08 Μάι 2024
READING

Από την χλιδή στο…σφυρί! Εβδομάδα πλειστηριασμών για «βαριά» ονόματα

5 MIN READ

Από την χλιδή στο…σφυρί! Εβδομάδα πλειστηριασμών για «βαριά» ονόματα

Από την χλιδή στο…σφυρί! Εβδομάδα πλειστηριασμών για «βαριά» ονόματα

Σε φουλ ρυθμούς «τρέχουν» πλέον οι πλειστηριασμοί, καθώς περίπου 1.000 έχουν προγραμματιστεί μόνο για την εβδομάδα που διανύουμε. Κι ενώ κάθε περίπτωση που ένα ακίνητο «χάνεται» είναι ξεχωριστή και έχει τη δική της αξία και ενδιαφέρον, υπάρχουν όμως και ορισμένα ονόματα τα οποία κερδίζουν μεγαλύτερη προσοχή διότι κάποια άλλη εποχή ποτέ δεν πίστευε κανείς ότι θα βρεθούν σε μία τέτοια θέση.

Στο πρόγραμμα των πλειστηριασμών της τρέχουσας εβδομάδας ιδιαίτερη θέση έχουν δύο πολύ σημαντικά βιομηχανικά ακίνητα, και συγκεκριμένα το μεγάλο ακίνητο της εταιρείας Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε. στην Κέρκυρα και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της “Μπριτάννια” το οποίο βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ακόμα, σε αυτήν την καθόλου ευχάριστη λίστα συναντάμε τον ιδιοκτήτη της πτωχευμένης εταιρείας υποδημάτων Elite, Δημήτριο Χριστοδουλάτο, το 5άστερο ξενοδοχείο “Lindos Memories” στη Ρόδο όπως και τις οι γνωστές βίλες στον Κούνδουρο της Μυκόνου.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις:

Το ιστορικό εργοστάσιο “Δεσύλλα”

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το ακίνητο της Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε. στην Κέρκυρα, έχει προγραμματιστεί να «βγει» σε πλειστηριασμό την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 8,237 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μία ιστορική βιομηχανική μονάδα, με τον πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, να αφορά ουσιαστικά το πρώην “εργοστάσιο Δεσύλλα” ή εργοστάσιο “Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης” το οποίο έχει έτος ίδρυσης το 1871.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο βγαίνει στο σφυρί, αφού κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως αναφέρεται σχετικά, σε πλειστηριασμό τίθεται το εργοστασιακό συγκρότημα επεξεργασίας λίνου, ιούτης και καννάβεως, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσας της πόλης της Κέρκυρας. Περιλαμβάνει οικοδομική έκταση περίπου 37.647 τ.μ. και 90 περίπου κτίρια εκ των οποίων τα τρία είναι εκτός της οικοδομικής έκτασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι σήμερα πλήρως εγκαταλελειμμένο, καθώς ούτε λειτουργεί, ούτε και συντηρείται, ενώ όταν λειτουργούσε περιελάβανε κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ., περίπου. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει αρκετά, καθώς τα περισσότερα κτήρια έχουν κατεδαφισθεί ή έχουν ερειπωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» το «Μπριτάννια»

Την ίδια μέρα, δηλαδή την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, σε πλειστηριασμό πρόκειται να βγουν και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου της “Μπριτάννια”, στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίες, μάλιστα, βρίσκονται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το γήπεδο “OPAP Arena”. Ο πλειστηριασμός, έχει τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,354 εκατ. ευρώ και πραγματοποιείται εις βάρος της “Όμικρον Κύκλος Real Estate Development Κτηματική Τουριστική και Ξενοδοχειακή Ανώνυμη Εταιρεία”.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία αφορά ένα συγκεκριμένο ακίνητο, μετά των επ’ αυτού υφισταμένων κτισμάτων, το οποίο βρίσκεται στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, στη θέση “Ποδάρες ή Ποδαράδες ή Γκουραμάδες Τουραλη”. Επί του γηπέδου, κειμένου κατά τον αρχικό τίτλο κτήσεως επί της οδού Λυκούργου αρ. 80 και εκτός του εγκεκριμένου της πόλεως Νέας Φιλαδέλφειας, υφίσταται, σύμφωνα με τον αρχικό τίτλο κτήσεως, ένα βιομηχανοστάσιο, το οποίο αποτελείται από το κυρίως ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, επιφάνειας 4.800 τ.μ., μετά των υπογείων χώρων του, επιφάνειας 1.200 τ.μ. Επίσης, υφίσταται ένα μηχανουργείο (μονώροφο παλαιό κτίσμα), επιφάνειας 430 τ.μ., ένα κτίριο λεβητοστασίου, επιφάνειας 110 τ.μ., ένα ισόγειο κτίριο πρατηρίου, επιφάνειας 30 τ.μ., και ένα φυλάκιο (οικίσκος φύλακα), επιφάνειας 50 τ.μ., ήτοι η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων είναι 6.620 τ.μ.

Δύσκολες ώρες για τον Μr Elite

Δύσκολη αναμένεται να είναι η προσεχή Τετάρτη και για τον Δημήτρη Χριστοδουλάτο, της – εξαιρετικά δημοφιλούς κάποτε- Elite. Συγκεκριμένα, για τρίτη φορά θα βγει σε πλειστηριασμό ένα οικόπεδο μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικοδομής με δύο υπόγεια στον Διόνυσο Αττικής. Μάλιστα, η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί στις 710.400 ευρώ, από 888.000 ευρώ στους δύο προηγούμενους άγονους πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι Elite ήταν μια εξαιρετικά αγαπητή εταιρεία στον χώρο των υποδημάτων, δυστυχώς όμως αποτέλεσε μία από τις πρώτες εταιρείες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τα πρώτα προβλήματα ρευστότητας παρουσιάστηκαν το 2008, ενώ το 2009, καθώς δεν υπήρχε πλέον και η πρόσβαση με την ίδια ευκολία στον δανεισμό, το μέλλον της άρχισε να φαντάζει δυσοίωνο. Τελικά η Elite κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017.

H περίπτωση του Lindos Memories

Στη λίστα των πλειστηριασμών της εβδομάδας που διανύουμε συναντάμε ένα ακόμα πολύ γνωστό όνομα, και συγκεκριμένα την ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων με την επωνυμία “Lindos Memories”, η οποία βρίσκεται στη Ρόδο, κοντά στον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου.

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου 2024, με επισπεύδουσα τη Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς τα 6,6 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί ο πλειστηριασμός να διενεργείται κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας “Klimatair”, στην κατοχή της οποίας περιήλθε το ακίνητο το 2000, αλλά από τον Μάιο του 2002 το ξενοδοχείο μισθώθηκε για διάρκεια 20 ετών στην “Ξενοδοχεία Ελλάδος Mitsis Company”, με την συγκεκριμένη μίσθωση να έχει παραταθεί για επιπλέον δύο έτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πλειστηριασμός αφορά συγκεκριμένα ένα αγροτεμάχιο, επιφανείας βάσει τίτλου 25.310,50 τ.μ., που βρίσκεται στη θέση “Πετροκοπιό”. Εντός του γηπέδου έχει κατασκευαστεί η ξενοδοχειακή μονάδα, δυναμικότητας 70 δωματίων και 150 κλινών.

Οι βίλες στον Κούνδουρο της Μυκόνου

Τέλος, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να βγουν στο ηλεκτρονικό “σφυρί” δύο ημιτελείς πολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο. Σημειώνεται ότι μιλάμε για ένα «συγκρότημα» κατοικιών που έχει βρεθεί επανειλημμένα στην πλατφόρμα, με την διαδικασία είτε να αναστέλλεται τελικά τελευταία στιγμή, είτε να ολοκληρώνεται δίχως την εμφάνιση πλειοδοτών.

Ο νέος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει πλέον μειωθεί στα 2,210 εκατ. ευρώ, από 2,720 εκατ. και 3,4 εκατ. ευρώ στους προηγούμενους.

Το ακίνητο είναι τοποθετημένο στη θέση “Πλυντρί ή Κουφωκι ή Κούνδουρος”. Συγκεκριμένα, μιλάμε  για ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 4.080 τ.μ. Επί του αγροτεμαχίου, που είναι εκτός σχεδίου πόλεως, υπάρχουν σήμερα δύο κατοικίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή, οι κατοικίες είναι ημιτελείς, ωστόσο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο έχουν κατασκευαστεί δύο πισίνες – μία για κάθε κατοικία. Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός στρέφεται σε βάρος ιδιώτη.

Γίνεται αντιληπτό ότι είτε λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, είτε λόγω άλλων συνθηκών, πολλά είναι τα ιστορικά οικήματα ή τα μεγάλα ονόματα που βρίσκονται τελικά στη λίστα των πλειστηριασμών που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα. Μία λίστα, που -δυστυχώς- εμπλουτίζεται διαρκώς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.