27 Ιούλ 2024
READING

Nike: Από το DTC πίσω στη χονδρική πώληση

3 MIN READ

Nike: Από το DTC πίσω στη χονδρική πώληση

Nike: Από το DTC πίσω στη χονδρική πώληση

Η στρατηγική στροφή της Nike

Σε μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής, η Nike, ανέτρεψε πρόσφατα την προηγούμενη προσέγγισή της, δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή (DTC). Η αλλαγή αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία η Nike μείωσε σημαντικά την παρουσία της σε καταστήματα λιανικής πώλησης τρίτων. Η αρχική μετακίνηση προς την εστίαση σε DTC είχε ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της μάρκας και των περιθωρίων κέρδους, αλλά φαίνεται ότι ήρθε με απρόβλεπτες προκλήσεις για την εταιρεία.

Ο αντίκτυπος για τους Wholesale Retailers και τη Nike

Όταν η Nike σταμάτησε να πουλάει τα προϊόντα της σε καταστήματα όπως τα Foot Locker, DSW και Macy’s, αυτό επηρέασε σημαντικά τόσο τα καταστήματα αυτά όσο και τη Nike. Για παράδειγμα, η Foot Locker, η οποία έχασε μεγάλο μέρος της αγοραστικής της αξίας επειδή δεν πουλούσε τόσα πολλά προϊόντα Nike. Ταυτόχρονα, η Nike κατέληξε με 44% περισσότερα απούλητα προϊόντα το 2022 και δεν έβγαλε όσα χρήματα περίμενε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, υποδεικνύοντας πιθανά λάθη στη στρατηγική DTC.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα retail από τη Nike

Γιατί η Nike αλλάζει το σχέδιο παιχνιδιού της

Για να κατανοήσουμε πλήρως την πρόσφατη στρατηγική στροφή της Nike, χρειάζεται να εξετάσουμε το “γιατί” πίσω από αυτές τις αλλαγές. Η Nike προχώρησε αρχικά στο DTC για να έχει μεγαλύτερο έλεγχο και να κερδίζει περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή αντιμετώπισε δυσκολίες, κυρίως επειδή ο χειρισμός των άμεσων σχέσεων με τους πελάτες και η διαχείριση των logistics δεν ήταν ο τομέας της Nike. Έτσι, η εταιρεία κατέληξε με υπερβολικά πολλά αποθέματα, χωρίς να έχει βγάλει τα χρήματα που ήλπιζε.

Οι retailers καλωσορίζουν τη Nike πίσω

Η επαναφορά των προϊόντων Nike αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους λιανοπωλητές. Εταιρείες όπως η Macy’s ανέφεραν ταχεία άνοδο των πωλήσεων με την επιστροφή της Nike. Τα brands, τα οποία κάποτε είχαν επηρεαστεί σημαντικά από την απουσία της Nike, βιώνουν τώρα μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των πελατών και των επιδόσεων των πωλήσεων.

Αλλαγές στη δύναμη του κλάδου

Η επιστροφή της Nike στη χονδρική πώληση άλλαξε το μέγεθος της επιρροής που ασκεί στην αγορά. Πριν, η Nike είχε μεγάλο έλεγχο στις συμφωνίες της με τα καταστήματα. Αλλά τώρα, τα πράγματα γίνονται πιο ισότιμα. Οι retailers εστιάζουν τώρα επίσης στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των εμπορικών σημάτων τους για να μετριάσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική εξάρτηση από ένα μόνο εμπορικό σήμα.

Συνεργασίες και προγράμματα επιβράβευσης

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις της με το χονδρεμπόριο, η Nike όχι μόνο αποκαθιστά τους δεσμούς αλλά και τους επεκτείνει. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει προγράμματα επιβράβευσης με μεγάλα καταστήματα, όπως η JD Sports. Αυτά τα προγράμματα ενθαρρύνουν τους πελάτες να αγοράζουν από αυτά τα καταστήματα. Αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της Nike να αποκαταστήσει και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τους retailers.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η Nike αλλάζει στρατηγική με το Direct To Consumer;

Το μελλοντικό τοπίο του αθλητικού retail

Ο κόσμος του αθλητικού λιανεμπορίου αλλάζει και η νέα προσέγγιση της Nike αναδεικνύει τη δυναμική φύση των σχέσεων μεταξύ εμπορικών σημάτων και λιανοπωλητών στον τομέα της αθλητικής ένδυσης. Οι retailers προσπαθούν πλέον να πωλούν μια ευρύτερη γκάμα προϊόντων και οι μάρκες όπως η Nike κατανοούν τη σημασία ενός συνδυασμού πωλήσεων απευθείας στους πελάτες και μέσω άλλων καταστημάτων. Ως εκ τούτου, η αγορά αθλητικών ειδών προσαρμόζεται, με την ευελιξία και την ικανότητα προσαρμογής να γίνονται το κλειδί της επιτυχίας.

Η προσέγγιση της Nike αποτελεί πολύτιμο μάθημα για την αξιοποίηση της μεταβαλλόμενης δυναμικής του τοπίου του retail προς όφελός της. Οι φαινομενικά ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης της μάρκας είναι, στην πραγματικότητα, υπολογισμένα βήματα ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.