03 Μάι 2024
READING

Η πτώση και η άνοδος των επαγγελματικών ταξιδιών

3 MIN READ

Η πτώση και η άνοδος των επαγγελματικών ταξιδιών

Η πτώση και η άνοδος των επαγγελματικών ταξιδιών

Κατά τη διάρκεια του lockdown, της εποχής της πανδημίας, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να βρουν λύσεις -μεταξύ άλλων- και για τα μέχρι τότε απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια. Στο μεταξύ, όσο οι βιντεοκλήσεις για συναντήσεις γίνονταν μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων, τόσο οι επιχειρήσεις διαπίστωναν ότι η τεχνολογία παρείχε μια λογική βάση και για τις συναντήσεις με τους πελάτες τους.

Έτσι, όταν ο κόσμος επανήλθε στους κανονικούς του ρυθμούς, πολλές ήταν εκείνες που αποφάσισαν ότι μεγάλο μέρος των επαγγελματικών ταξιδιών που γινόντουσαν πριν την πανδημία, δεν ήταν πλέον απαραίτητα. Γιατί να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς τους με έξοδα ταξιδίων, όταν με το Zoom μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους;

Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος των επαγγελματικών ταξιδιών δέχτηκε μεγάλο πλήγμα. To 2023, πολλές αεροπορικές εταιρείες -ειδικά αμερικάνικες – ανέφεραν οικονομικές απώλειες, εν μέρει λόγω της μείωσης αυτού του τύπου των μετακινήσεων. Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν και πάλι – έχοντας πια διαφορετικό στόχο και σκοπό.

Έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Επιχειρηματικών Ταξιδιών έδειξε ότι η βιομηχανία επαγγελματικών ταξιδιών αναμένεται να ξεπεράσει τα προπανδημικά επίπεδα (1,4 τρις δολάρια) το 2024, νωρίτερα δηλαδή από ότι προβλεπόταν.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Σε συνεργασία με το Harvard Business Review, οι ερευνητές της Amex GBT ερεύνησαν 425 επαγγελματίες των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι των εταιρειών δεν ταξιδεύουν πλέον για να συναντήσουν πελάτες, αλλά για να συναντηθούν εσωτερικά -να συναντήσουν συναδέλφους τους που εργάζονται σε άλλες χώρες.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με υβριδικές ή πλήρως απομακρυσμένες θέσεις εργασίας, τα ταξίδια αυτά καθίστανται ζωτικής σημασίας. Και ενώ οι online συναντήσεις φαίνεται να επαρκούν, τα δεδομένα της Amex GBT δείχνουν ότι αποτελούν ένα ατελές υποκατάστατο, με το 70% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι νιώθουν αποκομμένοι μεταξύ τους και το 88% να θεωρούν ότι η προσωπική συνάντηση είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση θετικών και μακροχρόνιων σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων.

Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και συνεργατών μπορεί να ενταθούν εύκολα και η αλληλεπίδραση τους μέσω των ταξιδιών αναγεννά τους δεσμούς, ενισχύει την κουλτούρα μιας εταιρείας και δημιουργεί ενθουσιασμό.

Νέου τύπου επαγγελματικά ταξίδια

Πολλές εταιρείες που έχουν εφαρμόσει το σύστημα της απομακρυσμένης εργασίας, υλοποιούν την ίδια στιγμή πλάνο συναντήσεων των εργαζομένων από όλη την εταιρεία, με ταξίδια που υλοποιούνται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Ταξίδια κατά τα οποία όλη η ομάδα συναντάται για να απολογίσει την προηγούμενη χρονιά και να ορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες της επόμενης ή ταξίδια που αφορούν καθαρά και μόνο διασκέδαση και ομαδικές δραστηριότητες -χωρίς δουλειά- αποκτούν όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Τα off-site meetings έχουν τεράστιο αντίκτυπο τόσο στο ηθικό όσο και στην κινητοποίηση των εργαζομένων. Αποτελούν μια ευκαιρία να έρθουν οι άνθρωποι κοντά, να γνωριστούν και να συσφίξουν τις σχέσεις τους με εκείνους που συνεργάζονται ή ακόμα και να συναντήσουν ανθρώπους της εταιρείας τους οποίους, υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα γνώριζαν ποτέ.

Τα οφέλη των επαγγελματικών ταξιδιών ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ. Η έκθεση Amex GBT τονίζει ότι το 60% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αποτελούν βασικό συστατικό της επαγγελματικής τους εξέλιξης και έναν τρόπο αναγνώρισης τους από την ίδια την εταιρεία.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός πως όταν “αφαιρείς” γραφεία, δημιουργείται ένα κενό, τόσο στο φυσικό χώρο της δουλειάς, όσο και στους εργαζόμενους -συναισθηματικά. Ακόμη και αν η δουλειά μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως, ακόμη κι αν τα εργαλεία υπάρχουν και ο άνθρωπος προσαρμόζεται και συνηθίζει εύκολα κάθε τί καινούριο, η ανθρώπινη επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Και δεδομένου ότι η υβριδική εργασία ήρθε για να μείνει, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους το κενό που δημιουργείται από αυτή τη συνθήκη. Tί καλύτερο, λοιπόν, από ένα ταξίδι;

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.