02 Μάι 2024
READING

Gen Z και Millennials: Η επιστροφή της ψηφιακής γενιάς στη βιβλιοθήκη

3 MIN READ

Gen Z και Millennials: Η επιστροφή της ψηφιακής γενιάς στη βιβλιοθήκη

Gen Z και Millennials: Η επιστροφή της ψηφιακής γενιάς στη βιβλιοθήκη

Μια εκπληκτική τάση στην εποχή των social media

Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από τις ψηφιακές οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια εκπληκτική τάση έχει εμφανιστεί μεταξύ της Gen Z και των Millennials: Αρχίζουν να πηγαίνουν πολύ περισσότερο στις βιβλιοθήκες. Αντίθετα με την εικόνα αυτών των νεότερων γενεών ως μονίμως κολλημένων στα τηλέφωνά τους, πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια σημαντική άνοδο των επισκέψεών τους στη βιβλιοθήκη.

Αυτή η αναζωπύρωση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτή η αλλαγή και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αλλάζει το παιχνίδι των αγορών η Gen Z;

Η γοητεία του έντυπου

Παρόλο που στους νέους, όπως η Gen Z και οι millennials, αρέσουν πολύ τα ψηφιακά αντικείμενα, στην πραγματικότητα προτιμούν τα αληθινά, έντυπα βιβλία. Διαβάζουν περίπου δύο κανονικά βιβλία κάθε μήνα, δηλαδή πολύ περισσότερα από όσα διαβάζουν ηλεκτρονικά (e-books) ή ακούνε ηχητικά (audiobooks) – σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center (PRC). Αυτό ισχύει επίσης για τα comics και τα manga. Η τάση αυτή υποδηλώνει μια απτική και οπτική γοητεία στα φυσικά βιβλία που οι ψηφιακές μορφές δεν μπορούν να αναπαραγάγουν.

Πέρα από την ανάγνωση

Οι σημερινές βιβλιοθήκες δεν είναι απλώς χώροι για να βρίσκει κανείς βιβλία- έχουν μετατραπεί σε μέρη κοινωνικοποίησης. Από στούντιο ηχογράφησης podcast μέχρι γωνιές χειροτεχνίας και χώρους gaming, οι βιβλιοθήκες έχουν γίνει πολυλειτουργικοί χώροι. Αυτά τα μέρη είναι για όλους – δεν απευθύνονται μόνο σε φανατικούς αναγνώστες, αλλά και σε όσους αναζητούν έναν κοινόχρηστο χώρο για δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αυτή η εξέλιξη παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση των νεότερων δημογραφικών ομάδων, που εκτιμούν τέτοια ευέλικτα και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντα.

Ευθυγράμμιση με τις αξίες: Ένα μέρος χωρίς διαφημίσεις

Ένας άλλος παράγοντας που προσελκύει την Gen Z και τους Millennials στις βιβλιοθήκες είναι η ευθυγράμμιση με τις αξίες τους. Οι βιβλιοθήκες θεωρούνται ως καταφύγια από την εμπορευματοποίηση που διαπερνά μεγάλο μέρος των ψηφιακών εμπειριών τους. Σε αυτούς τους χώρους, δεν υπάρχουν ενοχλητικές διαφημίσεις, δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις και επικρατεί η αίσθηση του μοιράσματος. Αυτή η πτυχή είναι ιδιαίτερα ελκυστική για μια γενιά που είναι όλο και περισσότερο προσανατολισμένη στις αξίες και με κοινωνική συνείδηση.

Ποικιλομορφία και συμμετοχικότητα

Αντανακλώντας τη διαφορετικότητα των νεότερων γενεών, οι βιβλιοθήκες έχουν γίνει χώροι χωρίς αποκλεισμούς που καλύπτουν διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τις βιβλιοθήκες προέρχονται από κάθε είδους υπόβαθρο. Οι βιβλιοθήκες, από τη μεριά τους, διαθέτουν πολλούς διαφορετικούς πόρους και δραστηριότητες που είναι καλές για ανθρώπους από πολλές διαφορετικές κουλτούρες, γεγονός που τις καθιστά πραγματικά ελκυστικές για νέους ανθρώπους όπως οι Gen Z-ers και οι Millennials.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν να συνυπάρξουν πέντε γενιές στο γραφείο;

Ξεφεύγοντας από την ψηφιακή υπερφόρτωση

Την ίσια στιγμή, οι βιβλιοθήκες αποτελούν μια εξαιρετική απόδραση από τα ασταμάτητα μηνύματα και το άγχος που προκαλεί η συνεχής παρουσία στο διαδίκτυο. Παρέχουν έναν χώρο όπου οι αδιάκοπες απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου μπορούν να παραμεριστούν. Αυτή η επιστροφή σε πιο παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας και μάθησης, όπως η ανάγνωση φυσικών βιβλίων, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης μεταξύ των νέων που αναζητούν ισορροπία και ψυχική ευεξία.

Η αναβίωση των βιβλιοθηκών στην ψηφιακή εποχή

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Gen Z και των Millennials για τις βιβλιοθήκες είναι κάτι περισσότερο από μια απλή νοσταλγική αναβίωση – είναι μια συνειδητή επιλογή που αντανακλά τις προτιμήσεις, τις αξίες και τον τρόπο ζωής τους. Οι βιβλιοθήκες έχουν αλλάξει μαζί με την εποχή και έχουν γίνει μοντέρνοι, πολύπλευροι χώροι. Η τάση αυτή αναδεικνύει τη διαρκή σημασία των βιβλιοθηκών ως χώρων μάθησης, δημιουργικότητας και κοινότητας, ακόμη και σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.