02 Μάι 2024
READING

Free Shipping VS Same-Day Delivery: 1-0

4 MIN READ

Free Shipping VS Same-Day Delivery: 1-0

Free Shipping VS Same-Day Delivery: 1-0

Αλλαγή τάσεων στο retail

Στη δυναμική αγορά λιανικής πώλησης, η κατανόηση των προτιμήσεων των καταναλωτών είναι πολύ σημαντική. Μια νέα έκθεση της Forrester αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα αλλαγή στις ηλεκτρονικές αγορές: οι καταναλωτές προτιμούν τη δωρεάν αποστολή από τη δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων τους την ίδια ημέρα. Τι σημαίνει αυτή η τάση για τον κόσμο του retail;

Το τίμημα της γρήγορης παράδοσης

Οι επιχειρήσεις λιανικής πωλήσεις προσπαθούν πάντα να παραδίδουν τα προϊόντα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προσφέροντας συχνά υπηρεσίες όπως η παράδοση την ίδια (same-day delivery) ή την επόμενη μέρα (next-day delivery). Αλλά αυτές οι επιλογές γρήγορης παράδοσης συνήθως είναι ακριβές. Σύμφωνα με την έκθεση της Forrester, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πόσο κοστίζουν αυτές οι υπηρεσίες στους λιανοπωλητές και στο πόσο τις θέλουν πραγματικά οι καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, μόνο το 20% των online καταναλωτών στις ΗΠΑ πιστεύουν πραγματικά ότι η παράδοση των προϊόντων τους την ίδια ή την επόμενη ημέρα είναι σημαντική όταν επιλέγουν από πού θα ψωνίσουν.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα e-commerce από την Cyber Week 2023

Η ακαταμάχητη γοητεία της δωρεάν αποστολής

Σε πλήρη αντίθεση, το 75% αξιολογεί τη δωρεάν αποστολή ως ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή του καταστήματος που θα ψωνίσουν. Αυτή η προτίμηση για δωρεάν αποστολή είναι κοινή μεταξύ όλων των δημογραφικών ομάδων, γεγονός που δείχνει ότι είναι πιο ελκυστική από τη γρήγορη παράδοση. Το μήνυμα είναι σαφές: οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην εξοικονόμηση κόστους έναντι της ταχύτητας.

Τι γίνεται με την αυθημερόν παράδοση;

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα (47%) δήλωσαν ότι η δυνατότητα παράδοσης αυθημερόν δεν επηρεάζει την επιλογή τους για λιανοπωλητή ή μάρκα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αγορές ειδών παντοπωλείου, όπου περίπου το 47% των Αμερικανών καταναλωτών προτιμούν τις αγορές στο κατάστημα για να δουν και να διαλέξουν οι ίδιοι τα ψώνια τους. Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι η παράδοση αυθημερόν μπορεί να μην είναι η τέλεια λύση για όλους, παρόλο που συχνά διαφημίζεται ως τέτοια.

Εναλλακτικές λύσεις κερδίζουν έδαφος

Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες, οικονομικά πιο αποδοτικές επιλογές από την παράδοση την ίδια ημέρα που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Σε αυτές περιλαμβάνονται η επιλογή Buy Online, Pick Up In Store (BOPIS), η παραλαβή από το πεζοδρόμιο (curbside pickup) και η παραλαβή από το αυτοκίνητο (drive-thru pickup). Ένας μεγάλος αριθμός online καταναλωτών (22%) ενδιαφέρεται για το BOPIS, ενώ οι άλλες δύο επιλογές αποκτούν επίσης μεγαλύτερη προσοχή.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο μειώνουν το κόστος παράδοσης για τους λιανοπωλητές, αλλά ανταποκρίνονται επίσης στην επιθυμία των καταναλωτών για ευκολία χωρίς την πριμοδότηση της γρήγορης παράδοσης.

Αποκλίνουσες στρατηγικές των μεγάλων retailers

Παρόλο που η έκθεση δείχνει μια διαφορετική τάση, μεγάλα καταστήματα όπως το Target, το Walmart και το Amazon εξακολουθούν να εστιάζουν πολύ στο να κάνουν την παράδοση την ίδια μέρα ταχύτερη. Για παράδειγμα, το Amazon έχει φτάσει σε νέες ταχύτητες με την παράδοση Prime, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στις έξυπνες επενδύσεις σε τοπικές επιχειρήσεις και σε περισσότερα κέντρα παράδοσης. Αυτό δείχνει ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γρήγορη παράδοση θα είναι πολύτιμη μακροπρόθεσμα, παρά τις τρέχουσες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες θα είναι οι τάσεις του καταναλωτικού κοινού το 2024;

Οι χρόνοι παράδοσης γίνονται ταχύτεροι

Οι χρόνοι παράδοσης γίνονται συνολικά συντομότεροι. Τώρα, ο μέσος χρόνος από τη στιγμή που τοποθετείται μια παραγγελία έως τη στιγμή που παραδίδεται είναι περίπου τέσσερις ημέρες. Αυτή η ταχύτερη παράδοση οφείλεται στη χρήση διαφορετικών μεταφορικών εταιρειών και στην υποχώρηση των προβλημάτων που σχετίζονταν με την πανδημία. Δείχνει μια γενική κίνηση στον κλάδο των logistics προς την κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας.

Οι retailers επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους

Η έκθεση της Forrester καλεί τους retailers να ξανασκεφτούν που βάζουν τα χρήματά τους, λαμβάνοντας υπόψη τι θέλουν πλέον οι καταναλωτές. Παρόλο που σε ορισμένους αρέσει πραγματικά η παράδοση την ίδια μέρα, η δωρεάν αποστολή είναι πιο δημοφιλής σε πολύ περισσότερους ανθρώπους. Καθώς τα καταστήματα προσαρμόζονται στον κόσμο μετά την πανδημία, η εύρεση του σωστού συνδυασμού εξοικονόμησης χρημάτων και ικανοποίησης των πελατών θα είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.