02 Μάι 2024
READING

Η εργασία από την αφοσίωση στην χαλαρή δέσμευση

4 MIN READ

Η εργασία από την αφοσίωση στην χαλαρή δέσμευση

Η εργασία από την αφοσίωση στην χαλαρή δέσμευση

Πώς οι προτεραιότητες των εργαζομένων διαμορφώνουν τους σύγχρονους χώρους εργασίας

Ο 21ος αιώνας έχει γίνει μάρτυρας μιας αξιοσημείωτης αλλαγής στη δυναμική εργοδότη-εργαζόμενου. Στο παρελθόν, οι εργαζόμενοι θεωρούνταν απλώς “περιουσιακά στοιχεία”, η αξία τους μετριόταν από τις ώρες που εργάζονταν και το έργο που παρήγαγαν. Τώρα, η εργασιακή κουλτούρα έχει αλλάξει και αναγνωρίζει την αξία των εργαζομένων, θεωρώντας τους ως το κλειδί για την επιτυχία κάθε οργανισμού.

Από την αφοσίωση στη δέσμευση

Ιστορικά, ο εταιρικός κόσμος λειτουργούσε με βάση μια άγραφη “σύμβαση αφοσίωσης”. Αυτό το παραδοσιακό μοντέλο ήταν κατά κύριο λόγο συναλλακτικό, με τους εργοδότες να προσφέρουν αμοιβή, παροχές και εργασιακή ασφάλεια σε αντάλλαγμα για το χρόνο και την απόδοση των εργαζομένων. Και ενώ αυτή η μέθοδος λειτούργησε για την εποχή της, δεν λάμβανε πραγματικά υπόψη τις βαθύτερες ανάγκες και τους στόχους των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα “Lazy Girls” επαναπροσδιορίζουν την εργασία

Προχωρώντας προς τη νέα χιλιετία, υπήρξε μια αισθητή στροφή προς μια “σύμβαση χαλαρής δέσμευσης”. Αυτή η νέα προσέγγιση επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα, στις φιλίες στην εργασία και στην εύρεση νοήματος στη δουλειά. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή, καθώς έβλεπε τους εργαζόμενους ως ανθρώπους με τα δικά τους όνειρα και ανάγκες – και όχι μόνο οικονομικές.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγιναν προσπάθειες να γίνει η εργασία πιο ανταποδοτική, με καλύτερες αμοιβές, παροχές και πιο όμορφους χώρους εργασίας.

Ευημερία: Μια απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις

Η παγκόσμια πανδημία επιτάχυνε τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χώρων εργασίας. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση αυτού που ονομάζεται “σύμβαση Thrive” ή “ σύμβαση ευημερίας”. Αυτή η νέα προσέγγιση βασίζεται στις αρχές του σκοπού, της ισότητας και του αντίκτυπου της εργασιακής ζωής. Οι εργαζόμενοι άρχισαν να θέλουν κάτι περισσότερο από έναν απλό μισθό – αναζητούσαν ένα εργασιακό περιβάλλον που να είναι υγιές, να ταιριάζει με τις προσωπικές τους αξίες και να βελτιώνει τη συνολική τους ευημερία.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της lifestyle σύμβασης

Οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν την εμφάνιση μια νέας άγραφης σύμβασης που αφορά στον τρόπο ζωής. Αυτή η σύμβαση αντιπροσωπεύει μια ανομολόγητη συμφωνία σχετικά με τους συμβιβασμούς που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να κάνουν στην επαγγελματική τους ζωή. Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι εκτιμούν πράγματα όπως το ευέλικτο ωράριο εργασίας, την υγεία τους και τη συνολική ευτυχία περισσότερο από το να πληρώνονται απλώς περισσότερα χρήματα.

Οι νέοι φέρνουν τις αλλαγές

Οι νεότεροι άνθρωποι, ιδίως αυτοί της Gen Z, είναι πραγματικά πρωτοπόροι στην αλλαγή της εργασιακής συμπεριφοράς. Προτιμούν να εξισορροπούν τη ζωή και την εργασία τους και θέλουν να εργάζονται για εταιρείες που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη. Αυτή η αλλαγή σε ό,τι θέλουν οι νεότεροι εργαζόμενοι κάνει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο κρατούν τους υπαλλήλους τους ευτυχισμένους και αφοσιωμένους στη δουλειά τους.

Οι νέες προκλήσεις στον εργασιακό χώρο: Αναγνώριση και συνεχής μάθηση

Η μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και την αντιληπτή αξία των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι. Οι εταιρείες παλεύουν με την εξισορρόπηση των αναγκών των απομακρυσμένων και των εργαζομένων στο γραφείο, ιδίως όσον αφορά την προαγωγή και την αναγνώριση.

Επιπλέον, η ένταξη της κατάρτισης και της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων στο πολυάσχολο πρόγραμμα των εργαζομένων έχει αναδειχθεί σε σημαντική πρόκληση. Πολλοί εργαζόμενοι δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για τη δική τους ανάπτυξη και μάθηση λόγω των εργασιακών τους καθηκόντων.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z θέλει η δουλειά της να έχει νόημα

Ποια θα είναι η επόμενη.. σύμβαση;

Η εργασιακή κουλτούρα αλλάζει και είναι σημαντικό να εστιάσει πραγματικά στους εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν και να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες του προσωπικού τους για να το κρατήσουν ευχαριστημένο και αφοσιωμένο.

Η επόμενη σύμβαση έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που σέβεται και εκτιμά τον καθένα όχι μόνο ως εργαζόμενο, αλλά ως ολοκληρωμένο άτομο, οδηγώντας στην αμοιβαία επιτυχία και ολοκλήρωση τόσο για τον οργανισμό όσο και για τους ανθρώπους του.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.