02 Μάι 2024
READING

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στο e-commerce

3 MIN READ

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στο e-commerce

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στο e-commerce

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή. Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τεχνολογία GenAI, τόσο που κάνει αυτήν την τάση να γίνεται τελικά ένα κίνημα που μεταμορφώνει το μέλλον του retail. Αυτό δείχνει πρόσφατη μελέτη της Google που διεξήγαγε η NewtonX και στην οποία συμμετείχαν 274 υψηλόβαθμα στελέχη από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτή η τάση δεν είναι περαστική.

Τα περισσότερα στελέχη του λιανικού εμπορίου (81%) βιάζονται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και το 72% στοχεύει να το κάνει μέσα στο 2024. Αυτή η βιασύνη και η ανυπομονησία υποδηλώνουν τον σημαντικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η GenAI στην επανάσταση του retail.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην εμπειρία των πελατών αποτελεί σημαντικό σημείο εστίασης, με το 95% των ερωτηθέντων να επιβεβαιώνουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητές της.

H τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει δομικά το εμπόριο

Η πρώτη ετήσια έρευνα “State of AI in Retail and CPG” σε περισσότερα από 400 μέλη της παγκόσμιας βιομηχανίας από την τεχνολογική AI Nvidia αποκαλύπτει ότι οι πέντε κορυφαίοι λόγοι που χρησιμοποιείται σήμερα η ΑΙ στο e-commerce είναι για να:

  • Επεξεργάζεται και αξιοποιεί δεδομένα και στοιχεία πελατών
  • Δημιουργεί εξατομικευμένες προτάσεις
  • Προσαρμόζει τη διαφήμιση και τις προσφορές
  • Διαχειρίζεται τα εμπορεύματα, αποθέματα, ζήτηση και παραγγελίες
  • Συνομιλεί με chatbox

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν η τεχνολογία ΑΙ χρησιμοποιείται κατά κόρον από το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το 79% των ερωτηθέντων να συμμετέχουν ενεργά.

Οι εφαρμογές για κινητά κερδίζουν επίσης τις προτιμήσεις των επιχειρήσεων, με περισσότερες από τις μισές να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ ψηφιακής και φυσικής εμπειρίας αγορών.

Μειώνει κόστη, αυξάνει έσοδα

Οι περισσότεροι (86%) χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΑΙ για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. Βοηθοί αγορών που θα κάνουν εξατομικευμένες προτάσεις, εξατομικευμένη διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες, αυτόματες προτάσεις παρόμοιων ή συμπληρωματικών προϊόντων, ακόμα και δημιουργία avatar της επιχείρησης για αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περισσότεροι από 7 στους 10 (72%) που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη παρουσίασαν μείωση στο λειτουργικό κόστος και το 69% αύξηση στα ετήσια έσοδα, κάτι που αποδίδουν στη χρήση της τεχνολογίας.

Για αυτό και περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ΑΙ τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Άλλοι τομείς που οι ερωτηθέντες θέλουν να επενδύσουν περαιτέρω περιλαμβάνουν τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του metaverse για να ενισχύσουν τη δέσμευση των καταναλωτών.

Η GenAI έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο μέσα σε μόλις ένα χρόνο, μεταβαίνοντας από μια σχετικά άγνωστη ιδέα σε μια κρίσιμη λύση για πολλά επιχειρηματικά προβλήματα. Το 2023 ήταν μια περίοδος πειραματισμού για τους λιανοπωλητές, με πολλούς να διερευνούν τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι για αυτούς χρήσιμη και αποτελεσματική.

Όντας πλέον στο 2024, και δεδομένου του θετικού αντίκτυπου που ήδη διαβλέπεται από τη μέχρι τώρα χρήση, αναμένεται ότι όλο και περισσότεροι θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να βελτιώσουν την εμπειρία αγορών, να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη. Άλλωστε η επίδραση της είναι μετασχηματιστική, με ένα τρόπο που όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι ακατόρθωτος.

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.