02 Μάι 2024
READING

Οι φιλίες με συναδέλφους κάνουν καλό στην ψυχική υγεία των εργαζομένων

3 MIN READ

Οι φιλίες με συναδέλφους κάνουν καλό στην ψυχική υγεία των εργαζομένων

Οι φιλίες με συναδέλφους κάνουν καλό στην ψυχική υγεία των εργαζομένων

Η εξ’ αποστάσεως εργασία άλλαξε τη ζωή σε εκατομμύρια εργαζόμενους. Πολλές γυναίκες και εργαζόμενοι της Gen X που πλησιάζουν τώρα στη μέση ηλικία, λένε ότι το να εργάζονται απομακρυσμένα τους κάνει περισσότερο χαρούμενους από ότι η αμοιβή, οι παροχές ή ένας καλός προϊστάμενος. Ταυτόχρονα, δηλώνουν επίσης ότι νιώθουν μοναξιά και απομόνωση από τους συναδέλφους και εργοδότες τους. Ακόμη και αν εργάζονται τακτικά στο γραφείο, νιώθουν μόνοι.

Ωστόσο, οι εταιρείες που παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στους ανθρώπους και ενθαρρύνουν τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Νέα έρευνα από το Society for Human Resource Management (SHRM) δείχνει ότι οι φιλίες με τους συναδέλφους μπορούν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην καριέρα ενός ατόμου, την ικανοποίηση από την εργασία, την αίσθηση του ανήκειν και πολλά άλλα.

Μοναξιά, απομόνωση και αποδέσμευση

Περίπου 8 στους 10 εργαζόμενους (82%) δηλώνουν ότι αισθάνονται μοναξιά στη δουλειά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε περισσότερους από 5.000 εργαζομένους στη Βραζιλία, την Κίνα, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία συμβούλων EY. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένοι και “καμένοι” από τη δουλειά, συναισθήματα που μειώνουν την απόδοση και δέσμευσή τους.

Οι ανησυχίες για τη μοναξιά και την απομόνωση των εργαζομένων έχουν φτάσει στο C-suite. Δύο στα τρία στελέχη πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν σύντομα τη δουλειά τους λόγω της αποσύνδεσης που νιώθουν. Επιπλέον, περισσότερο από το 90% δήλωσε ότι λείπει η κουλτούρα σύνδεσης για τα απομακρυσμένα μέλη των ομάδων τους και πως το 70% των εργαζομένων δεν είναι σε θέση να κοινωνικοποιηθεί αρκετά όταν εργάζεται εξ αποστάσεως.

Δυστυχώς ωστόσο, απομόνωση και μοναξιά μπορεί να αισθάνονται όλοι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο αυτοί που δουλεύουν απομακρυσμένα και υβριδικά. Δεν χρειάζεται να είναι μόνοι για να νιώθουν έτσι, μπορεί να τους συμβαίνει ακόμα και όταν αλληλεπιδρούν συχνά με πολλούς άλλους.

Μεταξύ των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 46% δήλωσε ότι είναι πιθανό να εγκαταλείψει τη δουλειά του λόγω της μοναξιάς που νιώθει, ιδιαίτερα η Gen Z (54%) και οι Millennials (52%). Οι Gen X και Baby Boomers, αντίθετα, εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, 42% και 31% αντίστοιχα.

Φιλίες και σχέσεις με τους συναδέλφους το αντίδοτο 

Το 2023 SHRM Workplace Romance & Relationships Survey διαπίστωσε ότι οι οργανισμοί που ενθαρρύνουν τις φιλίες μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ των υπαλλήλων τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των εργαζομένων στις ΗΠΑ που έχουν στενούς φίλους συναδέλφους λένε ότι αυτό τους παρακινεί να παραμείνουν στη δουλειά, ενώ το 25% αυτών που συνδέονται φιλικά, ότι θα έφευγαν αν αποχωρούσαν και οι φίλοι τους. Το 85% των εργαζομένων δηλώνουν ότι οι φιλικές σχέσεις έχουν επηρεάσει θετικά την καριέρα τους και πως νιώθουν ισχυρά την αίσθηση του ανήκειν (80% σε σχέση με 63% εκείνων που δεν διατηρούν φιλίες).

Για την καταπολέμηση της μοναξιάς, είναι σημαντικό για τους συναδέλφους να δίνουν προσοχή ο ένας στον άλλο. Η διαμόρφωση καλών σχέσεων παίζει εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο και αποτελεί δομικό στοιχείο κάθε επιτυχημένου οργανισμού. Οι συνάδελφοι μεταξύ τους θέλουν να ξέρουν ότι νοιάζεσαι. Είναι απλό, ακόμα κι αν πολύ συχνά το κάνουμε να φαίνεται υπερβολικά περίπλοκο.

Με πληροφορίες από SHRM

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.