01 Μάι 2024
READING

Τα μεγάλα καταστήματα κρίνουν τη «μάχη» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ

5 MIN READ

Τα μεγάλα καταστήματα κρίνουν τη «μάχη» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ

Τα μεγάλα καταστήματα κρίνουν τη «μάχη» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ

Κομβική αποδεικνύεται η ύπαρξη και λειτουργία των λεγόμενων μεγάλων καταστημάτων σούπερ μάρκετ (συνήθως άνω των 2.000 τμ) στη μάχη του ανταγωνισμού μεταξύ των αλυσίδων του χώρου.

Συγκεκριμένα, η κατηγορία των υπερμάρκετ έχει καταφέρει να διαψεύσει τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για υποχώρηση των πωλήσεων, λόγω της πληθωριστικής κρίσης και της ανόδου των τιμών.

Αναλυτικότερα, οι πρώτες σκέψεις πάνω στο θέμα ήθελαν τους καταναλωτές να μην επιλέγουν τόσο μεγάλα καταστήματα, αφού το περιορισμένο τους bugdet θα τους οδηγούσε και σε πιο περιορισμένο «καλάθι», το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί και από μικρότερους χώρους που λειτουργούν πλέον σχεδόν παντού, ειδικά μετά την ανάπτυξη του francηise με τη δημιουργία καταστημάτων γειτονιάς.

Τελικά, στην πράξη, φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο. Οι καταναλωτές επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από μεγαλύτερα καταστήματα, τόσο επειδή αυτά προσφέρουν τεράστια ποικιλία (άρα και επιλογές για όλα τα πορτοφόλια), όσο κι επειδή συνήθως εκεί πραγματοποιούνται μεγαλύτερες και περισσότερες προωθητικές ενέργειες-προσφορές. Η απόδειξη της στροφής αυτής δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς είναι μεγαλύτερη από την ανάπτυξη που παρατηρείται συνολικά στον κλάδο.

Στην κορυφή ο Σκλαβενίτης

Και στη συγκεκριμένη κατηγορία, την πρώτη θέση στην αγορά έχει η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, δηλαδή η «Σκλαβενίτης».

Αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα δίκτυο 32 υπερμάρκετ, αριθμός ο οποίος είναι αρκετός για να του εξασφαλίσει την κορυφή στη μάχη με τον ανταγωνισμό. Μάλιστα, μπορεί τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα να ήταν «προίκα» της εξαγοράς του Μαρινόπουλου (όπως τα εντυπωσιακά καταστήματα στην Λεωφόρο Κηφισίας και δίπλα από το Village Ρέντη), σε καμία περίπτωση όμως η εταιρεία δεν επαναπαύτηκε.

Αντιθέτως, με στοχευμένες κινήσεις κατάφερε να ανοίξει ακόμα περισσότερο την «ψαλίδα» που την χωρίζει από τον ανταγωνισμό. Μία από αυτές τις κινήσεις είναι η απόκτηση των παλιών εγκαταστάσεων της Renault Mava στον κόμβο της Φιλαδέλφειας, στη θέση των οποίων λειτουργεί πλέον ένα από τα πιο μεγάλα και όμορφα καταστήματα της αλυσίδας. Το κατάστημα, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες του 2022, διαθέτει επιφάνεια πώλησης 4.700 τμ, και διαθέτει μεγάλη ποικιλία και σε προϊόντα Bazzar.

Η… «υπεροπλία» που παρουσιάζει η «Σκλαβενίτης» στη συγκεκριμένη κατηγορία την απαλλάσσει κι από το… άγχος που έχουν αρκετοί ανταγωνιστές της να προσφέρουν ανάλογους χώρους στους πελάτες τους.

Η απάντηση του ανταγωνισμού

Αναγνωρίζοντας το πλεονέκτημα που διαθέτει η «Σκλαβενίτης» στον τομέα των υπερμάρκετ, και οι άλλες μεγάλες αλυσίδες κάνουν τις δικές τους κινήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά.

Από την πλευρά της, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» έχει προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες που ενισχύουν την παρουσία της σε κομβικά σημεία. Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, εγκαινίασε το νέο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην περιοχή του Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κατάστημα 2.800 τ.μ. σε ένα ενιαίο επίπεδο με φρέσκια αισθητική και νέα τμήματα με μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων και ψηφιακές υπηρεσίες, στοχεύοντας να συνθέσει μία μοναδική αγοραστική εμπειρία για κάθε πελάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για μία επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει έρθει σε συμφωνία λίγο πριν από την πανδημία για ενοικίαση του ακινήτου, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου, για 15 χρόνια. Τελικά, λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και γραφειοκρατικών διαδικασιών το κόστος της επένδυσης αυξήθηκε κατά περίπου 30%, από τα 7-8 εκατ. ευρώ αρχικά, σε περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Άλλη μία κίνηση σε αυτό το πλαίσιο είναι η ανακαίνιση στο υπερμάρκετ της στο Ελληνικό, που αποτελεί και την «ναυαρχίδα» της αλυσίδας, με έκταση 5.000 τμ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κατάστημα είχε ανακαινιστεί και πριν λίγα χρόνια.

Τέλος, αποφασίστηκε η επέκταση του καταστήματος Mega AB στη Νέα Ερυθραία, το οποίο βρίσκεται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε επέκταση του πρώτου ορόφου, με την συνολική επιφάνεια πώλησης του καταστήματος να αγγίζει πλέον τα 4.340 τ.μ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κατηγορίες bazaar, και συγκεκριμένα σε είδη σπιτιού-κουζίνας, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη καθαριότητας, χαρτικά, είδη πάρτι αλλά και βιβλία και παιχνίδια.

Ουσιαστικά στην συγκεκριμένη περιοχή η «ΑΒ Βασιλόπουλος» δεν έχει ανταγωνισμό στην κατηγορία των υπερμάρκετ, πρόκειται όμως για μια κίνηση που έχει ως στόχο την προσπάθεια ενίσχυσης των μεριδίων αγοράς, τόσο συνολικά, όσο και έναντι της «Σκλαβενίτης».

Οι κινήσεις της «Μασούτης»

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός «παίκτης» στην αγορά των υπερμάρκετ είναι η «Μασούτης», η οποία μάλιστα έχει θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση… απόβασης στην Αθήνα, μέσω των καταστημάτων «Grand Μασούτης».

Πρόκειται για την επωνυμία που χρησιμοποιεί το μοντέλο μεγάλων καταστημάτων της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., τα οποία έχουν ως στόχο να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες και κωδικούς προϊόντων. Μέχρι πριν από το κατάστημα στη Γλυφάδα λειτουργούσαν ακόμα 14 Grand Μασούτης σε περιοχές της Ελλάδας που δραστηριοποιείται η εταιρεία, αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που μια παρόμοια κίνηση πραγματοποιήθηκε εντός της Αττικής.

Το νέο κατάστημα έχει έκταση 2.000 τ.μ., σε δύο επίπεδα, απασχολεί 83 άτομα προσωπικό, διαθέτει 8 ταμεία και άνετο χώρο στάθμευσης με 200 θέσεις πάρκινγκ, καθώς και 14 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην εύκολη πρόσβαση και περιήγηση για Α.Μ.Ε.Α., ενώ ακολουθεί υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές με βιοκλιματικά στοιχεία.

Τα πλάνα της εταιρείας δεν σταματούν εδώ, αφού στόχος είναι να ανοίξουν τρία ακόμη μεγάλα καταστήματα στην πρωτεύουσα, στις Τρεις Γέφυρες, στα Βόρεια Προάστια και στο Κέντρο.

Είναι φανερό ότι η «μάχη» μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με κάθε συμμετέχοντα σε αυτήν να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα δικά του «δυνατά χαρτιά», προκειμένου να διευρύνει το μερίδιο που του αναλογεί στην αγορά. Κι όπως είναι φυσικό, όταν ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, ο μεγάλος νικητής είναι ο ίδιος ο καταναλωτής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.