02 Μάι 2024
READING

Η αγορά της Music on Demand

4 MIN READ

Η αγορά της Music on Demand

Η αγορά της Music on Demand

Τα τελευταία δεδομένα Music on Demand (MoD) του Worldpanel αποκαλύπτουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συμπεριφορές συνδρομητών-ακροατών. Το Spotify αναδεικνύεται νικητής έχοντας κερδίσει τους περισσότερους συνδρομητές την περασμένη χρονιά, σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα MoD της Kantar -Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία. Αποτέλεσε τη #1 επί πληρωμή υπηρεσία ροής μουσικής, με την Apple Music να ακολουθεί.

Η Amazon Music Unlimited ανέπτυξε μια νέα μερίδα συνδρομητών ηλικίας 55+, ενώ το 26% της GenZ χρησιμοποιεί το TikTok για να ανακαλύψει νέα μουσική.

Οι δωρεάν δοκιμές παραμένουν κίνητρο για τους καινούριους συνδρομητές και σχεδόν τα 2/3 των ενηλίκων σε αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν μηνιαία συνδρομή. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την ευκαιρία για τις υπηρεσίες να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις προσφορές τους για να προσελκύσουν νέο κοινό.

Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι αυτή που καθοδηγεί τις αποφάσεις των συνδρομητών σε όλες τις ηλικίες, εκτός από τη Gen Z για την οποία η πλατφόρμα ροής μουσικής που χρησιμοποιούν οι φίλοι τους είναι ο κύριος παράγοντας λήψης αποφάσεων.

Η επιτυχία του Spotify

Η παρουσία του Spotify το 2023 ήταν εξαιρετικά ισχυρή, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, όταν και κατάφερε να προσελκύσει νέους χρήστες από όλες τις αγορές που συμμετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του είναι εξίσου σημαντικές.

Σε σύγκριση με τη ροή Video on Demand (VoD), το MoD υστερεί σημαντικά σε διείσδυση στην αγορά, με το 33% των νοικοκυριών να είναι συνδρομητές μόνο σε υπηρεσία VoD, όπως το Netflix ή το Disney+ . Μια τεράστια ευκαιρία για τις υπηρεσίες μουσικής.

Η συνειδητοποίηση αυτού του αναξιοποίητου δυναμικού είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση τόσο της σταδιακής ανάπτυξης των μουσικών υπηρεσιών όσο και της επέκτασης ολόκληρης της ψηφιακής μουσικής βιομηχανίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη που εξέτασε την αγοραστική συμπεριφορά κοινού ηλικίας 55+ τους τελευταίους 12 μήνες, ανακάλυψε ότι το Amazon Music Unlimited κυριαρχεί στις προτιμήσεις τους, αν και μόνο το 14% των  συνδρομητών το κατατάσσουν ως τη #1 υπηρεσία που προσφέρει το Amazon.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βιομηχανία streaming μουσικής θα πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές που θα αφορούν τόσο τη συνεχή μετακίνηση των νεότερων ηλικιακών ομάδων, όσο και τη δέσμευση των 55+ για να μπορέσουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξή τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οι ακυρώσεις στις συνδρομές MoD παρέμεινε πολύ χαμηλότερος από εκείνες του VoD.  Οι συνδρομητές VoD, στοχεύοντας στη μείωση των δαπανών τους, είτε ακύρωσαν τις συνδρομές τους για εξοικονόμηση χρημάτων είτε στράφηκαν προς πιο οικονομικές εναλλακτικές. Aντίθετα, οι ακυρώσεις συνδρομών MoD γίνονται γιατί το κοινό δεν χρησιμοποιεί την υπηρεσία (40%).

Ωστόσο, η μουσική βιομηχανία ανταποκρίνεται με καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος, διευρύνοντας τις ευκαιρίες δέσμευσης.  Υιοθετεί νέες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων εμπειριών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML), την πώληση εισιτηρίων συναυλιών και προϊόντων στους μουσικόφιλους και δημιουργεί εξατομικευμένες λίστες μουσικής ανάλογα με τις προτιμήσεις. Οι προσπάθειες αυτές έχουν ως στόχο να συνδέσουν ακόμη περισσότερο ακροατές, καλλιτέχνες και υπηρεσίες MoD.

TikTok και YouTube ανταγωνίζονται για τους νέους

Οι μουσικόφιλοι σήμερα ανακαλύπτουν νέους καλλιτέχνες και καινούρια μουσική στο YouTube (32%), στο Spotify (28%), to Instagram (12%) και το TikTok (10%). Περισσότερο από όλα όμως έρχονται σε επαφή με νέα μουσική, μέσα από τις προτάσεις των φίλων και συγγενών τους (42%).

Η στροφή των νέων κάτω των 25 ετών στο TikTok (26%) και το Instagram (24%) δικαιολογούν την προσπάθεια των δισκογραφικών εταιρειών να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε αυτές τις πλατφόρμες.

Το YouTube από την πλευρά του, διατηρεί την πρώτη θέση στη μουσική εξερεύνηση, παραμένοντας σταθερά υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Μεταξύ των streamers κάτω των 25 ετών, το 40% ανακαλύπτει μουσική μέσω του YouTube, ενώ ακόμη και για εκείνους ηλικίας 55+, κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση με 26%. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι το YouTube Premium θα διατηρήσει σταθερά την ανάπτυξή του και το 2024 παραμένοντας ο κορυφαίος παίκτης μουσικής της σημερινής εποχής.

Με πληροφορίες από Kantar

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.