30 Απρ 2024
READING

Lancom: Η εταιρεία Data Centers που αυξάνει τον τζίρο της, κοιτάει νέες επενδύσεις και Χρηματιστήριο

4 MIN READ

Lancom: Η εταιρεία Data Centers που αυξάνει τον τζίρο της, κοιτάει νέες επενδύσεις και Χρηματιστήριο

Lancom: Η εταιρεία Data Centers που αυξάνει τον τζίρο της, κοιτάει νέες επενδύσεις και Χρηματιστήριο

Όταν το 2009 ο Γιώργος Νώλης ξεκινούσε το μεγαλεπήβολο για τα τότε δεδομένα σχέδιό του να ιδρύσει τη Lancom, μια εταιρεία που θα δραστηριοποιείτο στον κλάδο των Data Centers, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί που θα βρισκόταν σχεδόν 15 χρόνια μετά.

Ειδικά αυτό το διάστημα, που ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας δεν υπήρχε καν ως ιδέα και η οικονομική κρίση χτυπούσε τη πόρτα της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου το κόσμου, o φιλόδοξος CEO της Lancom, ετοιμαζόταν για αυτό που ήξερε ότι θα ερχόταν.

Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Γιώργος Νώλης, η Lancom ιδρύθηκε για να αλλάξει τελείως την αγορά των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Κάτι που σήμερα έχει καταφέρει.

Από το ξεκίνημά της η Lancom καταγράφει διαρκής άνοδο, ωστόσο η τριετία 2020-2023, ήταν κομβική για την ανάπτυξή της, τόσο από άποψη τζίρου αλλά και πελατών, ενώ o CEO δεν αποκλείει στα άμεσα σχέδια να βρίσκεται και η εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η Lancom επιδιώκοντας να παρέχει πάντοτε τεχνολογικές υπηρεσίες αιχμής, ειδικά στοχευμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της αγοράς των Βαλκανίων, ανέπτυξε το πρώτο της Data Center στην Ελλάδα. 

Ως βάση για το πρώτο Data Center επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορα εξελισσόμενους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πλέον, ως η μοναδική αμιγώς ελληνική εταιρεία Cloud Service Provider μετά τη πώληση της Lamda Hellix στους Αμερικάνους της Digital Realty, η Lancom διατηρεί 3 Data Center ενώ συνεχίζονται και οι εργασίες κατασκευής του τέταρτου κέντρου δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2024.

Η μεγάλη συμμαχία με την EXA

Πρόσφατα, η Lancom ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας της με την EXA Infrastructure. Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, η ΕΧΑ Infrastructure απέκτησε παρουσία στο Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο Data Center της Lancom, και το μεγαλύτερο «ουδέτερο» Data Center στη Βόρεια Ελλάδα. 

Το Balkan Gate βρίσκεται σε στρατηγική θέση, επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης.

Το όραμα του Γιώργου Νώλη 

Η συνεργασία με την EXA βοηθά σημαντικά στην εξέλιξη της Ελλάδας σε στρατηγικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσον αφορά στη διακίνηση δεδομένων, και αναμένεται να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.

Αυτό άλλωστε είναι και το όραμα του προέδρου και CEO της Lancom Γιώργου Νώλη. Ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί και έχει όλα τα εφόδια να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση δεδομένων στην ΝΑ Ευρώπη. Και να γίνει ο μεγαλύτερος κόμβος δεδομένων, ξεπερνώντας την Βουλγαρία, που τώρα είναι η νούμερο ένα χώρα-πάροχος στην περιοχή.

«Θέλουμε να κάνουμε την αρχή για να έρθουν κι άλλες επενδύσεις στη χώρα, να έρθουν μεγάλοι παίκτες και να φτάσει η Ελλάδα εκεί που της αξίζει» έχει τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο κ. Νώλης.

Νέες επενδύσεις, Data Centers και Χρηματιστήριο

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, αναμένεται να εμφανίσει τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ το 2023 και EBITDA πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, από 1,05 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει κι άλλες επενδύσεις και εξαγορές, ενώ θέλει να αναπτύξει νέα Data Centers στην Ελλάδα. Ο κ. Νώλης, θεωρεί ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η δουλειά στην Ελλάδα, υπάρχει η φιλοδοξία να πάει η Lancom ακόμα πιο ψηλά ενώ εκτιμά ότι θα γίνουν κι άλλα Data Centers από τη Lancom στην Ελλάδα.

Η Lancom έχει ξεκινήσει μεγάλη επένδυση στην Κρήτη, ένα νέο Data Center το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, ενώ δρομολογεί παράλληλα και την επέκταση της Balkan Gate, του Data Center που έφτιαξε προ τριετίας στο Καλοχώρι, το οποίο είναι ουσιαστικά η διασύνδεση της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, ένα επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ το οποίο συνεχίζει να εκτελείται και να επεκτείνεται.

Παράλληλα ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, είπε ότι δεν είναι στο πλάνο να μπει άμεσα στην Εναλλακτική Αγορά, ωστόσο είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείεται και εξετάζεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.