02 Μάι 2024
READING

H Κίνα υπερδύναμη και στον χειμερινό τουρισμό

3 MIN READ

H Κίνα υπερδύναμη και στον χειμερινό τουρισμό

H Κίνα υπερδύναμη και στον χειμερινό τουρισμό

Κάθε Ιανουάριο, το Νταβός βρίσκεται στο επίκεντρο τραβώντας την προσοχή του κόσμου για μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Το μικρό ελβετικό χωριό των Άλπεων γίνεται πόλος έλξης της παγκόσμιας ελίτ, προσελκύοντας ανθρώπους με επιρροή και παγκόσμιους ηγέτες.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Κίνα, τα σπορ του χιονιού -σκι και snowboard- έχουν αποκτήσει δημοτικότητα και κάποιοι προβλέπουν ότι το Νταβός μπορεί σύντομα να αποτελέσει τον επόμενο περιζήτητο προορισμό αναψυχής για την ελίτ και τους εύπορους της χώρας. Το 2022, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου λειτούργησαν καταλυτικά προωθώντας την ανάπτυξη της βιομηχανίας του πάγου και του χιονιού της Κίνας. Μέχρι το τέλος του 2022, πάνω από 340 εκατ. Κινέζοι είχαν ασχοληθεί με χειμερινά σπορ -διάσημοι Κινέζοι CEOs εμφανίζονταν συχνά σε πίστες σκι σε όλο τον κόσμο.

Με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να προσελκύει όλο και περισσότερο Κινέζους επιχειρηματίες και δισεκατομμυριούχους, οι αναλυτές τοποθετούν το Νταβός ως τον νέο προορισμό της κινεζικής ελίτ για σκι. Άλλωστε πάει αρκετός καιρός που οι πλούσιοι Κινέζοι βλέπουν πλέον τον εαυτό τους ως μέρος του διεθνούς jet set, του οποίου οι χειμερινές διακοπές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι.

400% αύξηση Κινέζων τουριστών στην Ελβετία

Το Davos Klosters, το περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού, άρχισε να επενδύει στην κινεζική αγορά το 2014. Η κύρια εστίαση ήταν στην προσέλκυση Ξένων Μεμονωμένων Ταξιδιωτών (Foreign Individual Travellers – FIT) που προτιμούν τα μικρά ομαδικά ή οικογενειακά ταξίδια, παρά τον μαζικό τουρισμό που δίνει έμφαση στα αξιοθέατα.

Σήμερα, η Switzerland Tourism υλοποιεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Κινέζοι εκπαιδευτές σκι», με στόχο να προσελκύσει ακόμη περισσότερο την κινεζική αγορά και να εδραιώσει τη θέση της ως παγκόσμιος προορισμός για χειμερινά σπορ. Η σημασία της εκμετάλλευσης της ευκαιρίας που παρουσιάζεται από την αυξανόμενη δημοτικότητα του σκι στην Κίνα είναι μεγάλη.

Πριν την έναρξη της πανδημίας, ο χειμερινός τουρισμός από την Κίνα στην Ελβετία γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο -400% αύξηση την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, ενώ οι Κινέζοι τουρίστες εξερευνούν όλο και περισσότερο την Ελβετία κατά τη χειμερινή περίοδο, λείπουν από τις πίστες σκι. Γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα για την Ελβετία. Ως εκ τούτου, η χειμερινή εκστρατεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των βασικών πρωτοβουλιών του Ελβετικού Τουρισμού στην κινεζική αγορά.

Κίνα, μια τεράστια αγορά και για τα χειμερινά σπορ

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν, είναι πως η ανάπτυξη της αγοράς σκι στην Κίνα θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και προβλέπεται ότι ο πληθυσμός των σκιέρ θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι προβλέψεις αυτές τοποθετούν τη χώρα σε καλό δρόμο για να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τις κορυφαίες χώρες του σκι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Αυστρία.

Επιπλέον, το Νταβός έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος της Κινεζικής ελίτ υπό την προϋπόθεση ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα προσκαλέσει περισσότερους ενδιαφερόμενους ενσωματώνοντας θέματα που σχετίζονται με την κινεζική επιχειρηματικότητα.

Μέχρι σήμερα, το Χοκάιντο στην Ιαπωνία παραμένει ο προτιμώμενος προορισμός για σκι για τους Κινέζους πολυεκατομμυριούχους. Ενώ τα ταξίδια για σκι στο εξωτερικό αποτελούν μια συγκεκριμένη -περιορισμένη θα μπορούσε να πει κανείς- αγορά, ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας, μπορεί της αποδώσει πολύ μεγάλη σημασία. Το Νταβός είναι κατάλληλο για να προσελκύσει Κινέζους σκιέρ, προσφέροντας βουνά με καλό χιόνι, εκπληκτικό ορεινό τοπίο,  διεθνώς αναγνωρισμένα ξενοδοχεία και παγκόσμια αναγνώριση μέσω εκδηλώσεων, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Έχει δηλαδή όλα τα εχέγγυα για να προσελκύσει τους  χειμερινούς τουρίστες της κινεζικής ελίτ. 

 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.