value) σε σύγκριση με την συναλλαγή πώλησης του 75%.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς που πραγματοποίησε τον περασμένο Δεκέμβριο η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας More, όταν απέκτησε το 75% της Anemos από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντί του ποσού των 671,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση για την Motor Oil, καθώς η Anemos βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών εταιρειών σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των δύο εταιρειών, ενώ σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας η ρευστότητα το Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 650 εκατ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήδη κάλεσε σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 11 Ιανουαρίου τους μετόχους της εταιρείας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν την πώληση μετοχών της Anemos στην Motor Oil Renewable Energy, μετά και το«πράσινο φως» που «άναψε» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της εκπεφρασμένης στρατηγικής της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών της.

Σημειώνεται ότι ο μεγάλος κατασκευαστικός όμιλος έχει αλλάξει επιχειρηματικό προσανατολισμό ύστερα από την ανάληψη του ελέγχου από το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh.

Η επίσημη τοποθέτηση των εταιρειών

Από την πλευρά τους, οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες δημοσιεύοντας σχετικές ανακοινώσεις.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενέκρινε την πώληση του εναπομείναντος ποσοστού 25% της εταιρείας ANEMOS RES στην εταιρεία Motor Oil Renewable Energy (MORE), θυγατρική εταιρεία του Ομίλου MOTOR OIL.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο 2022 ολοκληρώθηκε η πώληση του 75% της ΑΝΕΜΟΣ RES προς την εταιρεία MORE.

Το τίμημα για το 25% το οποίο έχει συμφωνηθεί ανέρχεται σε €123.5 εκ., ήτοι αναλογικά το ίδιο για την αξία επιχείρησης (Enterprise Value) σε σύγκριση με την συναλλαγή πώλησης του 75%. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των δύο εταιρειών.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης η ρευστότητα το Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπολογίζεται να υπερβεί τα €650εκ.

Η συναλλαγή αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της εκπεφρασμένης στρατηγικής της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών της.

Η εταιρεία AKEREOS CAPITAL, με έδρα τη Ηνωμένο Βασίλειο, ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Από την πλευρά της, η MOTOR OIL, τονίζει στην ανακοίνωσή της τα ακόλουθα: «Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. για την απόκτηση του υπόλοιπου 25% των μετοχών εκδόσεως της ΑΝΕΜΟΣ RES Α.Ε. (αριθμός μετοχών προς απόκτηση: 123.059.250) ιδιοκτησίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. έναντι ποσού Ευρώ 123.520.000. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εκκρεμεί η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών καθώς και η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς των ως άνω μετοχών.

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με την πορεία της συναλλαγής».

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πολύ σημαντική συμφωνία, σε περίπτωση που αυτή ολοκληρωθεί και τυπικά, καθώς από τη μία πλευρά θα επιτρέψει στην Motor Oil να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δεύτερης σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ελληνικής εταιρείας, κι από την άλλη θα αυξήσει σημαντικά την ρευστότητα του Oμίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επιτρέποντάς του ταυτοχρόνως να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο project.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.