02 Μάι 2024
READING

Ποιες δεξιότητες θα χρειαστούμε στο μέλλον;

4 MIN READ

Ποιες δεξιότητες θα χρειαστούμε στο μέλλον;

Ποιες δεξιότητες θα χρειαστούμε στο μέλλον;

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνεται από την αβέβαιη οικονομία, τις γεωπολιτικές κρίσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Καλούνται να προσαρμοστούν, να ακολουθήσουν τις αλλαγές και ταυτόχρονα να μεταμορφώσουν τις εταιρείες τους, τη στιγμή που αναρωτιούνται εάν έχουν τους κατάλληλους ανθρώπους και τις απαραίτητες δεξιότητες για να ενισχύσουν τη στρατηγική και τους στόχους τους.

Η ταχύτητα των αλλαγών δε είναι τόσο μεγάλη, που είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να προβλέψουν τους ρόλους που θα χρειαστούν στο μέλλον. Ακόμα χειρότερα; Πρόσφατη έκθεση της Deloitte αποκαλύπτει ότι μόνο το 17% των επιχειρήσεων μπορούν να προβλέψουν ποιες δεξιότητες θα χρειαστούν στο μέλλον.

Hard Skills vs. Soft Skills

Μέχρι πρόσφατα, οι τεχνικές γνώσεις θεωρούνταν απαραίτητες, ειδικά για τις τεχνολογικές εταιρείες, που γέμιζαν τις περιγραφές θέσεων με εξαντλητικές λίστες από προγράμματα και τεχνολογίες που έπρεπε κάποιος να γνωρίζει. Ωστόσο, αυτό αλλάζει και οι επιχειρήσεις μετατοπίζονται από τις τεχνικές γνώσεις στις δεξιότητες, όπως είναι η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η ευελιξία και η επικοινωνία.

Η ευελιξία και η ανθεκτικότητα αναφέρονται σχεδόν πάντα στις περιγραφές θέσεων εργασίας και είναι κοινώς αποδεκτές ως βασικές δεξιότητες για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο η Έκθεση Εργασίας 2023 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έφερε τη δημιουργική και αναλυτική σκέψη, στις πρώτες θέσεις, ως τις κορυφαίες δυο δεξιότητες για τους εργαζόμενους του μέλλοντος, πριν από την ανθεκτικότητα και την ευελιξία.

Οι κρίσιμες δεξιότητες

Σε μελέτη που έγινε σε 20.000+ υπαλλήλους διαφόρων κλάδων και θέσεων, από τις 96 δεξιότητες που εξετάστηκαν, λίγες παραπάνω από δέκα φάνηκε να ήταν οι καθολικά αποδεκτές ως προς την πρόβλεψη της επαγγελματικής επιτυχίας. Ποιος έχει λοιπόν τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει; Εκείνος/η που

Αναλαμβάνει δράση – αναζητά πρόσθετη εργασία και αναλαμβάνει προληπτικά νέες ευθύνες

Προσπαθεί να πετύχει – θέτει δύσκολους στόχους και εργάζεται σκληρά για να τους πετύχει

Είναι αξιόπιστος – τον εμπιστεύονται, κερδίζει το σεβασμό των άλλων

Είναι οργανωτικός – αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού και της εκτέλεσης της εργασίας

Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα – είναι σε θέση να παρακολουθεί και να εκτελεί πολλές εργασίες αποτελεσματικά

Δίνει πρακτικές λύσεις – καταφέρνει να επιλύει προβλήματα

Μαθαίνει γρήγορα – αποκτά εύκολα νέες γνώσεις και τεχνικές

Κάνει καλή διαχείριση του χρόνου – τόσο του δικού του, όσο και των deadlines που έχει για να παραδώσει εργασίες

Είναι αναλυτικός – παρατηρεί, συνθέτει και αναλύει όλες τις πληροφορίες για να κατανοήσει μια κατάσταση

Παίρνει δύσκολες αποφάσεις – χωρίς να φοβάται τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες

Αναλαμβάνει την ευθύνη – πάντα, ακόμη και όταν τα πράγματα πάνε στραβά

Ο συνδυασμός αυτών των δεξιοτήτων οδηγεί στη δράση, την εγρήγορση και τη μάθηση και μπορεί να ευθυγραμμιστεί με την νοοτροπία της ανάπτυξης, μια έννοια που πολλές επιχειρήσεις καλλιεργούν.

Τί είναι η νοοτροπία της ανάπτυξης;

Η νοοτροπία της ανάπτυξης αποτελεί βασικό παράγοντα μετασχηματισμού που έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, επειδή βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν νέες δεξιότητες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε περιόδους αλλαγής και αβεβαιότητας.  Άλλωστε όταν μιλούν για μετασχηματισμό οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, 9 στις 10 φορές θα μιλήσουν για ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα.

Το σημαντικό με την νοοτροπία της ανάπτυξης είναι ότι η αξιολόγηση των δεξιοτήτων, είτε γίνεται για πρόσληψη είτε για προαγωγή, δεν μπορεί να φέρει σε μειονεκτική θέση ευάλωτες ομάδες. Στην πραγματικότητα, η υιοθέτηση μιας τέτοιας προσέγγισης επιτρέπει σε άτομα από διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων νεότερων και μεγαλύτερων ηλικιών, γυναικών και εθνοτικών μειονοτήτων, να διαπρέψουν σε συγκεκριμένους τομείς δεξιοτήτων.

Η στρατηγική που βασίζεται στη δια βίου μάθηση των εργαζομένων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν τη δεξαμενή ταλέντων τους, να εκσυγχρονίσουν τη στρατηγική μάθησης και να αναπτύξουν τις δεξιότητες του προσωπικού. Ίσως να είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για τις επιχειρήσεις -τώρα που προετοιμάζονται για τις προκλήσεις του 2024- να συμπεριλάβουν στη στρατηγική τους τη νοοτροπία ανάπτυξης για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πετύχουν σε μια εποχή που οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι άνευ προηγουμένου.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.