01 Μάι 2024
READING

Το ρομπότ του Elon Musk: Περισσότερο ψευδαίσθηση παρά καινοτομία;

3 MIN READ

Το ρομπότ του Elon Musk: Περισσότερο ψευδαίσθηση παρά καινοτομία;

Το ρομπότ του Elon Musk: Περισσότερο ψευδαίσθηση παρά καινοτομία;

Optimus Robot

Ο Elon Musk, ο οραματιστής διευθύνων σύμβουλος της Tesla, είναι γνωστός για τις μεγάλες ιδέες του. Στον τομέα της ρομποτικής, το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla, το Optimus, υποσχέθηκε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προόδου. Αλλά ένα πρόσφατο βίντεο που δημοσίευσε ο Musk φαίνεται να δείχνει ότι το ρομπότ μπορεί να μην είναι τόσο προηγμένο όσο ισχυρίστηκε.

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια ένα βίντεο που δείχνει το Optimus να διπλώνει ένα πουκάμισο. Αρχικά, φάνηκε να είναι μια ματιά σε ένα μέλλον όπου τα ρομπότ θα βοηθούν σε καθημερινές εργασίες. Ωστόσο, ο ίδιος ο Musk παραδέχτηκε ότι το ρομπότ δεν λειτουργούσε αυτόνομα, προκαλώντας συζητήσεις και έλεγχο μεταξύ των φανατικών της ρομποτικής και των ειδικών.

Διαβάστε ακόμα: Η τελευταία καινοτομία του Amazon στη ρομποτική τεχνολογία

Το μαγικό κόλπο αποκαλύφθηκε

Αρκετοί οξυδερκείς θεατές παρατήρησαν κάτι ενδιαφέρον στο βίντεο – ένα χέρι που κινείται περιστασιακά στο κάδρο. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι ένας μηχανικός βρισκόταν εκτός οθόνης και υπαγόρευε τις κινήσεις του ρομπότ. Η τεχνική αυτή, που θυμίζει μαριονέτα, δείχνει ότι οι ενέργειες του Optimus είχαν να κάνουν λιγότερο με την αυτονομία του ρομπότ και περισσότερο με τον ανθρώπινο έλεγχο.

Ιστορικοί παραλληλισμοί: Η ρομποτική της Disney

Αυτή η μέθοδος ελέγχου των ρομπότ δεν είναι καινούργια. Το 1964, η Disney δημιούργησε έναν ρομποτικό Αβραάμ Λίνκολν για την Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης. Το ρομπότ, που προγραμματίστηκε αντιγράφοντας τις κινήσεις του ανθρώπου, ήταν ένα “θαύμα” για την εποχή του. Ωστόσο, η χρήση παρόμοιας τεχνολογίας από την Tesla δεκαετίες αργότερα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο της αυτόνομης ρομποτικής.

Συγκρίνοντας την Tesla με τους ηγέτες της βιομηχανίας

Ενώ η επέλαση της Tesla στη ρομποτική είναι αξιέπαινη, είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τις προόδους που σημείωσαν αξιόλογες εταιρείες, όπως η Boston Dynamics. Αυτές οι εταιρείες έχουν αναπτύξει ρομπότ ικανά να εκτελούν σύνθετες εργασίες με υψηλό βαθμό αυτονομίας, κάτι που το Optimus της Tesla δεν διαθέτει επί του παρόντος.

Στην ανακοίνωση του Musk για το ρομπότ Optimus το 2021, παρουσιάστηκε ένας άνθρωπος με στολή ρομπότ αντί για ένα πραγματικό ρομπότ. Αυτή η κίνηση, που αρχικά αντιμετωπίστηκε με χλευασμό, φαίνεται τώρα ενδεικτική των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Tesla για να κάνει σημαντικά βήματα στη ρομποτική.

Διαβάστε ακόμα: Είναι καλή ιδέα η ενσωμάτωση των robots στην καθημερινότητά μας;

Το μέλλον της Tesla στη ρομποτική

Η Tesla είναι ακόμη νέα στη ρομποτική και το έργο της δείχνει πόσο δύσκολος αλλά και πολλά υποσχόμενος μπορεί να είναι αυτός ο τομέας. Το ρομπότ της, το Optimus, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις μεγάλες υποσχέσεις του Elon Musk, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα για εκπλήξεις, καθώς η ρομποτική εξελίσσεται συνεχώς.

Οι προσπάθειες της Tesla στη ρομποτική αναζωπυρώνουν επίσης τη συζήτηση σχετικά με την ενσωμάτωση της ρομποτικής στην καθημερινή ζωή. Παρόλο που το Optimus είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη, η ανάπτυξή του μας κάνει να σκεφτούμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα ρομπότ στην καθημερινότητά μας. Αυτό το εν εξελίξει έργο χρησιμεύει ως μια μελέτη περίπτωσης στον πραγματικό κόσμο, δίνοντάς μας μια εικόνα του πόσο πρέπει να εξελιχθεί η τεχνολογία προτού τα ρομπότ γίνουν κοινός τόπος στα σπίτια και τους χώρους εργασίας.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.