01 Μάι 2024
READING

Νέα λειτουργία “ιστορικού” στο Facebook: Ευκολία ή ανησυχία;

4 MIN READ

Νέα λειτουργία “ιστορικού” στο Facebook: Ευκολία ή ανησυχία;

Νέα λειτουργία “ιστορικού” στο Facebook: Ευκολία ή ανησυχία;

Η τελευταία καινοτομία της Meta στο επίκεντρο της συζήτησης

Στη δυναμική αγορά των social media, συνεχής καινοτομία είναι το κλειδί για να διατηρούνται οι πλατφόρμες ενδιαφέρουσες και οι χρήστες αφοσιωμένοι. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, παρουσιάζονται νέα χαρακτηριστικά. Έτσι και τώρα, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, δεν μένει πίσω, καθώς πρόσθεσε ένα νέο, κάπως αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό στην εφαρμογή για κινητά του Facebook, το “Link History”.

Αυτή η λειτουργία παρακολουθεί και αποθηκεύει τους συνδέσμους στους οποίους οι χρήστες κάνουν κλικ στο πρόγραμμα περιήγησης της εφαρμογής για 30 ημέρες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

Σκοπός και λειτουργία του “ιστορικού συνδέσμων”

Η Meta προωθεί τη λειτουργία Link History ως έναν τρόπο για να κάνει καλύτερη τη χρήση της εφαρμογής της. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χρήστες που ξεχνούν ποιους ιστότοπους έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν. Κρατώντας αρχείο των συνδέσμων στους οποίους κάνουν κλικ, οι χρήστες μπορούν εύκολα να ανατρέξουν στις προηγούμενες διαδικτυακές δραστηριότητές τους. Η Meta εκτιμά ότι αυτό αποτελεί λύση για ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη χρήση του διαδικτύου.

Συναγερμός για το απόρρητο των δεδομένων

Ωστόσο, η έναρξη της λειτουργίας Link History δεν έγινε δεκτή με καθολική αποδοχή. Οι ειδικοί σε θέματα προστασίας δεδομένων εκφράζουν ανησυχίες για το πώς επηρεάζει την ιδιωτικότητα και τη συλλογή δεδομένων χρηστών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η λειτουργία ενεργοποιείται αυτόματα, οπότε οι χρήστες παρακολουθούνται αμέσως. Αυτό έχει προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με το αν οι χρήστες κατανοούν πλήρως τον βαθμό στον οποίο παρακολουθείται και χρησιμοποιείται η διαδικτυακή τους συμπεριφορά, ιδίως για σκοπούς στοχευμένης διαφήμισης.

Το προβληματικό παρελθόν της Meta σε θέματα απορρήτου δεδομένων

Στις επιφυλάξεις γύρω από τα νέα χαρακτηριστικά της Meta έρχεται να προστεθεί και το βεβαρημένο ιστορικό της Meta όσον αφορά τη διαχείριση δεδομένων. Η εταιρεία είχε προβλήματα με τα δεδομένα των χρηστών στο παρελθόν και επί του παρόντος αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας έφεσης κατά μιας απόφασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC). Η FTC, μαζί με 46 πολιτείες των ΗΠΑ, έχει κατηγορήσει τη Meta για αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές. Η αγωγή αυτή, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Meta έχουν δημιουργήσει μονοπώλιο στον κόσμο των social media, μειώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και πλήττοντας τον ανταγωνισμό.

Αυτά τα νομικά προβλήματα κάνουν τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο η Meta διαχειρίζεται τα δεδομένα και εισάγει νέες λειτουργίες όπως το Link History.

Γίνεται να απενεργοποιήσουμε τη νέα λειτουργεία;

Για τους χρήστες που ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την υπέρβαση των δεδομένων, υπάρχει τρόπος να σταματήσουν το Facebook να παρακολουθεί τα δεδομένα περιήγησής τους. Μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της εφαρμογής Facebook για κινητά, μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στις “τρεις τελείες” που εμφανίζονται στην οθόνη. Αυτό οδηγεί σε μια σελίδα ρυθμίσεων όπου είναι διαθέσιμη η επιλογή “Allow link history” (Να επιτρέπεται το ιστορικό συνδέσμων). Με την απενεργοποίηση αυτής της επιλογής, οι χρήστες μπορούν να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία ιστορικού συνδέσμων.

Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο επιβεβαίωσης για να διασφαλιστεί ότι η αλλαγή είναι σκόπιμη. Μόλις επιβεβαιωθεί, η εφαρμογή παύει να παρακολουθεί τους συνδέσμους που έχουν γίνει κλικ στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα: €9,99. Τόσο αξίζει η ιδιωτικότητα;

Ισορροπία μεταξύ ευκολίας και ιδιωτικότητας

Η νέα λειτουργία της Meta αναδεικνύει τη συνεχή ισορροπία μεταξύ της ευκολίας που προσφέρει η τεχνολογία και της ανάγκης για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση των επισκέψεων στον ιστό, αλλά εγείρει επίσης μεγάλες ανησυχίες σχετικά με το πόσα δεδομένα συλλέγονται, αν οι χρήστες συμφωνούν πραγματικά με αυτό και πώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Καθώς αυτή η λειτουργία αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να παρακολουθείται ο αντίκτυπός της στο τεχνολογικό τοπίο και η εξελισσόμενη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα ψηφιακής ιδιωτικότητας.

Photo: Unsplash |Meta

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.