02 Μάι 2024
READING

Workplace: τί θα θέλαμε να αλλάξει το 2024;

3 MIN READ

Workplace: τί θα θέλαμε να αλλάξει το 2024;

Workplace: τί θα θέλαμε να αλλάξει το 2024;

Το 2024, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώροι εργασίας  επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εργαζομένων. Αναμφισβήτητα, η πανδημία προκάλεσε μακροπρόθεσμες συνέπειες και οι πλήρως απομακρυσμένες ομάδες αισθάνονται αποκομμένες και απομονωμένες. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ο ένας στον άλλον ότι πίσω από τις βιντεοκλήσεις και τις διαδικτυακές συναντήσεις, υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι -οι συνάδελφοι και συνεργάτες μας. 

Team building activities, προγράμματα coaching και mentoring και τακτικά check-in θα είναι βασικά στοιχεία για την προώθηση ισχυρότερων συνδέσεων. Επιπλέον, τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, περισσότερο συμπεριληπτικά και υποστηρικά, όπου τα άτομα αισθάνονται πιο συνδεδεμένα με την ευρύτερη εταιρεία.

Αρμονία, ενσυναίσθηση και ανατροφοδότηση

Η τεχνολογία είναι ανεκτίμητη, η καρδιά όμως ενός επιτυχημένου οργανισμού βρίσκεται στους ανθρώπους και τις σχέσεις τους. Το 2024 οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός αρμονικού μείγματος τεχνολογίας και ανθρώπων. Οι διαδικασίες ανατροφοδότησης θα ενισχυθούν αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο της επαγγελματικής ανάπτυξης και θα καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον όπου η ανατροφοδότηση είναι συχνή, ειλικρινής, δίνεται με ενσυναίσθηση και γνήσια πρόθεση για υποστήριξη και βελτίωση, παραγωγικά και ενθαρρυντικά.

Σαφήνεια και καλύτερη επικοινωνία 

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια ώστε κάθε εργαζόμενος να κατανοήσει πώς συμβάλλει στην επιτυχία του οργανισμού και γιατί έχει σημασία η δουλειά του. Εξελιγμένα εργαλεία αξιολόγησης της απόδοσης του προσωπικού, ευκολότερη επικοινωνία για την υποστήριξη των στόχων και αναζήτηση νέων καινοτόμων τρόπων για την προσέγγιση και δέσμευση των εργαζομένων θα απασχολήσουν τους επαγγελματίες του HR.

Workplace Wellbeing

Με την επαγγελματική εξουθένωση, την κατάθλιψη και το άγχος να αυξάνεται μεταξύ των εργαζομένων, η ψυχική υγεία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η συνολική ευεξία έρχονται ψηλά στις προτεραιότητες για το 2024. Αναγνωρίζοντας ότι μια υγιής ομάδα εργαζομένων είναι το κλειδί για αυξημένη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα, αναμένεται από τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν της δέσμευσή τους για την ευημερία των εργαζομένων, με ευέλικτα προγράμματα εργασίας, πολιτικές ευεξίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου κυριαρχούν τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας.

Προωθήστε την ανάπτυξη

Εξατομικευμένα σχέδια ανάπτυξης για την ενδυνάμωση των υπαλλήλων, παροχή των απαραίτητων εργαλείων και μια κουλτούρα συνεχούς ανάπτυξης  θα αποτελέσουν τα απαραίτητα συστατικά για να αισθανθούν οι εργαζόμενοι ότι παίρνουν αξία από τη δουλειά τους, εμπνέονται και δεσμεύονται.

Ενσωματώστε το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό

Κάτι που ξεπερνά τον παραδοσιακό ρόλο του HR, αλλά είναι ζωτικής σημασίας στον όλο και περισσότερο χωρίς σύνορα κόσμο της εργασίας: η ενίσχυση της ενσωμάτωσης του απομακρυσμένου προσωπικού και η πολιτισμική κατανόηση μεταξύ των ομάδων. Οι εργαζόμενοι που ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητα, την ικανοποίηση από την εργασία και τα συνολικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Το ΑΙ στην υπηρεσία των εργαζομένων

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αναδιαμορφώνει τους χώρους εργασίας, είναι πολύ κρίσιμο να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, αλλά και για την κατανόηση των ατομικών αναγκών των εργαζομένων. Το ΑΙ μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση δεδομένων εργαζομένων και να προσαρμόσει στη συνέχεια εξατομικευμένα πλάνα δράσης, σχέδια ανάπτυξης, προγράμματα ευεξίας, ακόμη και καθημερινές εργασίες ενισχύοντας έτσι την εργασιακή ικανοποίηση και αφοσίωση. Μια εύκολη λύση που συνεπάγεται βέβαια ηθικούς προβληματισμούς αναφορικά με τη διαφάνεια στη χρήση των δεδομένων για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητα και του απορρήτου.

Με πληροφορίες από SHRM

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.