02 Μάι 2024
READING

Τι είναι η “νηστεία αρνητικότητας” και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

4 MIN READ

Τι είναι η “νηστεία αρνητικότητας” και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Τι είναι η “νηστεία αρνητικότητας” και πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας

Η δύναμη της θετικής αποτοξίνωσης

Σε μια εποχή που κυριαρχείται από έναν καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων και αγχωτικών γεγονότων, η ιδέα της “νηστείας αρνητικότητας” (negativity fast) γίνεται δημοφιλής ως ένας τρόπος να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αισθάνονται πιο θετικά. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει τη συνειδητή αποφυγή αρνητικών καταστάσεων και σκέψεων, μια στρατηγική που πολλοί βρίσκουν ευεργετική στην καλλιέργεια μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής για τη ζωή.

Η ιδέα αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας τείνει να εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά συναισθήματα ως μέρος του ενστίκτου της επιβίωσής μας.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

Γιατί η αρνητικότητα κυριαρχεί στις σκέψεις μας;

Η ψυχολογία μας λέει ότι ο εγκέφαλός μας δίνει συνήθως μεγαλύτερη προσοχή στις κακές εμπειρίες από ό,τι στις καλές. Αυτό ονομάζεται αρνητική προκατάληψη. Είναι κάτι που βοήθησε τους ανθρώπους να παραμείνουν προσεκτικοί και κατ’ επέκταση ασφαλείς στο παρελθόν. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο, αυτή η τάση μπορεί να μας κάνει να εστιάζουμε υπερβολικά στα αρνητικά, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία και τη συνολική ευημερία μας.

Εφαρμόζοντας το negativity fast στην καθημερινή ζωή

Η νηστεία αρνητικότητας χρειάζεται ένα σχέδιο – μια σειρά από σκόπιμα βήματα για τη μείωση της έκθεσης σε αρνητικά ερεθίσματα. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης ειδησεογραφικών εκπομπών που συχνά προβάλλουν ανησυχητικά γεγονότα, η αποφυγή αρνητικών συζητήσεων και η αποφυγή απαισιόδοξου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι που κάνουν μια νηστεία αρνητικότητας προσπαθούν να κάνουν πράγματα που είναι χαρούμενα και θετικά.

Ο ρόλος της Θετικής Ψυχολογίας

Η θετική ψυχολογία είναι πραγματικά σημαντική σε μια περίοδο αρνητικότητας. Αυτός ο κλάδος της ψυχολογίας εστιάζει στα δυνατά σημεία που βοηθούν τους ανθρώπους και τις κοινότητες να είναι ισχυροί και ευτυχισμένοι. Η πρακτική περιλαμβάνει την ανακατεύθυνση της προσοχής προς την ευγνωμοσύνη, την καλοσύνη και την εποικοδομητική σκέψη. Κάποιες κοινές συμβουλές είναι η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης ή η ενασχόληση με θετικές επιβεβαιώσεις – να κάνουμε δηλαδή θετικές δηλώσεις για τον εαυτό μας.

Ένα case study

Σε ένα προσωπικό πείραμα, ο συγγραφέας του βιβλίου “The Negativity Fast: Proven Techniques to Increase Positivity, Reduce Fear, and Boost Success” (Αποδεδειγμένες τεχνικές για την αύξηση της θετικότητας, τη μείωση του φόβου και την ενίσχυση της επιτυχίας), Anthony Iannarino, αποφάσισε να δοκιμάσει μια νηστεία αρνητικότητας για δύο εβδομάδες.

Αντί για την καθιερωμένη συνήθεια να παρακολουθεί τις ειδήσεις, ο Iannarino επέλεξε να ακούει αναζωογονητικά podcasts και να αφιερώνει χρόνο σε δραστηριότητες που κάνουν καλό στην ψυχική υγεία, όπως να πηγαίνει βόλτες και να ακούει εμπνευσμένες ιστορίες. Παρατήρησε, λοιπόν, σημαντική βελτίωση της διάθεσής του και μεγάλη μείωση του άγχους του.

Ο αντίκτυπος της αποφυγής των αρνητικών ερεθισμάτων

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν μια νηστεία αρνητικότητας, μένοντας μακριά από καταστάσεις που τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα, συχνά λένε ότι αισθάνονται ότι ελέγχουν περισσότερο τα συναισθήματά τους. Αυτή η μετατόπιση της εστίασης οδηγεί σε μείωση των συναισθημάτων άγχους και στρες και σε αύξηση των συναισθημάτων ευτυχίας και ικανοποίησης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη “τοξικός” τόσο πολύ;

Μπορεί η θετικότητα να διατηρηθεί και μετά τη νηστεία;

Οι αρχές της νηστείας της αρνητικότητας μπορούν να γίνουν τρόπος ζωής. Είναι κάτι περισσότερο από το να αποφεύγουμε τα αρνητικά πράγματα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα – πρόκειται για την ανάπτυξη μιας συνήθειας να αναζητάμε και να εκτιμάμε τα θετικά πράγματα στην καθημερινή ζωή. Αυτή η συνεχής πρακτική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και να μας κάνει πιο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα

Στην ουσία, το negativity fast δεν είναι απλά ένα σύντομο διάλειμμα από τα προβλήματα της ζωής. Είναι μια προληπτική στρατηγική για την καλλιέργεια μιας θετικής νοοτροπίας, τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής μας.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.