15 Μάι 2024
READING

Κοιμηθείτε, κάνει καλό!

4 MIN READ

Κοιμηθείτε, κάνει καλό!

Κοιμηθείτε, κάνει καλό!

Στον γεμάτο αδρεναλίνη κόσμο των αθλητών, ο ύπνος σπάνια τυγχάνει της δέουσας προσοχής, ακόμη και αν αποτελεί το μυστικό σχέδιο των αθλητών για να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους. Οι κορυφαίοι στο είδος, γνωρίζουν τη σχέση του ύπνου με τη βέλτιστη απόδοση. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη διατήρηση της διαύγειας μυαλού και σώματος, αλλά και για την αριστεία σε όλους τους τομείς της ζωής, στο σχολείο, τη δουλειά, τα αθλήματα και τις δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί ο ύπνος;

Ο ύπνος είναι μια σύνθετη, κυκλική διαδικασία που εξελίσσεται σε διάφορα στάδια, το καθένα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Αρχικά, ξεκινά με ελαφρύ ύπνο, τα στάδια 1 και 2, όπου το σώμα χαλαρώνει και η δραστηριότητα του εγκεφάλου επιβραδύνεται.

Αυτά τα στάδια ακολουθούνται από βαθύ ύπνο, όπου το σώμα υφίσταται σημαντικές διαδικασίες αποκατάστασης. Το τελικό στάδιο είναι ο ύπνος REM, που χαρακτηρίζεται από ζωντανά όνειρα και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Ο ύπνος REM είναι το πιο ενεργό στάδιο του ύπνου, απαραίτητο για την επεξεργασία της μνήμης και των συναισθημάτων που βοηθούν στη μείωση του άγχους.

Συνήθως, ένα άτομο περνάει από αυτά τα στάδια τέσσερις έως έξι φορές κάθε βράδυ, με κάθε κύκλο να διαρκεί περίπου 90 λεπτά.

Σε τι μας βοηθά ο ύπνος

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας επουλώνεται. Ο βαθύς ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και των οστών και ενισχύει σημαντικά την ικανότητα του σώματος για αυτο-ανάρρωση.

Επιπλέον, βοηθά τον εγκέφαλό να καθαρίσει από νευροτοξικές πρωτεΐνες που έχουν άμεση σχέση με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια Alzheimer και η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να παραμείνουμε υγιείς και απαλλαγμένοι από ασθένειες.

Αθλητισμός και ύπνος συνδυάζονται με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Ο αθλητισμός συνδέεται με τον ύπνο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση των αναμνήσεων της κινητικής ακολουθίας και των σωματικών δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά την προπόνηση.

Για να επωφεληθούν πλήρως από τον ύπνο, οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, επιτρέποντας στο σώμα και το μυαλό τους να αποκατασταθούν πλήρως, στάδιο απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία και απόδοση.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, η περισσότερη προπόνηση και υψηλότερη πίεση αυξάνουν τις πιθανότητες τραυματισμού. Η έρευνα δείχνει ότι οι αθλητές που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να τραυματιστούν σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται περισσότερες από οκτώ. Σε ένα παιχνίδι όπως το ποδόσφαιρο, όπου οι αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορούν να αποβούν κρίσιμες για την εξέλιξη του αγώνα, ένας καλά ξεκούραστος εγκέφαλος είναι το καλύτερο εργαλείο για γρήγορη σκέψη και αποφυγή τραυματισμών.

Άλλωστε ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο διάσεισης που δυστυχώς είναι αρκετά συνηθισμένος στον αθλητισμό. Έως και 4 εκατομμύρια περιπτώσεις διάσεισης συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων, με τις μελέτες να δείχνουν ότι οι νυσταγμένοι αθλητές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερους χρόνους αντίδρασης,  δεδομένου ότι ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις γνωστικές διαδικασίες όπως η εστίαση, η λήψη αποφάσεων και η αισθητηριακή αντίληψη. Οι ξεκούραστοι άνθρωποι έχουν καλύτερο νευρομυικό συντονισμό, απαραίτητο για ακριβείς κινήσεις και γρήγορα αντανακλαστικά.

Κοιμήσου και θα περάσει

Ο περισσότερος ύπνος μπορεί να οδηγήσει τέλος σε αύξηση της ανοχής και αντοχής στον πόνο, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής και στη διαδικασία αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς ή έντονη σωματική καταπόνηση. Η βελτιωμένη ανοχή στον πόνο μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην ανάρρωση αλλά και στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας, επιτρέποντάς στους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση και την προπόνηση, χωρίς να εμποδίζονται υπερβολικά από τη δυσφορία του πόνου.

Ένα πρόγραμμα ύπνου που ακολουθείται με συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας για κάποιον που θέλει μέγιστη απόδοση. Οι αθλητές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι κοιμούνται 8 έως 10 ώρες, όχι μόνο την ημέρα πριν από έναν μεγάλο αγώνα, αλλά κάθε μέρα. Ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο—σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό—είναι απαραίτητο για έναν ξεκούραστο ύπνο, όπως και οι χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν από αυτόν, όπως το διάβασμα, οι διατάσεις, ο διαλογισμός, η μείωση του χρόνου οθόνης και η αποφυγή τροφών και ροφημάτων που δεν βοηθούν στην ηρεμία. Οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι επίσης μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη κορυφαίας απόδοσης.

Είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο, και όχι μόνο αθλητή, να θυμάται ότι ο ύπνος δεν είναι αδυναμία. Η επιτυχία έρχεται ως αποτέλεσμα όχι μόνο της τακτικής εξάσκησης, της προπόνησης και της ετοιμότητας. Έρχεται και από την αξιοποίηση της δύναμης του ύπνου -μην την υποτιμάτε.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.