02 Μάι 2024
READING

Amazon | Να σας συστήσω, Alexa ο Rufus, Rufus η Alexa

3 MIN READ

Amazon | Να σας συστήσω, Alexa ο Rufus, Rufus η Alexa

Amazon | Να σας συστήσω, Alexa ο Rufus, Rufus η Alexa

Ένα χρόνο πριν, η είδηση ότι το Amazon σχεδιάζει να απολύσει 18.000 υπαλλήλους εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, έκανε τον γύρο του κόσμου. Κάτι που ήταν αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος – το μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων που έκανε ποτέ η εταιρεία.  Το τέλος του 2023 ωστόσο βρίσκει το Amazon σε άλλη θέση. Οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 9%, φτάνοντας τα 70,5 δις. δολάρια και οι πωλήσεις φυσικών καταστημάτων κατά 4% στα 5,2 δις. Τα τέλη συνδρομής ενισχύθηκαν επίσης σημαντικά κατά 14% ξεπερνώντας τα  10,5 δις. δολάρια.

Μετά την Alexa, ο Rufus

Το Amazon μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε ότι λανσάρει ακόμη έναν νέο βοηθό αγορών ΑΙ, τον Rufus. Μετά την Alexa, ο Rufus έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους πελάτες να κάνουν τις αγορές τους. Εκείνοι απλά πληκτρολογούν ή ρωτάνε κάτι και μια συνομιλία ξεκινά στο κάτω μέρος της οθόνης. Οι πελάτες μπορούν να ρωτήσουν ό,τι θέλουν για αυτό που αναζητούν και ο Rufus να τους βοηθήσει να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Ο Rufus χρησιμοποιεί τον κατάλογο προϊόντων της Amazon, τις κριτικές καθώς και πληροφορίες από όλο το διαδίκτυο για να απαντήσει στις ερωτήσεις των πελατών. Το πρόγραμμα δοκιμάζεται τώρα πιλοτικά πριν εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες.

Ο νέος βοηθός αγορών σηματοδοτεί περαιτέρω τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την πίστη φυσικά της Amazon ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια τις πωλήσεις της τα επόμενα χρόνια.

Περικοπές προσωπικού και επένδυση σε ΑΙ;

Πριν ένα χρόνο περίπου, το Amazon έκανε περικοπές κόστους, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους. Εκπρόσωποι της εταιρείας, εκ των υστέρων, δήλωσαν ότι πίστευαν πως η εταιρεία ήταν πάντα πειθαρχημένη στο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να σταματά ό,τι δεν αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα λάνσαρε πολλά εργαλεία και υπηρεσίες ΑΙ, αξιοποιώντας τη διαφημιστική εκστρατεία που πυροδότησε το ChatGPT. Δοκίμασε εργαλεία για να απαντά στις ερωτήσεις των αγοραστών, να συνοψίζει κριτικές και να βοηθά τους πωλητές να αναρτούν τις καταχωρήσεις.

Κατάφερε να λύσει ακόμα και το πρόβλημα της επιστροφής ρούχων λόγω μεγέθους, με το εργαλείο Fit Finder που βοηθά τους πελάτες να βρουν το σωστό νούμερο, χρησιμοποιώντας ΑΙ. Ένας από τους στόχους της άλλωστε πάντα ήταν να κάνει τις ηλεκτρονικές αγορές ευκολότερες και να μειώσει τον αριθμό των επιστροφών.

Το Amazon προσπαθεί να κάνει τους πελάτες του ευτυχισμένους και ακολουθεί την αρχική ιδέα του Jeff Bezos να θέτει τους πελάτες σε προτεραιότητα και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά τους. Το Fit Finder, η Alexa, ο Rufus δεν είναι απλώς εργαλεία -δείχνουν την προσπάθεια της εταιρείας να κάνει καλύτερες τις ηλεκτρονικές αγορές και να μειώσει την ταλαιπωρία τόσο των πελατών, όσο και των πωλητών.

Προσφέρει έξυπνους τρόπους αγορών αλλάζοντας τον τρόπο που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η GenAI είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας τομέας που εστιάζει και επενδύει η εταιρεία ακριβώς επειδή της δίνει τη δυνατότητα να επανεφεύρει όλη την εμπειρία της εξυπηρέτησης του πελάτη στο ηλεκτρονικό κανάλι. Ενδεχομένως να είναι αρχή ακόμα και να μην ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Rufus τελικά, ωστόσο μας αρέσει πολύ που θα κάνει την αναζήτηση στο Amazon πιο εύκολη.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.