02 Μάι 2024
READING

Τι φοβούνται οι CEOs το 2024;

4 MIN READ

Τι φοβούνται οι CEOs το 2024;

Τι φοβούνται οι CEOs το 2024;

Έχοντας πια μπει για τα καλά στο 2024, οι διευθύνοντες σύμβουλοι βρίσκονται στο τιμόνι οργανισμών που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δυσκολίες, αλλά και ευκαιρίες. Μια πρόσφατη έρευνα του Conference Board, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 1.200 παγκόσμιων στελεχών, μεταξύ των οποίων 630 CEOs, ρίχνει φως στις ανησυχίες που απασχολούν αυτούς τους ηγέτες και τα στρατηγικά μέτρα που υιοθετούν για την αντιμετώπισή τους.

Ύφεση και πληθωρισμός: Κορυφαίες ανησυχίες

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και παγκοσμίως, ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο ύφεσης, καθιστώντας το ως την κύρια εξωτερική τους ανησυχία. Ο πληθωρισμός έρχεται δεύτερος, επιτείνοντας τις οικονομικές αβεβαιότητες.

Διαβάστε ακόμα: Τι καθορίζει την επιτυχία ενός CEO;

Ωστόσο, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των CEOs παραδέχεται ότι αισθάνεται ανεπαρκώς προετοιμασμένο, με μόλις το 37% των CEOs των ΗΠΑ να είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να ξεπεράσουν μια ύφεση και μόνο το 34% να αισθάνεται προετοιμασμένο για υψηλό πληθωρισμό. Αυτό υπογραμμίζει ένα σημαντικό κενό στην ετοιμότητα για κρίσεις, το οποίο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις επιχειρήσεις.

Μεταβαλλόμενες δυναμικές στο χώρο εργασίας

Η έρευνα αναδεικνύει μια σημαντική μεταβολή στις πρακτικές του χώρου εργασίας. Η απομακρυσμένη εργασία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, με μόλις το 4% των CEOs των ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους επιστροφής σε παραδοσιακά γραφεία. Αντίθετα, η κύρια έμφαση έχει μετατοπιστεί προς την απόκτηση και διατήρηση ταλέντων, κορυφαία προτεραιότητα για τους CEOs παγκοσμίως. Η μετατόπιση αυτή υποδηλώνει μια διαρκή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν τις ρυθμίσεις εργασίας και τη διαχείριση των εργαζομένων.

Γεωπολιτικές ανησυχίες

Τα γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκονται επίσης στο ραντάρ των CEOs, ιδίως στις ΗΠΑ. Οι βασικές ανησυχίες περιλαμβάνουν το εθνικό χρέος και τα ελλείμματα, τις κυβερνοεπιθέσεις, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτοί οι παράγοντες σχηματίζουν ένα σύνθετο πλέγμα προκλήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες και στρατηγικές.

Ποια είναι τα σχέδια των CEOs;

Οι CEOs χαράζουν στρατηγικές ανάπτυξης με σαφή διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσεγγίσεων. Στην προσπάθεια για άμεση αύξηση των κερδών, δίνουν προτεραιότητα στην κυκλοφορία νέων προϊόντων, στις τεχνολογικές επενδύσεις, στις ενισχυμένες προσπάθειες marketing και στην επέκταση σε νέες αγορές.

Ωστόσο, για τη βιώσιμη μακροπρόθεσμη αύξηση των εσόδων, η εστίαση μετατοπίζεται στην καινοτομία, τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών κατευθύνσεων, την υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού (συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης), τη βελτιστοποίηση των στρατηγικών marketing και την επένδυση στην ανάπτυξη ταλέντων.

Οι στρατηγικές αυτές εκφράζουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, που αντιμετωπίζει τις άμεσες ανάγκες, ενώ, ταυτόχρονα, θέτει τις βάσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Η σημαντική πλειονότητα των CEOs των ΗΠΑ (92%) πιστεύει στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να αυξήσει την παραγωγικότητα. Οι προσδοκίες είναι υψηλές για την ενίσχυση του marketing, των πωλήσεων και της συνολικής κερδοφορίας. Η αίσθηση αυτή είναι ίδια και σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 91% των CEOs να πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα, το 79% να εκτιμούν ότι θα βελτιώσει τις δυνατότητες marketing και το 68% να περιμένουν σημαντική ώθηση στις πωλήσεις, τα έσοδα και τα κέρδη.

Διαβάστε ακόμα: Leadership: Τι να περιμένουμε το 2024 και μετά;

Τι γίνεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία από το ένα τρίτο των CEOs, παρόλο που κατέχει χαμηλότερη προτεραιότητα στις στρατηγικές ανάπτυξής τους. Αυτή η επιφυλακτική στάση απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αποδοθεί στις συνεχιζόμενες οικονομικές αβεβαιότητες ή στην προτίμηση να παρατηρηθούν και να αξιολογηθούν οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό προτού δεσμευτούν για εκτεταμένη υιοθέτηση.

CEOs το 2024: Προκλήσεις και προοπτικές

Το 2024 θα είναι γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες για τους CEOs. Αυτοί οι ηγέτες είναι επιφορτισμένοι με την καθοδήγηση των οργανισμών τους σε μια δυναμική εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές αβεβαιότητες όπως η ύφεση και ο πληθωρισμός, εξελισσόμενα εργασιακά πρότυπα και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για την επέκταση των επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις και οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι κατά τη διάρκεια αυτής της μετασχηματιστικής περιόδου, θα διαμορφώσουν αναμφίβολα τον επιχειρηματικό κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.