01 Μάι 2024
READING

Τι κρύβεται πίσω από το comeback του Bitcoin;

5 MIN READ

Τι κρύβεται πίσω από το comeback του Bitcoin;

Τι κρύβεται πίσω από το comeback του Bitcoin;

Η ανάκαμψη του Bitcoin το 2023: Μια πιο προσεκτική ματιά

Το 2023 ήταν μια χρονιά απροσδόκητων ανατροπών για το Bitcoin, που είδε μια εκπληκτική αύξηση της αξίας του πάνω από 160% από την αρχή του έτους. Αυτή η αξιοσημείωτη άνοδος δεν έχει μόνο τραβήξει την προσοχή της κοινότητας αυτών που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, αλλά έχει επίσης πυροδοτήσει εκ νέου μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το ρόλο και το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων.

Τι είναι το Bitcoin; Πρόκειται για ένα πρακτικά ανώνυμο, αποκεντρωμένο, ομότιμο διαδικτυακό νόμισμα που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain, το οποίο έχει αναπτυχθεί ως αποδεκτή μορφή πληρωμής λιανικής από τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Τo blockchain χρησιμεύει ως ένα ενιαίο “λογιστικό” βιβλίο σε πραγματικό χρόνο που επαληθεύει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο δίκτυο blockchain.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα επηρεάσει τον κόσμο η οικονομική κρίση της Κίνας

Η διαδρομή του Bitcoin: Από την αναταραχή στον θρίαμβο

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα για όσους επένδυσαν στο Bitcoin. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αντιμετώπισε πολύ αρνητικές ειδήσεις, με μεγάλες απάτες και καταρρεύσεις της αγοράς, που έκαναν τον κόσμο επιφυλακτικό. Παρά τις προκλήσεις αυτές, το Bitcoin αναπάντεχα ανέκαμψε, ξεπερνώντας αυτές τις δυσκολίες και ανακτώντας τη θέση του στο χρηματοοικονομικό κόσμο. Μάλιστα, πρόσφατα το κρυπτονόμισμα ξεπέρασε τα 45.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.

Η αρχή μιας ανοδικής αγοράς – Bull Market

Οι ηγέτες του κλάδου αναγνωρίζουν την τρέχουσα τάση ως τα πρώτα στάδια μιας ανοδικής αγορά, γνωστής με την ονομασία “bull market”. Ο όρος αυτός αναφέρεται όταν μια αγορά βρίσκεται σε μεγάλη τροχιά ανάπτυξης και οι τιμές των μετοχών αυξάνονται ή αναμένεται να αυξηθούν. Σε απάντηση, οι εταιρείες που λειτουργούν ως ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων (crypto exchange), αυξάνουν τις δραστηριότητές τους, υποδεικνύοντας ισχυρή πίστη στη συνεχή ανάπτυξη του Bitcoin. Ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για διαφήμιση και προσλαμβάνουν περισσότερους ανθρώπους, δείχνοντας ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στη μελλοντική ανάπτυξη του Bitcoin.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Bitcoin είναι αρκετοί, ιδίως η αναμενόμενη κυκλοφορία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) Bitcoin και το επικείμενο γεγονός “halving”, τα οποία είναι πιθανό να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο στην τιμή του Bitcoin.

– Έναρξη της κυκλοφορίας των ETFs Bitcoin: Τα ETFs είναι σαν αμοιβαία κεφάλαια που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν στις χρηματιστηριακές αγορές. Ένα Bitcoin ETF σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επενδύσουν στο Bitcoin με απλούστερο τρόπο, χωρίς την ταλαιπωρία της αγοράς και της διαχείρισης του πραγματικού ψηφιακού νομίσματος. Αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους και μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, αυξάνοντας ενδεχομένως την τιμή του Bitcoin. Ο ενθουσιασμός γύρω από τα Bitcoin ETFs δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στον οικονομικό κόσμο παίρνουν σοβαρά το Bitcoin, γεγονός που θα μπορούσε να το καταστήσει μια πιο σταθερή και αξιόπιστη επενδυτική επιλογή.

– Το “halving”: Η “μείωση στο μισό” είναι ένα σημαντικό γεγονός για το Bitcoin που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, η ποσότητα του νέου Bitcoin που λαμβάνουν οι “ανθρακωρύχοι” ως ανταμοιβή για τη δημιουργία νέων μπλοκ μειώνεται στο μισό. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται λιγότερα νέα Bitcoins, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη προσφορά. Εάν οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν το Bitcoin εξίσου πολύ ή και περισσότερο, αυτή η μικρότερη προσφορά μπορεί να προκαλέσει άνοδο της τιμής.

Οι “ανθρακωρύχοι” ή miners είναι άτομα ή εταιρείες που χρησιμοποιούν ισχυρούς υπολογιστές για να επιλύουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα προκειμένου να επικυρώνουν συναλλαγές και να διασφαλίζουν το δίκτυο blockchain.

Το Bitcoin ως χρηματοοικονομικό ασφαλές καταφύγιο

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το Bitcoin ως ένα ασφαλέστερο μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χρηματικά συστήματα. Ανησυχούν για πράγματα όπως το αυξανόμενο χρέος των χωρών και η αναξιοπιστία των κανονικών νομισμάτων (όπως το δολάριο ή το ευρώ). Έτσι, θεωρούν το Bitcoin ως έναν πιο σταθερό και αξιόπιστο τρόπο για να κρατούν τα χρήματά τους ασφαλή.

Επενδυτικές στρατηγικές

Οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Bitcoin διατηρούν τα επενδυτικά τους σχέδια, αγοράζοντας συχνά περισσότερα όταν η τιμή του πέφτει. Αυτή η προσέγγιση είναι ενδεικτική της ισχυρής πίστης στη μακροπρόθεσμη αξία του Bitcoin, ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς.

Μελλοντικές εκτιμήσεις

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το ποια θα είναι η αξία του Bitcoin στο μέλλον. Διαφορετικοί ειδικοί στον τομέα έχουν πολλές διαφορετικές ιδέες σχετικά με αυτό. Αυτές οι εικασίες είναι αβέβαιες, αλλά δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν ποικίλες σκέψεις και ελπίδες σχετικά με το πόσο καλά μπορεί να πάει το Bitcoin.

Διαβάστε ακόμα: Η αγορά ειδών πολυτελείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της

Τελικά, ο πρωταρχικός παράγοντας που επηρεάζει το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις στο Bitcoin είναι η τιμή του. Παρά τις διάφορες αφηγήσεις γύρω από το Bitcoin, η κίνηση της τιμής του παραμένει το σημαντικότερο στοιχείο που οδηγεί τη δημοτικότητα του κρυπτονομίσματος και τη συμπεριφορά των επενδυτών.

Το συνεχιζόμενο ταξίδι του Bitcoin

Έχοντας πια μπει στο 2024, το Bitcoin εξακολουθεί να κινείται σε ένα πολύπλοκο οικονομικό τοπίο, το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από ενθουσιώδη υποστήριξη όσο και από προσεκτικό σκεπτικισμό. Το ταξίδι του αποτελεί απόδειξη της δυναμικής και συχνά απρόβλεπτης φύσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, όπου η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.