30 Απρ 2024
READING

Οι αξίες της μάρκας σε κρίση: Τι μας δίδαξε το 2023

3 MIN READ

Οι αξίες της μάρκας σε κρίση: Τι μας δίδαξε το 2023

Οι αξίες της μάρκας σε κρίση: Τι μας δίδαξε το 2023

Πώς θα εξελιχθεί το marketing με γνώμονα το σκοπό το 2024;

Το 2023, το marketing που επικεντρώνεται στις αξίες των εμπορικών σημάτων αντιμετώπισε πολλές επικρίσεις, με μεγάλα εμπορικά σήματα να εμπλέκονται σε διαμάχες για πολλούς μήνες. Τα ζητήματα αυτά, τα οποία ξεπέρασαν τις διαδικτυακές διαφωνίες και άρχισαν να επηρεάζουν τις πωλήσεις και τα κέρδη, προκάλεσαν εκτεταμένη ανησυχία σε έναν κλάδο που ήδη παλεύει με οικονομικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Bud Light και της Target, που αντιμετώπισαν σημαντικές αντιδράσεις για τις εκστρατείες τους υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι το marketing με γνώμονα τον σκοπό (purpose-driven marketing) μπορεί να είναι οικονομικά επωφελές, αυτές οι αντιδράσεις υποδεικνύουν ένα βαθύτερο πρόβλημα, το οποίο πιθανώς έχει τις ρίζες του στην αναποτελεσματική ανάπτυξη της μάρκας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το purpose marketing δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους καταναλωτές

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι έναντι μακροπρόθεσμης εικόνας της μάρκας

Πολλοί marketers επικεντρώνονται μόνο σε γρήγορα αποτελέσματα. Αυτή η εστίαση στην άμεση επιτυχία επηρεάζει τη δημιουργία μιας ισχυρής, ανθεκτικής ταυτότητας της μάρκας. Μια τέτοια τάση αφήνει τις μάρκες ευάλωτες σε αποτυχίες και δημόσιες αντιδράσεις.

Είναι η Generative AI η λύση;

Η άνοδος της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης έφερε ένα νέο στοιχείο στο χώρο του marketing. Όμως, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά να προσφέρει, απειλεί επίσης να επισκιάσει τις σημαντικές ανθρώπινες πινελιές στο marketing, που είναι κρίσιμες στο marketing με γνώμονα τον σκοπό. Τα εμπορικά σήματα αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση της ενσωμάτωσης της Generative AI χωρίς, όμως, να χάσουν τη μοναδική τους ταυτότητα.

Εν μέσω ενός πολιτικά φορτισμένου κλίματος

Οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για το marketing που βασίζεται στις αξίες της μάρκας. Με τις συνεχιζόμενες πολιτικές αντιπαραθέσεις και τον συνεχή πληθωρισμό, είναι πιο ριψοκίνδυνο για τις μάρκες να ασχοληθούν με ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την διαφορετικότητα και την ισότητα.

Ο εσωτερικός αγώνας

Ένα ακόμη βασικό ζήτημα που υπονομεύει το purpose-driven marketing είναι η έλλειψη συνεννόησης εντός των εταιρειών. Όταν δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των προσπαθειών marketing, αυτό συχνά οδηγεί σε καμπάνιες που δεν λειτουργούν καλά και μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν την εικόνα της μάρκας.

Οι μεταβαλλόμενες απόψεις των καταναλωτών

Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι είναι όλο και πιο δύσπιστοι απέναντι στις κοινωνικές και πολιτικές προσπάθειες των εταιρειών. Οι αποτυχίες μεγάλων εμπορικών σημάτων, όπως αυτές της Bud Light και της Target, δείχνουν τους κινδύνους που υπάρχουν όταν η αντίληψη του κοινού μετατοπίζεται κατά των εκστρατειών μιας μάρκας που έχουν ως στόχο την επίτευξη σκοπού.

Διαβάστε ακόμα: Η δύναμη της DEI στις επιχειρήσεις

Επομένως; Τέλος το purpose-driven marketing;

Μάλλον όχι! Ακόμη και με τις σημερινές δυσκολίες, το marketing που επικεντρώνεται στις αξίες των εμπορικών σημάτων θα συνεχιστεί πιθανότατα. Στους νέους αρέσουν ιδιαίτερα οι μάρκες που ταιριάζουν με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πεποιθήσεις τους. Οι marketers θα πρέπει να ενημερώνονται και να συμβαδίζουν με τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι προτιμήσεις αυτών των καταναλωτών, δημιουργώντας παράλληλα γνήσιες και καλά σχεδιασμένες στρατηγικές μάρκας.

Το 2024 θα είναι σημαντικό έτος για το marketing που βασίζεται στο σκοπό

Το 2023 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για το marketing που επικεντρώνεται στις αξίες της μάρκας, δείχνοντας τη σημασία της εξισορρόπησης των γρήγορων στρατηγικών με την οικοδόμηση μιας ισχυρής, σταθερής μάρκας. Καθώς ο κόσμος του marketing αλλάζει, οι μάρκες πρέπει να χειρίζονται προσεκτικά αυτές τις προκλήσεις για να παραμείνουν σχετικές και αυθεντικές για τους καταναλωτές που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή. Θα είναι καλύτερo το 2024;

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.